Overlayer

Activation & Brand building | Door Geesje Rietveld | Leestijd 4 minuten | 15-02-2021

10 marketingcases waar je van kan leren

Frappanters zijn vakidioten. Wij krijgen energie van sterke merken, mooie ontwikkelingen, slimme acties en pakkende campagnes. Niet alleen als we ze zelf maken. De afgelopen periode hebben wij onderling mooie voorbeelden van rebranding, omdenken en doorzetten gedeeld. Onder het motto: inspiratie moet je delen, bekijk je ze hier. En uiteraard beginnen we ‘onderaan’. Zo worden ze alsmaar beter.

10. Appieflap

Inspiratie AH Appelflap
Het marketingapparaat van Albert Heijn draait altijd op volle toeren. Deze uiting is een klein maar sprekend voorbeeld van hoe waardevol een marketeer kan zijn die vreemde verbanden legt. Net als de slim bestickerde boodschappenbusjes (‘Haal jij de kinderen op, halen wij de boodschappen’) schiet ook deze advertentie duidelijk raak bij de belangrijkste doelgroep van de Appie; jonge, drukke ouders die wel wat te besteden hebben. Dat maakt deze smakelijke advertentie  naast actueel, eenvoudig en grappig, ook nog eens heel effectief in klantenbinding.

9. De eventbranche denkt om en zet door

Menig kapitein-aan-wal hebben we de afgelopen maanden horen klagen over het tempo waarin de vaccinaties plaatsvinden. En toen was daar ineens een opvallend logische omdenker vanuit de evenementenbranche op social media, die zelfs het NOS Journaal haalde:
Omdenken Eventbranche Vaccinatie
Helaas is er nooit gehoor gegeven aan deze oproep, maar het doorzettingsvermogen van de evenementenbranche mag geroemd worden. Onder het motto #maarwatkanerwel vindt op 15 februari alweer het eerste testevenement plaats. Een zakelijk congres met 500 gasten. Omdat elkaar ontmoeten toch het fijnste blijft dat er is.

8. Petitie Tony Chocolonely

Tony Chocolonely is heel bewust het braafste jongetje van de klas. Dit merk zet zich graag af tegen andere merken. (Niet voor niets zijn ze Choco-lonely). Irritant voor de concurrentie, maar oh zo waardevol voor zijn klanten. Niet alleen vanwege de heerlijke – en soms bizarre – smaakcombinaties; Tony biedt zijn doelgroep het gevoel dat je met elke reep de wereld ietsje beter maakt. Of in elk geval niet erger. De laatste petitiecampagne Sweet Solution is natuurlijk gewoon het te kakken zetten van de concurrentie, maar op een smakelijke manier. En laten we eerlijk zijn; je hebt al genoeg schuldgevoel bij het eten van chocola. Daar hoeven niet ook nog eens uitgebuite cacaoboeren bij te komen.

7. Rebranding Burger King

Burger King heeft zijn huisstijl veranderd. En dat heeft de hamburgerketen geweten. Fans waren verbolgen. Waarom zou je een vertrouwd, flitsend logo vol beweging, vervangen door een ouderwets ogend, eenvoudig logo in bruin en oranje???
Rebranding Burger King

Simpel. Omdat Burger King geen flitsende burgers maakt. Een van de marketeers legt het haarfijn uit in deze briljant getitelde advertentie die rechtstreeks uit de jaren zeventig lijkt getrokken. In tegenstelling tot de burgers van bijvoorbeeld de gele bogen, is een Whopper gemaakt van ‘100% real ingredients, as delicious as the burgers we cook in our own backyards.’ Geen fastfood, dus geen fast logo. Het nieuwe logo sluit inderdaad veel beter aan bij de zoektocht van hedendaagse consumenten naar eenvoud en authenticiteit. Zowel het redesign als de advertentie met een good old longcopy vinden we daarom zeer geslaagd.

6. Try before you buy… flowers.

Even een bloemetje halen om je huis op te fleuren. Tijdens de lockdown kon het alleen bij de supermarkt en dat zijn nou niet per se de mooiste bosjes. Online aanbieder Bloomon is natuurlijk al veel langer succesvol met stijlvolle veldboeketten die in een slimme abonnementsvorm worden aangeboden (lees: fans én vaste inkomsten). Maar aangezien we liever niet zomaar ergens aan ‘vastzitten’, liet Bloomon door GoSpooky en partners een heel knap Augmented Reality-Instagram Filter ontwikkelen.

Deze toepassing laat goed zien hoe AR-technologie gebruikt kan worden om de kloof te overbruggen tussen een fysieke en digitale beleving. Om de woorden van Tim van der Wiel (CEO GoSpooky) te gebruiken: “47% of consumers say immersive technologies really make them feel more connected to products.” Interessant, niet?

