Overlayer

| Door Foeke Zeilstra | Leestijd 3 minuten | 26-02-2019

Domeinperikelen: www of niet

En dan doet ineens je website het niet meer. Logisch vindt de sitebeheerder “Jullie hebben door een wildcard sub in de DNS ingesteld naar een vast IP. De lege sub komt niet hierdoor niet meer op de SSL uit. En die staat op de sub www.” Zo, daar kun je het mee doen. Bovenstaande overkwam een klant afgelopen week. De klant vond het antwoord niet zo logisch. Hoezo lege sub? Hoezo sub www? Eerst maar even kijken wat we tegenkomen. Laten we het domein van deze site voor het gemak maar even www.fijnedomeinnaam.nl noemen. Het is een goede site: lekker snel, goed geïndexeerd door de zoekmachines en helemaal up-to-date.

Om de domeinnaam te begrijpen kunnen we deze eenvoudig opdelen: www – fijnedomeinnaam – nl

Eerst de naam ‘fijnedomeinnaam’. Door ons zelf gekozen en aansluitend op de diensten/producten die de site biedt. Dan de landaanduiding ‘nl’, omdat onze doelgroep zich in Nederland bevindt of Nederlandstalig is. En dan ‘www’ dat staat voor World Wide Web. Al sinds 1990 een begrip.

www

Voor het gevoel hebben we www nodig om te surfen op het World Wide Web. Vreemd genoeg is dat niet zo. De server bij de provider heeft voldoende aan de URL (Uniform Resource Locator) fijnedomeinnaam.nl.

Waarom gebruiken we dan toch die www? Het is mogelijk meerdere begrippen in te vullen op die plaats. Bijvoorbeeld webshop.fijnedomeinnaam.nl, portal.fijnedomeinnaam.nl of noemmaariets.fijnedomeinnaam.nl. Dit zijn zogenaamde subdomeinen van onze domein. Het eerste deel wordt kortweg ‘sub’ genoemd. Dus www is ook een sub van onze domein. Het is mogelijk zelfstandige sites onder iedere subdomein te hebben.

Mocht een bezoeker geen www invullen voor onze domeinnaam, dan willen we graag dat de bezoeker toch op onze site uitkomt. Daarom wordt er op de server een A-record (verwijzing) aangemaakt zonder sub die verwijst naar onze site. Op de site verwijzen we dan deze domeinnaam zonder sub door naar de domein met sub www, zodat de bezoeker altijd uitkomt op www.fijnedomeinnaam.nl uitkomt.

www weglaten (met zonder www)

In theorie kunnen we ook kiezen voor een niet-www of naakte domein. Als we de sub www doorverwijzen naar het naakte domein zal het voor de bezoeker ook werken. Dat scheelt het ook in de lengte van de domeinnaam op ons promotiemateriaal als advertenties, flyers, brochures, wagenpark en social media.

Maar, wanneer je een niet-www- of naked-domein gebruikt en je gebruikt meerdere subdomeinen, dan kan het voor servers en cloudservices moeilijk worden om DNS-records bij te werken. Ook is het niet mogelijk om een niet-www domein door te verwijzen met een CNAME record. Daarnaast hebben niet-www domeinen problemen met cookies: zonder www worden de cookies naar alle subdomeinen verzonden, waardoor de toegang tot statische inhoud wordt vertraagd en caching wordt vertraagd.

Lijkt het Chinees? Geen probleem hoor. Dit betreft meestal extreem grote en complexe sites. Maar wie wil uiteindelijk geen grote site?

Met www of met zonder www?

Nu moeten we kiezen. Lekker dan. Bij een doorsnee site maakt het niet zoveel uit. Gebruik je meerdere subdomeinen, dan ligt een domein met sub www voor de hand. Wil je het kort houden, dan kun je gaan voor een domeinnaam zonder www. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je consequent in alles www of juist niet www gebruikt. Dat geldt zeker ook voor de links die je gebruikt. Als je www en niet-www in links door elkaar gebruikt zullen de zoekmachines (Google) dit zien als dubbele content en zakken de betreffende pagina’s in ranking. Dit geld overigens ook bij het gebruik van http en https. Inmiddels heeft Google kenbaar gemaakt www voor de domeinnaam niet meer in de browser te tonen om zo de urls korter te maken en als je de redirect van www naar niet-www via de serversoftware regelt zal Google dit niet zien als een redirect. Dat is voor de zoekresultaten weer gunstig.

En nu dan?

Wij adviseren om www te gebruiken: je hebt dan in de toekomst geen problemen met eventuele subdomeinen. Het is prima om het domein zonder www te communiceren, maar regel het technisch goed. Verwijs alle verkeer naar www en natuurlijk gelijk ook naar https (lees hier meer over). Wil je weten hoe jouw domein wordt doorverwezen? Check dit dan op httpstatus.io

Ook interessant

Gerelateerde case

Een merk om warm van te worden

Ardego is een nieuwkomer in de Nederlandse haardenbranche. Wij ontwikkelden de positionering, het creatieve concept en de visuele identiteit voor Ardego.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Waarom een SSL-certificaat?

Waarom zou je een SSL-certificaat op het domein van je website installeren? Foeke legt dit uit.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.