Artikel 1 geldt ook op internet
Het internet is een plek van en voor iedereen. Je mag er zijn wie je wil en doen wat je wil – maar er zijn grenzen. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland recht heeft op gelijke behandeling. Dat geldt natuurlijk ook op internet, al lijkt dat soms anders.
Op fora, socials en websites barst het van de discriminerende en strafbare uitingen. Heb je die voor lief te nemen? Absoluut niet. Het internet is voor iedereen, daarom kun je discriminerende uitingen melden bij Meld.Online Discriminatie. Juridisch medewerkers beoordelen hier objectief wat er online geschreven is op basis van eerdere uitspraken/beslissingen van rechters in een bepaald rechtsstelstel en artikel 137c t/m 137e van het Wetboek van Strafrecht.
Is de uiting strafbaar? Dan sturen ze het aangiftedossier door aan het Openbaar Ministerie (OM), zodat zij een strafrechtelijk onderzoek kunnen starten. Waardevol werk, want iedere discriminerende en/of haatzaaiende uiting die wordt aangepakt, maakt het internet een stukje veiliger.
Help, ze vinden ons niet!
In een vluchtige online wereld is het zaak om zo snel mogelijk duidelijk te maken wat je bent en voor wie je er bent. In Nederland vindt helaas meer discriminatie plaats – maar dat is niet terug te zien in de cijfers van MiND – de naam waar het meldpunt al 9 jaar onder bestaat. Waarom je dat niet terugziet in de cijfers heeft allerlei redenen: denk aan meldmogelijkheden op de platformen zelf. Hierdoor concludeerden we dat er wel behoefte aan was, maar dat ze onder de naam MiND niet gevonden werden. Werk aan de winkel dus.
Een nieuwe naam: Meld.Online Discriminatie
Een merk bestaat alleen in het hoofd van een ander. Hoe onderscheid je jezelf van je concurrenten? Tijdens het proces werd al snel duidelijk dat de naam MiND Nederland niet aansluit op de context én als naam al (behoorlijk actief) ‘bezet’ was. Tijd voor meer herkenning en duidelijkheid.
Met een beetje eigenwijsheid presenteerden we de nieuwe naam Meld.Online Discriminatie – een organisatienaam en een oproep tegelijk. Een nieuwe naam was niet per se de opdracht, maar helpt wel om het doel te bereiken: duidelijkheid, betere vindbaarheid en waardevolle interactie tot stand brengen zodat het internet (weer) een fijne plek is voor iedereen.
Houd het net voor iedereen
Een sterke pay-off die op meerdere manieren uit te leggen is – bij Frappant zijn we d’r gek op. Houd het net voor iedereen is een oproep om het internet een plek te laten zijn voor iedereen, maar ook om het nétjes te houden. En dat was natuurlijk geen one (wo)man’s job bij Frappant, maar een groepsprestatie. Bij positioneringstrajecten is een breed gedeelte van ons team betrokken. Die dwarsdoorsnede hebben we nodig om tot het gaafste resultaat te komen.
Gericht aan een groep – het individu centraal
Meteen de aandacht pakken van het publiek is belangrijk als je een voorlichting geeft over online discriminatie. Daarom staan mensen, hun gedachten en emoties centraal.
We gebruiken pure beelden. Blikken waar je het gevoel vanaf druipt: ik ben gekwetst of geraakt. Het is herkenbaar voor de melder en de (ongewenste) toeschouwer. Het soort discriminatie hoeft niet eens uitgelegd te worden. Het gevoel is genoeg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe visuele identiteit
Daadkrachtig blauw. De vorm van een schildje. Begrip, betrokkenheid en betrouwbaarheid. Maar vooral moet in het logo naar voren komen dat JIJ degene bent die de boodschap moet melden. JIJ bent degene die een punt én het verschil kan maken. De vorm van een tekstballon benadrukt het MELD-gedeelte: speak up!