Bekijk case

A+O Metalektro

Meer conversie door optimale gebruiksvriendelijkheid én monitoring

Expertise:

Online marketing

Over A+O Metalektro

A+O Metalektro is een ontwikkelings- en opleidingsfonds voor de technieksector. CAO-afspraken tussen de werkgeversorganisaties en de vakbonden worden door A+O Metalektro vertaald naar een programma met vergoedingen, workshops, ondersteuning en advies voor werkgevers, HR-managers en werknemers.

De vraag

Voor A+O Metalektro is het duidelijk presenteren van haar aanbod het belangrijkst. De vraag luidde: ‘Wat heeft onze nieuwe website nodig zodat onze doelgroep niet om ons aanbod heen kan én er daadwerkelijk gebruik van maakt?’

De aanpak

De eerste stap was het maken van een nieuwe gebruiksvriendelijke website, zodat bezoekers snel kunnen vinden wat zij zoeken en de regelingen die in de CAO zijn getroffen voor ontwikkeling van techniekmedewerkers daadwerkelijk benutten. Inmiddels monitoren we continu de website-activiteiten voor optimalisering van de gebruikerservaring en SEO en doen we hetzelfde voor de nieuwsbrief.

Het resultaat

Een substantiële verbetering door continue monitoring. Treffender kunnen we het resultaat van onze samenwerking niet omschrijven. Meer weten? Scroll naar beneden voor de uitgebreide case om te lezen en zien welke verbeteringen wij hebben doorgevoerd.

Meer conversie door optimale gebruiksvriendelijkheid én continue monitoring

Talent in de Metalektrosector aantrekken, binden en boeien met workshops, ondersteuning en advies: dat is het belangrijkste doel van A+O Metalektro. De website van dit ontwikkelings- en opleidingsfonds richt zich daarom onder andere op HR-managers die verantwoordelijk zijn voor het benutten van de CAO-regelingen voor de opleiding en ontwikkeling van werknemers in de techniek. HR-managers en medewerkers kunnen niet alleen bij A+O Metalektro terecht voor een uitgebreid ontwikkelaanbod, maar ook voor alle benodigde informatie over de genoemde CAO.

Legio kansen voor optimalisatie

Dat aanbod en die benodigde informatie moeten dan natuurlijk wel goed vindbaar zijn. De oude website van A+O Metalektro was niet gebruiksvriendelijk genoeg: de doelgroep kon niet gemakkelijk vinden wat zij zocht. Een opvallend detail is dat het aanbod van A+O Metalektro door de aangesloten bedrijven is gefinancierd. Opnieuw betalen om gebruik te maken van de ontwikkelingsmogelijkheden hoeft dus niet. Toch bleken veel bedrijven onvoldoende op de hoogte van de regelingen of was het aanbod niet goed vindbaar. Dat bleek ook uit de statistieken van de oude website: over de gehele website werd veel geklikt maar zoekopdrachten kwamen niet op de goede plek uit, waardoor bezoekers de website zonder conversie verlieten.

Onze online marketeer Rico heeft in samenwerking met UX designer Bas Boerman een nieuwe website ontwikkeld waarop het aanbod centraal staat, gemakkelijk vindbaar is én waarop gemakkelijker geconverteerd kan worden. Een mooie eerste stap. En daar bleef het niet bij: we zagen namelijk een hele hoop kansen om de website op meerdere vlakken blijvend te optimaliseren. Wat we allemaal gedaan hebben? Onder meer het volgende:

Bounce- en uitstappercentages sterk verminderd

In de statistieken zagen we dat veel medewerkers en HR-verantwoordelijken de pagina over de Metalektro CAO bezoeken via Google. Maar het bounce- en uitstappercentage op deze pagina’s was erg hoog. Hoewel dat niet per se erg is, gesteld dat de gebruiker op deze pagina vindt wat ‘ie zoekt en dus niet verder hoeft te klikken, wilden we toch kijken of we meer uit deze verkeersstroom konden halen. Dat deden we door naast het aanbieden van de pdf met informatie over de Metalektro CAO, door te linken naar het aanbod van A+O Metalektro. Dit resulteerde in de volgende resultaten:

Bounce Uitstappercentage A+O
  •       Bouncepercentage teruggebracht van 80% naar 50% (blauwe lijn)
  •       Uitstappercentage teruggebracht van 75% naar 60% (rode lijn)

Aanmeldingen nieuwsbrief verhogen

We richtten ook onze pijlen op de nieuwsbrief. Het aantal aanmeldingen was erg laag, terwijl ook het uitstappercentage onder de nieuwsberichten hoog was. Daar was dan ook geen duidelijke call-to-action aanwezig, terwijl geïnteresseerden ná het lezen van nieuws juist openstaan voor een aanbod om van ander relevant nieuws op de hoogte te worden gehouden. Door onder de nieuwsberichten een call-to-action voor het inschrijven voor de nieuwsbrief toe te voegen, stegen de aanmeldingen van 0 per maand naar gemiddeld 15 per maand.

