Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 4 minuten | 21-10-2021

Je positionering beschrijven? Maak een brandstory

Van de bio op je socials tot het verhaal dat je vertelt op een beurs: voor sterke merken is de brandstory de basis van alle teksten en verhalen. Je brandstory vertelt kernachtig waar je voor staat en wat de essentie is van je merk; het ideale middel om je positionering te beschrijven. En wist je dat een goede brandstory zelfs een nieuw vuurtje in je organisatie kan laten branden? What’s in a name… In dit artikel lees je:
  • Wat een brandstory is (en wat niet);
  • Waarom het schrijven van je brandstory een logische stap is na het bepalen van je positionering;
  • Dat de brandstory ook intern een belangrijke functie heeft;
  • Een brandstory voorbeeld: voor BINX schreven we een brandstory die hun vuurtje opnieuw deed aanwakkeren.

Eerst positioneren, dan een brandstory formuleren (oftewel je positionering beschrijven)

Wie ben je, waarom doe je wat je doet en wat is je boodschap aan de wereld? Simpel gezegd vormen de antwoorden op die vragen je brandstory. In de praktijk is het schrijven van je brandstory een tikje minder simpel – er gaat immers een heel positioneringstraject aan vooraf.

Allereerst moet je je merkidentiteit bepalen en vaststellen wat daarvan relevant is voor je doelgroep. Vervolgens ga je op zoek naar je onderscheidend vermogen en op basis van alle verzamelde informatie kies je de juiste positionering(Ging dat te snel? Geen paniek: we schreven er een complete whitepaper over.)

Je brandstory schrijven is een stap ná het bepalen van je positionering, net als het ontwikkelen van het creatief concept. Waar het creatief concept een goede basis vormt voor design, doet de brandstory dat voor tekst, ook wel copy genoemd. Je brandstory:

  • verwoordt je onderscheidend vermogen;
  • gaat uit van je merkbelofte;
  • toont je tone of voice;
  • vertelt kernachtig waar je voor staat;
  • en onderstreept de relevantie van jouw merk voor je doelgroep.

Je brandstory is géén webtekst

Je brandstory is een blauwdruk voor alle copy die daarna voor jouw merk ontwikkeld wordt. Hoewel steeds meer merken het belang van een goede brandstory onderschrijven, zien we ook nog regelmatig missers voorbij komen. De meest gemaakte fout is dat de brandstory geschreven wordt met als doel deze linea recta op de website te plaatsen. Maar je brandstory is niet automatisch geschikt als webtekst. Bij webteksten kunnen immers zaken als SEO en call to actions om de hoek komen kijken.

Zie je brandstory als de kapstok voor je tekstuele content. Het ‘vertalen’ van je brandstory in webteksten, social posts en brochureteksten kun je daarom het beste aan een copywriter overlaten. En je positionering beschrijven aan een strateeg.

Ook intern heeft je brandstory een functie

Je brandstory heeft niet alleen een handige functie naar buiten toe; het maakt de essentie van je merk ook meteen begrijpelijk voor de mensen in je organisatie. Dat zijn immers de mensen die je merk representeren.

Nu hoeven je medewerkers het verhaal niet woord voor woord in hun hoofd te stampen. Veel beter is het om hen zelf de essentie van je merk, die in je brandstory beschreven staat, te laten verwoorden. Zo maken ze zich deze letterlijk eigen, voelen je medewerkers zich meer verbonden met het verhaal van je merk en dat is essentieel voor authentieke communicatie.

Positionering beschrijven voor BINX

We illustreren onze vakkennis graag met een voorbeeld uit de praktijk. Deze keer: de brandstory die we schreven voor BINX, een vernieuwend integraal bouw- en installatiebedrijf.

Vanaf het begin zijn we betrokken bij de merkontwikkeling van BINX. We ontwikkelden de naam en de visuele identiteit én introduceerden samen met de vakspecialisten van BINX een compleet nieuw begrip: Smartility. BINX’ merkverhaal schreven we in 2016 op basis van de positionering en merkwaarden van dat moment. In 2020 namen we deze brandstory opnieuw onder de loep. Het jonge BINX Smartility had zich inmiddels stevig ontwikkeld en een positie verworven in de markt. Tijd voor een volgende stap. Met de opgedane ervaringen konden we het verhaal rondom Smartility lading geven.

Zo ontstond voor BINX een brandstory die niet alleen krachtig en kernachtig verwoordt waar de organisatie voor staat; de brandstory was méér dan een brontekst voor andere copy. Het wakkerde een vuurtje aan bij de mensen van BINX. De scherp geformuleerde brandstory werd geadopteerd door de medewerkers en zorgde ervoor dat de visie van het bedrijf ineens voelbaar werd. Het gaf focus en richting om door te groeien naar het volgende level. Zo kan een brandstory dus ook een belangrijke functie vervullen voor de groei van je bedrijf.

Kortom: een écht goede brand story doet het vuur in je organisatie branden. Light it up!

Ook interessant

Gerelateerde case

Upgrade geeft merk Rots Bouw lef en herkenbaarheid

Een bedrijf met persoonlijkheid: zo omschrijven medewerkers en klanten van aannemer Rots Bouw dit familiebedrijf. Ze zijn dan wel niet de grootste, de projecten die ze het liefst realiseren zijn flinke uitdagingen. Die ze aangaan vol lef en vertrouwen in hun vakmanschap.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Positionering bepaald? Bij het creatief concept wordt het pas echt leuk

Je bent aan de slag gegaan met je positionering, je merkidentiteit is helder en je hebt een belofte opgesteld. Tijd om van al die ingrediënten een creatief concept te brouwen.

Lees verder