Bekijk case

A+O Metalektro

A+O stimuleert Metalektro-medewerkers fit te blijven tot hun pensioen

Expertise:

ActivatiecampagneAwarenessCoördinatieDesignOnline marketing

Over A+O Metalektro

A+O Metalektro is een stichting die zorgt voor de instroom en opleiding van vakmensen in de Metalektro-sector. Dit ontwikkelings- en opleidingsfonds biedt vergoedingen, trainingen, ondersteuning en advies aan 1400 aangesloten bedrijven en 163.000 werknemers. A-O’s missie: het stimuleren van arbeidsmarkt-innovatie en talentontwikkeling, waarbij ‘een leven lang leren’ een belangrijk thema is.

De vraag

A+O maakt aanspraak op de MDIEU subsidieregeling (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden). Doel van die regeling is dat mensen gezond en fit hun pensioenleeftijd bereiken, onder meer door te investeren in opleidingen die medewerkers duurzaam inzetbaar houden. Frappant werd gevraagd een campagne uit te werken die de het MDIEU-aanbod bekend moet maken onder Metalektro-medewerkers.

De aanpak

A+O had zelf al flink wat ideeën waarop we konden voortborduren in de conceptontwikkeling van de campagne. Die kreeg uiteindelijk het thema: ‘Fit tot je pensioen, hoe ga jij dat doen?’. Een vraag die we de doelgroep - medewerkers en HR-managers - voorleggen én helpen beantwoorden via onder meer een scrollytelling website, toolbox, theatershow, kantinesessies, animatie en een catalogus met het trainingsaanbod.

Het resultaat

De ‘Fit tot je pensioen, hoe ga jij dat doen?’- campagne is onlangs gestart. De campagne heeft een frisse uitstraling met zichtbare overeenkomsten met de huisstijl van A+O Metalektro en toch duidelijk een losstaande, tijdelijke campagne betreft. Met onder andere direct mailings en inspirerende fysieke en online contactmomenten stimuleren we de doelgroep de komende 2 jaar om de mogelijkheden van MDIEU volop te benutten. Benieuwd hoe de campagne zich verder ontwikkelt? We houden je op de hoogte!

Complete omschrijvingLees de complete case
MDIEU Iphone weergave fit tot je pensioen
MDIEU Logo
MDIEU animatie gif Anna
MDIEU animatie gif Enzo
MDIEU theater

Van scrollytelling website tot theatertour: een campagne die informeert, enthousiasmeert en activeert

Het belangrijkste doel van A+O Metalektro is het aantrekken, binden en boeien van talent in de Metalektro-sector. Medewerkers en werkgevers kunnen bij de stichting terecht voor opleidingen, ondersteuning en advies. De samenwerking tussen A+O Metalektro en Frappant loopt al jaren; samen pakten we al meerdere mooie projecten op. Zo hielpen we hen o.a. aan een gebruiksvriendelijke en conversiegerichte website. Het meest recente project voor A+O richt zich op de subsidieregeling MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden). Opdracht: creëer awareness voor de kansen die MDIEU biedt en activeer de doelgroep om het aanbod te bekijken.

‘Mogen we kritisch meedenken?’

Het doel van dit project allereerst: de aangesloten bedrijven, hun HR managers én de medewerkers kennis laten maken met deze regeling. Zij moeten weten dat de MDIEU-regeling er is en wat die inhoudt, zodat zij vervolgens enthousiast worden om daadwerkelijk gebruik te maken van het aanbod. Dat vraagt om een heldere campagneboodschap die een breed publiek aanspreekt én dat publiek overhaalt om in actie te komen.

Toen A+O ons benaderde voor deze campagne, hadden ze al een concept bedacht. De vraag was aanvankelijk of we de uitvoering ervan wilden verzorgen. Eigenwijs als we zijn zagen we legio kansen en wilden graag eerst nog even een stapje terug doen. Die kritische, meedenkende houding werd gewaardeerd. Resultaat enkele sessies later was de campagneboodschap ‘Fit tot je pensioen, hoe ga jij dat doen?’. Deze boodschap vormt de kapstok voor alle uitingen in de campagne.

Het campagnethema bevat bewust een vraag. Die zet de doelgroep aan het denken over welke acties zij zouden kunnen ondernemen. De volgorde van de campagne is dan ook:

  • informeren en enthousiasmeren;
  • enthousiasmeren en activeren;
  • activeren en blijven informeren.

