Meld.Online Discriminatie

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

AwarenessBrand buildingContentCreativiteit

Artikel 1 geldt ook op internet

Het internet is een plek van en voor iedereen. Je mag er zijn wie je wil en doen wat je wil – maar er zijn grenzen. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland recht heeft op gelijke behandeling. Dat geldt natuurlijk ook op internet, al lijkt dat soms anders.

Op fora, socials en websites barst het van de discriminerende en strafbare uitingen. Heb je die voor lief te nemen? Absoluut niet. Het internet is voor iedereen, daarom kun je discriminerende uitingen melden bij Meld.Online Discriminatie. Juridisch medewerkers beoordelen hier objectief wat er online geschreven is op basis van eerdere uitspraken/beslissingen van rechters in een bepaald rechtsstelstel en artikel 137c t/m 137e van het Wetboek van Strafrecht.

Is de uiting strafbaar? Dan sturen ze het aangiftedossier door aan het Openbaar Ministerie (OM), zodat zij een strafrechtelijk onderzoek kunnen starten. Waardevol werk, want iedere discriminerende en/of haatzaaiende uiting die wordt aangepakt, maakt het internet een stukje veiliger.

Help, ze vinden ons niet!

In een vluchtige online wereld is het zaak om zo snel mogelijk duidelijk te maken wat je bent en voor wie je er bent. In Nederland vindt helaas meer discriminatie plaats – maar dat is niet terug te zien in de cijfers van MiND – de naam waar het meldpunt al 9 jaar onder bestaat. Waarom je dat niet terugziet in de cijfers heeft allerlei redenen: denk aan meldmogelijkheden op de platformen zelf. Hierdoor concludeerden we dat er wel behoefte aan was, maar dat ze onder de naam MiND niet gevonden werden. Werk aan de winkel dus.

Een nieuwe naam: Meld.Online Discriminatie

Een merk bestaat alleen in het hoofd van een ander. Hoe onderscheid je jezelf van je concurrenten? Tijdens het proces werd al snel duidelijk dat de naam MiND Nederland niet aansluit op de context én als naam al (behoorlijk actief) ‘bezet’ was. Tijd voor meer herkenning en duidelijkheid.

Met een beetje eigenwijsheid presenteerden we de nieuwe naam Meld.Online Discriminatie – een organisatienaam en een oproep tegelijk. Een nieuwe naam was niet per se de opdracht, maar helpt wel om het doel te bereiken: duidelijkheid, betere vindbaarheid en waardevolle interactie tot stand brengen zodat het internet (weer) een fijne plek is voor iedereen.

Houd het net voor iedereen

Een sterke pay-off die op meerdere manieren uit te leggen is – bij Frappant zijn we d’r gek op. Houd het net voor iedereen is een oproep om het internet een plek te laten zijn voor iedereen, maar ook om het nétjes te houden. En dat was natuurlijk geen one (wo)man’s job bij Frappant, maar een groepsprestatie. Bij positioneringstrajecten is een breed gedeelte van ons team betrokken. Die dwarsdoorsnede hebben we nodig om tot het gaafste resultaat te komen.

Gericht aan een groep – het individu centraal

Meteen de aandacht pakken van het publiek is belangrijk als je een voorlichting geeft over online discriminatie. Daarom staan mensen, hun gedachten en emoties centraal.

We gebruiken pure beelden. Blikken waar je het gevoel vanaf druipt: ik ben gekwetst of geraakt. Het is herkenbaar voor de melder en de (ongewenste) toeschouwer. Het soort discriminatie hoeft niet eens uitgelegd te worden. Het gevoel is genoeg.

Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe visuele identiteit

Daadkrachtig blauw. De vorm van een schildje. Begrip, betrokkenheid en betrouwbaarheid. Maar vooral moet in het logo naar voren komen dat JIJ degene bent die de boodschap moet melden. JIJ bent degene die een punt én het verschil kan maken. De vorm van een tekstballon benadrukt het MELD-gedeelte: speak up!

Als het gaat om vormgeving ligt de focus op de blik. Zo is de achtergrondkleur van de visuele uitingen in lijn met de kleur van de ogen van de hoofdpersoon.

De persoon staat centraal, rondom hen zie je hun gedachten en de emotie die ze voelden tijdens het ervaren van discriminatie. De geschreven letter geeft de boodschap kracht.

Een film met impact

Onze grootste trots is deze video – onder andere te zien op de abri’s op meerdere NS-stations in Nederland en laat zien wat er gebeurt aan de andere kant van de internetverbinding.

De boodschap is gericht aan een groep, maar raakt een individu recht in het hart. Hoe dat voelt, voel je een klein beetje mee in deze video.

Credits voor Arteffects in deze co-creatie voor Meld.Online Discriminatie – deze toffe gasten hebben écht begrepen hoe je mensen stil krijgt met beeld.

De visuele boel een nieuw gezicht geven

Uiteindelijk hebben we de hele visuele boel een nieuw gezicht gegeven. Van website tot rolbanner, van video tot social advertising – eigenlijk alles wat je nodig hebt om een merk tot leven te brengen.

Sterk merk inspireert een fijne samenleving

Met Meld.Online Discriminatie willen we je in het hart raken. Zo zetten we je aan om bewuster na te denken over online groepsdiscriminatie en wat dat teweegbrengt bij een individu.

We zijn enorm trots op het eindresultaat: het is écht tof dat we dit soort organisaties (met moeilijke materie) aan ons weten te verbinden. Zo laten we zien dat een sterk merk ook iets kan bijdragen aan een betere samenleving.

Want iedere discriminerende of haatzaaiende uiting die we samen kunnen aanpakken, maakt het internet een stukje veiliger.

Wij werkten aan deze opdracht. Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.

Gerelateerde case

Takkenkamp maakt isolatiebranche baas

We kwamen met een creatief, humorvol en opvallend concept op de proppen: Isolatiebaas. Hiermee maken we niet alleen het (werkgevers)merk Takkenkamp aantrekkelijker, we poetsen hiermee het imago van de hele isolatiebranche op.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Crisis vraagt om strategie en creativiteit

Een sterk merk herijkt haar strategie als de wereld om haar heen verandert. In deze blog beschrijf ik hoe je je aanpak kan herijken en geef ik inspirerende voorbeelden van sterke merken die het verschil blijven maken.

Lees verder