5. Nieuwjaarsduik in blik

De Nieuwjaarsduik ‘van Unox’ is een briljant crossmediaal marketingconcept. De hele beleving, de bizarre beelden van blauw kippenvel in bikini’s en ballenknijpers afgetopt met gebreide Unox-mutsen: we hadden het zelf niet beter kunnen bedenken. En toen kwam Corona. Met 10.000 gekke Henkies tegelijk de Noordzee inrennen om daarna samen een bakje warme erwtensoep te lepelen, zat er opeens niet meer in. Om toch in stijl te blijven (dit-is-zo-stom-dat-ik-moet-blijven-kijken), bedacht het marketingteam de volgende actie.
Laat het hoge clowneske gehalte je niet foppen: dit zit heel slim in elkaar. De actie is ludiek, de challenge gaat gemakkelijk viraal en de verschijningsvorm (het blik) past perfect bij het merk en de producten van Unox.

4. The show must go on: het Nationaal Ballet

Het Nationaal Ballet zag zich de afgelopen maanden gedwongen om balletvoorstellingen online uit te zenden of live te streamen. Directeur Ted Brandsen zegt nu: “Wij bereiken ineens heel andere doelgroepen en véél meer mensen. We worden nu ook heel creatief in hoe we de stukken filmen. Als we straks weer voor volle zalen dansen, gaan we hier zeker mee door.” Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor updates van de online programmering. Maak je direct kans op een gratis stream.

3. Plantsome snapt ‘m

Plantsome

Mocht je onder een steen hebben geleefd: planten zijn hot. Plantsome pakt plek 3 in dit lijstje vanwege wat onze online tovenaar Rico in zijn laatste persoonlijke nieuwsbrief beschreef als ‘een ultieme online klantreis’.

 • Maandelijks scoort Plantsome meer dan 160 duizend organische (SEO) bezoekers. En dat aantal stijgt snel;
 • De Plantzoeker op de website “triggert om het in te vullen. Terwijl ik helemaal geen plant wil”, aldus Rico;
 • Plantsome heeft van de planten personages gemaakt, inclusief leuke namen en survivalgidsen;
 • De retargeting is vasthoudend en goed ingericht en tóch NIET irritant;
 • De check-out overtreft alle verwachtingen.
  • Maak je bestelling compleet met een mooie pot of mand en krijg direct een ‘babyplantje’ aangeraden zodat je plant niet alleen is (“Superslimme cross sell!”)
  • Het invoeren van gegevens word je gemakkelijk gemaakt;
 • Het merk blijft waardevol na de aankoop met de Plantsome App die je helpt je aankoop te verzorgen.
Plantsome
Meer weten? Schrijf je in voor Rico’s persoonlijke mailing!

2. The show must go on: EuroSonic Noorderslag

Niets haalt het bij het gevoel van een op de beat dampende mensenmassa. Maar iedereen in de muziekindustrie was het erover eens: wat EuroSonic dit jaar klaarspeelde was uniek.
Exclusieve live optredens van 189 artiesten en bands uit 36 verschillende landen, allemaal live uitgezonden en nog steeds te zien op 3fm.nl/esns. Net als het event, is ook de website van ESNS een beleving van beeld en geluid.
 1. Wil degene die bedacht heeft het recept van de kenmerkende eierbal te delen, nu opstaan? Want jij verdient een lintje.

1.      Rebranding Pfizer

Rebranding Pfizer

Beeld: Pfizer

Pfizer onthulde in januari haar eerste grote logo redesign in zeventig jaar. De nieuwe merkidentiteit belichaamt de switch die de farmaceutische gigant van pillen zoals Advil en Viagra, naar vaccins maakte. Pfizer had uiteraard geen betere timing kunnen kiezen voor de launch, gezien de enorme nieuwswaarde die het merk nu heeft als de eerste ontwikkelaar van het Covid-19 vaccin.

Persoonlijk vinden we het logo van middelmatige kwaliteit, maar het verhaal achter het redesign klopt dan weer wel. Ze behielden het vertrouwde logofont om 170 jaar geschiedenis te eren, namen afscheid van de pilvormige achtergrond en vervingen dat door twee helix-bogen die ’de wetenschap omarmen’ als de weg naar Pfizers merkbelofte Keep breaking through. Die belofte is ijzersterk en bewijst haar potentie in de video.

Een perfect voorbeeld van hoe bedrijfsstrategie, merkidentiteit, branding en marketingactiviteiten geheel samen op horen te gaan. Én hoe goede timing altijd cruciaal is.

Ook interessant

Gerelateerde case

Treed binnen in de wereld van Svedex en dextüra

Dextüra had de nieuwe deurenserie Form fysiek op de BAU in München gelanceerd. Door corona liep dat anders. Dextüra koos voor een opvallend online event als alternatief.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Heinz geeft specifieke aandacht aan Chicago

Lees in mijn blog het bijzondere verhaal van ons merk van de maand: Heinz!

Lees verder