Meld Misdaad Anoniem

Herpositionering verlegt communicatiefocus van misdaad naar melder

Misdaad is beangstigend. Als je iets weet over criminele activiteiten, voelt het niet altijd veilig om je bij de politie te melden. En het wordt nóg lastiger wanneer de dader je kent. Bij Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) kunnen burgers al sinds 2002 veilig en anoniem melding doen van criminele activiteiten in hun omgeving. Velen weten inmiddels dat M. onafhankelijk opereert van politie of overheid en zien dat melden echt helpt. Het belang is groot en het bewijs ruimschoots voorhanden. We mochten deze bijzondere vakmensen en a-typische organisatie helpen om met hun merk de volgende stap te zetten.

Merk in kaartMerkbelofteMerkherkenningMerkstrategiePositioneringTone-of-voiceVisuele identiteit

A-typisch: alles om data buiten te houden

In een wereld waar tegenwoordig álles draait om het verzamelen van data, is Meld Misdaad Anoniem een grote tegenhanger. M. doet er namelijk juist alles aan om data buiten de deur te houden. Reden: absolute anonimiteit van de melder staat te allen tijde op de eerste plaats. Zélfs als dat betekent dat in het uiterste geval de zaak niet wordt opgelost. Alle processen en systemen van M. zijn hierop gekozen en ingericht.

Het team van M. doorleeft haar belofte dus volledig: misdaad moet anoniem gemeld kunnen worden als daar reden toe is. Deze professionele werkwijze is tot in het kleinste detail doordacht en voor de organisatie vanzelfsprekend. Zó vanzelfsprekend dat er niet over gepraat wordt. Alle reden om de positionering onder de loep te nemen, zodat de buitenkant weer in lijn is met de binnenkant. (Dát zouden meer organisaties periodiek moeten doen.) 

Werk aan de winkel

Goed verhaal van een waardevolle organisatie dus. Niks meer aan doen, zou je zeggen. Maar toch kwam Meld Misdaad Anoniem bij Frappant met de vraag om haar positionering aan te scherpen. De ambitie van M. is om méér zaken te helpen oplossen. De vele anonieme meldingen zijn hiervoor bewezen waardevol en effectief. Hoe meer mensen hun hart luchten over hun weet van criminele activiteiten, hoe sneller stappen gezet kunnen worden om deze misdaad aan te pakken. Een scherpere propositie kan ervoor zorgen dat meer mensen met minder twijfel de telefoon durven te pakken. Deze uitdaging grepen we met het team van M. aan.

Teamwork op topniveau

We gingen aan de slag met een mooie doorsnede van de organisatie, zo ook de mensen die dagelijks in contact staan met melders. Het zorgde voor veel waardevolle inzichten, zo viel ons ook het professionele niveau en de brede kennis over criminaliteit op. Het team kan daarmee snel de juiste vragen stellen om het maximale uit die ene melding te halen (het blijft bij dat ene telefoontje, want terugbellen is onmogelijk).

Waarom zou ik?

De naam staat als een huis: MELD MISDAAD ANONIEM. Niet meer, niet minder. Het is een nadrukkelijke oproep met een heldere toezegging: anonimiteit. We concludeerden dat er nog een belangrijk onderdeel ontbreekt: de motivator om daadwerkelijk actie te ondernemen. Met andere woorden: Waarom zou je misdaad anoniem melden?


We verlegden de focus van de misdaad naar de melder. De rol van de melder is soms letterlijk van levensbelang. De oproep: HELP NEDERLAND VEILIG. Jouw bijdrage, hoe klein of onbelangrijk deze soms ook mag lijken, kan écht het verschil maken en helpen een misdaad op te lossen. Het draagt bij aan een veiligere omgeving, niet alleen voor de melder zelf, maar ook voor zijn wijk en Nederland als geheel. 

Twijfel omzetten in actie

We doken samen in de drijfveren om géén melding te maken van misdaad. Wat houdt mensen tegen? Vaak blijken dit zaken als angst, machteloosheid of soms zelfs onverschilligheid. Ook willen veel mensen liever geen gedoe veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat we hen motiveren om tóch de stap te zetten en contact op te nemen met M. Want melden hélpt. Het concept, de website en alle middelen zijn gericht op awareness, het wegnemen van twijfel en het aanzetten tot actie. In de communicatie benadrukken we de absolute anonimiteit: Wie jij bent blijft onbekend.

Crossmediale uitrol

De vernieuwde positionering combineerden we met de bestaande brandcodes van Meld Misdaad Anoniem. Deze bouwstenen ondergingen een evolutie, waarbij de herkenbare elementen nog wat extra vergroot werden. Zo blijft de merkherkenbaarheid die is opgebouwd intact. De vernieuwde communicatiestijl pasten we toe op een slimme set van communicatiedragers. We leverden de bouwstenen voor de vernieuwde website (uiteraard volledig cookieless) en gaven vorm aan posters, social media templates, infokaartjes, rollup-banners, flyers… we kozen voor een mix van kanalen en middelen die aansluit bij de beoogde doelgroepen.

Nachtwerk

Huzarenstuk in dit traject is de nieuwe campagnefilm die we ontwikkelden en produceerden met onze partner Arteffects. Een productie waar een flink team tot diep in de nacht voor in touw was. Het resultaat volgt snel!

Het vernieuwde Meld Misdaad Anoniem zit klaar om nóg meer anonieme meldingen te ontvangen waarmee Nederland steeds een stukje veiliger gemaakt kan worden. We werkten met veel plezier samen met het gedreven team achter M. Natuurlijk is het werk nog niet gedaan. De nieuwe belofte wordt nu geladen. Er wordt meer awareness gecreëerd en samen met M. motiveren we potentiële melders om hun twijfel om te zetten in actie.

 

Melden helpt. Dus: Help Nederland veilig. Meld Misdaad Anoniem.

Wij werkten aan deze opdracht. Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.

Gerelateerde case

Merktraject brengt focus in visuele identiteit én bedrijfsvoering

Merktraject brengt focus in visuele identiteit én bedrijfsvoering

Lees verder
Gerelateerd artikel

Brand Building voor succes van merk en marketeer

Wij roepen het al best een tijdje: brand building is van onschatbare waarde en een voorwaarde om duurzaam succesvol te zijn. Lees meer over brand building.

Lees verder