Bovendien keken we kritisch naar de inhoud van de nieuwsbrief. Het belangrijkste doel is HR-managers op de hoogte houden van het actuele aanbod en hen helpen bij het inzetten van de regelingen. Door te werken met kortere nieuwsberichten, de verschijningsfrequentie op te schroeven en de lengte van de nieuwsbrieven in te korten zagen we de doorklikpercentages stijgen. Momenteel zijn we in samenwerking met A+O Metalektro bezig om een nieuwe nieuwsbrief te ontwikkelen met meer interactie en afwisselende content waaronder vlogs. Petra van der Wal, marcom-adviseur bij A+O Metalektro: “We gaan een reporter het land insturen om bij aangesloten bedrijven langs te gaan en korte vlogs te maken. Daarnaast gaan we nieuwsbrieflezers vragen om hun mening over belangrijke zaken in polls.” 

Werking van klikbare pdf meetbaar maken

Het uitgebreide aanbod van A+O Metalektro op het gebied van ontwikkeling, ondersteuning en advies voor HR-managers en werknemers in de Metalektrosector is vastgelegd in een poster. Deze poster, te downloaden op de website, is voor regiomanagers van A+O Metalektro een belangrijk middel om het aanbod te presenteren. Voor aangesloten organisaties is het daarnaast een document om op terug te grijpen als ze het aanbod nog eens goed willen bekijken.

De downloadmogelijkheid voor deze poster stond op de website van A+O Metalektro op een prominente plek: bovenaan de homepage als belangrijkste call-to-action. Wij wilden weten of deze pdf succesvol gedownload werd én of er voldoende doorgeklikt werd naar het aanbod, of dat een andere plek toch beter was. We maakten meetbaar hoeveel mensen vanuit de download doorklikten naar het aanbod. Dit vergeleken we met het doorklikpercentage van de reguliere aanbodpagina’s. Wat bleek: de reguliere aanbodpagina’s werkten beter dan de poster om mensen naar het daadwerkelijke aanbod te leiden. Op basis van deze inzichten zetten we de poster vast onderaan elke pagina. Dat is een minder prominente, maar toch goed te vinden plek op de website. Dit stelt bezoekers in staat om te navigeren op een manier zoals zij dat willen, zodat ze sneller uitkomen bij dat wat zij zoeken. 

Frappant denkt vooruit, ontdekt de vraag achter de vraag en geeft effectief advies. Geen ‘u vraagt wij draaien’-mentaliteit maar proactieve deskundigheid. Daarmee bereiken we echt beter resultaat.

Petra van der Wal | marketing- en communicatieadviseur A+O Metalektro

En verder?

Petra: “Op de aanbodpagina hebben we nu ook een interactieve filterfunctie waarmee het voor bezoekers extra gemakkelijk wordt om te vinden wat voor hen van belang is. Op basis van de antwoorden die ze geven op een paar vragen, schotelt de website ze direct het meest relevante aanbod voor. Dat blijkt heel goed te werken.” 

Website Gezondheid A+O 2019
Website Gezondheid A+O 2021

Als we met relatief kleine ingrepen al zoveel resultaat kunnen behalen smaakt dat natuurlijk naar meer. A+O Metalektro en Frappant werken inmiddels al jaren met succes en plezier samen en dat is niet voor niets: we blijven monitoren en bijsturen, verbeteren ieder kwartaal de technische SEO en houden de gebruiksvriendelijkheid goed in de gaten.

Alle resultaten houden we bij in een dashboard in Data Studio van waaruit we per kwartaal samen analyseren, conclusies trekken en bijsturen. Die doorlopende samenwerking en het wederzijdse vertrouwen maakt de optimalisatie van de A+O Metalektro website tot een succes.

Gerelateerde case

A+O stimuleert Metalektro-medewerkers fit te blijven tot hun pensioen

A+O Metalektro maakt aanspraak op de MDIEU subsidieregeling. Frappant werd gevraagd een campagne uit te werken.

Lees verder
Gerelateerd artikel

De ultieme online customer journey: Plantsome

Potver, wat goed gedaan. Overal waar de doelgroep van Plantsome online met deze ‘one-stop-plantenshop’ in aanraking komt, is die ontmoeting van meerwaarde.

Lees verder