Volg het voorbeeld van Anne, Enzo en Omar

Om de medewerkers van de aangesloten bedrijven enthousiast te maken over MDIEU en de HR-managers praktische handvatten te geven, kozen we voor een verhalende aanpak. We ontwikkelden een scrollytelling website waarin de verhaallijnen van drie verschillende karakters centraal staan. Op deze website scroll je als bezoeker letterlijk door de levens van Anne, Enzo en Omar (A en O). Zij worden steeds iets ouder, blijven intussen lekker fit en nemen je in laagdrempelige spreektaal mee door de mogelijkheden van de regeling. Omdat je zelf scrollt en bepaalt, verzamel je als bezoeker op een hele natuurlijke, actieve manier informatie over MDIEU. De animatie op de website versterkt deze dynamische manier van communiceren. Het zet je aan het denken gezet over je eigen toekomst; over hoe jij denkt fit en gezond te blijven. En je wordt geënthousiasmeerd om gebruik te maken van het aanbod, dat je sneller verkent door slim geplaatste call to actions op de site.

A+O on tour

Niets activeert zo sterk als een goedafgestemde, fysieke belevenis. Dus de campagne bestaat niet alleen online; we bedachten heuse theatervoorstellingen om  HR-managers in de Metalektro-sector bekend te maken met MDIEU. Bedrijven kunnen ook actieve kantinesessies aanvragen. A+O komt dan bij met echte acteurs ín de kantine langs, waar ze door middel van korte sketches herkenbare situaties rondom duurzame inzetbaarheid nabootsen. Om deze voorstellingen goed af te stemmen op de behoeften, werd een peiling gedaan onder een deel van de bij A+O aangesloten bedrijven. Zo brengt A+O het MDIEU-aanbod niet alleen onder de aandacht van HR-managers, maar ook letterlijk naar de mensen op de werkvloer.

Mix van middelen die elkaar versterken

Tijdens de kantinesessies en theatershows hebben we de aandacht. Om die vast te houden ontwikkelden we een toolbox die na de voorstellingen uitgedeeld wordt aan de HR-manager.  Deze toolbox bevat onder meer een digitale presentatie, een kaartspel, een kookboek met gezonde recepten en een springtouw. Allerlei handige voorwerpen om de MDIEU-regeling onder de aandacht te brengen en het gesprek met medewerkers over duurzame inzetbaarheid op gang te brengen.

Kortom: met de online middelen creëren we korte momenten van aandacht en bieden we achtergrondinformatie, met events en fysieke middelen komen we letterlijk en figuurlijk bij de bedrijven binnen. Een mooie mix van middelen die elkaar versterken.

En nu: in ontwikkeling blijven!

A+O staat momenteel aan het begin van de campagne. Bewustzijn creëren is in deze fase het belangrijkste doel. De komende tijd blijven we nauw betrokken om waar nodig de online middelen te optimaliseren. Én natuurlijk meten we hoeveel mensen het aanbod bekijken en zich aanmelden. Het uiteindelijke doel is immers dat mensen in de Metalektro-sector zich blijven ontwikkelen; iets waar A+O zich al sinds de jaren ‘80 al voor inzet.

Wij worden dan ook heel blij van het ontwikkelen van campagnes als deze. Met dit doel en deze boodschap. Doen waar je blij van wordt, jezelf blijven ontwikkelen, met een lach terugdenken aan je werkdag; dat jasje zit ons als gegoten. Happy People, Strong Brands. A+O snapt dat.

Wordt vervolgd!

 

Het fijne van Frappant is inderdaad die kritische, meedenkende blik. Zo word je een echte sparringpartner van elkaar en ontstaat er nog iets mooiers en beters. Samen sterk dus. Daarnaast doet Frappant wat ze zegt: hoe strak de planning ook is, alles wordt op alles gezet om deze te halen. Zonder afbreuk te doen van de kwaliteit en de communicatie richting de opdrachtgever. En de viermomenten na oplevering worden ook niet vergeten! Aandacht en creativiteit tijdens het gehele traject!

Petra van der Wal | Senior adviseur marketing en communicatie

Gerelateerde case

Slimme contentmarketing levert orders en brand awareness op

Slimme contentmarketing levert orders en brand awareness op

Lees verder
Gerelateerd artikel

Online marktonderzoek: hoe lang is je vragenlijst?

Bij het uitvoeren van online marktonderzoek is het altijd weer de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen alle informatie krijgen die je wilt hebben en het stellen van teveel vragen zodat deelnemers de test niet afmaken.

Lees verder