De Romein Vitrivius meent dat er bij architectuur sprake moet zijn van een balans tussen schoonheid, bruikbaarheid en stevigheid. Deze kenmerken lijken nog steeds actueel al zijn er duidelijke verschillen in de visie/stijl. In Nederland zien wij die verschillen bijvoorbeeld in de vorige eeuw terug met een Amsterdamse school (expressionisme) en een Berlage (rationalisme), en meer recent een postmodernisme. Kortom, inspiratie en mooie plaatjes genoeg waarop een (hobby)architectuurfotograaf zich kan uitleven.
Waaraan het beeld moet voldoen
Wat is je doel met het maken van de foto’s? Wat wil je laten zien? Wat heeft de architect met het gebouw en omgeving bedoeld? Wat is de uitstraling? Is deze zakelijk, moet er geleefd worden, toegankelijk, transparant? Of wat is juist je eigen visie op die architectuur? Denk van te voren na waarom, wat en hoe je iets wil fotograferen.
Benodigdheden
Een camera – uiteraard 😉 – (handig is een raster in de zoeker), in ieder geval groothoeklenzen, een statief en waterpas, eventueel een kompas.
Voordat je begint
Gaat het om een exterieur, om een interieur of beiden? Denk aan het weer, in combinatie met licht. Wanneer heb je een mooie dag? Een beetje zon is vaak prettig. Opklaringen komen vaak aan het einde van een sombere dag regelmatig met mooie wolkenpartijen. Bij kou of na afkoeling is het licht vaak mooi helder. De stand van de zon is ook van belang bij een schemeropname en ook bij het vastleggen van interieur.