Rico VerstegeOverlayer

Activation & Brand building | Door Rico Verstege | Leestijd 5 minuten | 13-02-2020

9 gratis data marketing tools van Google

Je hoeft geen dure systemen, software of bergen data te hebben om betere beslissingen te maken met behulp van data. Als je deze 9 tools van Google onder de knie hebt, ben je al goed bezig om jouw organisatie data gedreven te maken. Maar let op: alleen kijken en presenteren van data helpt je nergens bij. Daarom help ik je om inzichten uit deze tools te halen.

Google Analytics

Als je nog geen Analytics op jouw website hebt staan: ga dit dan zo snel mogelijk regelen! Je moet namelijk wel eerst data verzamelen om beslissingen met behulp van data te kunnen nemen. Waarschijnlijk heb je het Analytics al wel op jouw website staan, maar wat doe je er eigenlijk mee?

Laat je in de kwartaalbespreking de cijfers zien, zodat de directie ziet dat er ‘iets’ gebeurt? Die cijfertjes zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar maak jij ook beslissingen op basis van deze data?

Welk kanaal converteert bijvoorbeeld het beste? En zet jij hier ook meer budget op in? Inzichten uit Google Analytics kunnen jou helpen om belangrijke beslissingen te maken. Het is daarvoor wel belangrijk dat je doelen stelt.

Je stuurt namelijk op deze doelen. Je kunt zien waar de grootste winst te behalen is. Moet je bijvoorbeeld meer verkeer naar jouw website trekken of juist meer bezoekers laten converteren? Als jouw website geen doelen behaalt, moet je meer aandacht aan het design en de gebruiksvriendelijkheid besteden. Analytics is perfect om de knelpunten in jouw funnel op te sporen.

Google Tag Manager

Met Google Tag Manager kun je de data in Analytics betrouwbaarder maken. Met alleen Analytics kun je namelijk de meeste formulieren niet meten. Dit los je vervolgens op door een doel aan de ‘bedankt-pagina’ te koppelen, die zichtbaar wordt na het verzenden van een formulier. Want bij het vernieuwen of opnieuw openen van deze pagina wordt het doel ook weer behaald, terwijl dit natuurlijk niet zo is.

Tag Manager geeft ook meer mogelijkheden voor het meten van de bezoekkwaliteit. Je kunt namelijk meerdere gebeurtenissen meten, zodat deze ook zichtbaar zijn in Analytics. Hierdoor worden de beslissingen op basis van data betrouwbaarder en kun je betere indicatoren ontwikkelen om jouw doelen te meten.

Google Data Studio

Kost het je moeite om elke keer de goede statistieken tevoorschijn te toveren en word je moe van het maken van PowerPointpresentaties en Word verslagen over de online resultaten? Heel begrijpelijk! Daarvoor heeft Google Data Studio ontwikkeld.

Data Studio geeft je de mogelijkheid om data te visualiseren. En nee, niet als een PowerPoint die je elke keer weer moet updaten. Data Studio updatet namelijk de realtime data van Analytics, Adwords, Search Console en andere tools naar jouw dashboards. Data Studio heeft daarnaast ook de mogelijkheid om data van niet-Google-services te visualiseren. Je kunt op een goed dashboard binnen twee minuten zien wat er wel en niet goed gaat. Zo kun je bepalen waar je diep in moet duiken om verbeteringen te realiseren.

Google Trends

Zoekvolumes worden steeds belangrijker, zeker als jouw ‘beste’ bezoekers via Google komen. Google Trends geeft op een gebruiksvriendelijke manier inzicht in deze zoekvolumes. Iedereen wil tegenwoordig gevonden worden op Google, maar daarvoor moet je wel weten waar jouw doelgroep naar zoekt. Trends geeft bijvoorbeeld inzicht over content onderwerpen.

Google Trends

Google Search Console

Als je dieper wil ingaan op jouw prestaties in Google, kun je Google Search Console gebruiken. Deze tool geeft inzichten in de best presterende pagina’s en zoekopdrachten. Je kunt ook de trend van de gemiddelde zoekpositie en de click through rate voor een specifieke zoekterm of pagina achterhalen. Zo kun je monitoren of jouw SEO-strategie werkt. Verder indexeert Google Search Console fouten op je website die schadelijk zijn voor jouw zoekposities in Google.

Google Ads

Wil je sneller resultaten behalen in Google? Dan is Google Ads het aangewezen middel! ‘Maar Google Ads kost toch geld? En dit zijn de 9 GRATIS data marketing tools van Google.’ Als je dat denkt, dan heb je daar helemaal gelijk in. Maar je hebt vast wel een envelop van Google gekregen om toch maar eens een start te maken met Ads. Of je bent er zelfs al aan begonnen. Voor de eerste groep: probeer het eens uit en analyseer de data die je verzamelt. Vergelijk dit vervolgens met andere manieren om verkeer naar je website te halen. Maak na het testen de keus of Ads een goed middel voor jou is. Want zonder testen ben je slechts aan het gissen. Als je al begonnen bent, ben je vast ook aan het optimaliseren: zoekwoorden, brede, specifieke, de advertenties, enzovoort. Maar weet jij dat er ook super interessante data over jouw doelgroep in jouw Ads account te vinden is? Soms kun je een landingspagina bijvoorbeeld beter opknippen, om zo beter aan te sluiten op de zoektermen. Je kunt deze keuze baseren op data, want je kan precies zien waar je doelgroep naar zoekt en als je het combineert met Analytics, kun je ook zien of jouw content waardevol voor hen is. Hè, ‘waardevolle content maken’, waar heb ik dat nog meer gehoord? O ja, SEO! Google is gek op waardevolle content. Als je op deze manier content verbetert, zul je ook zien dat jouw onbetaalde zoekposities gaan stijgen (die je natuurlijk checkt in Search Console).

Google Optimize

Als je verkeer hebt binnengehaald met behulp van Trends, Search Console en Ads wil je natuurlijk dat de bezoeker precies doet wat jij wilt. Google Optimize maakt a/b testen op je website toegankelijk voor iedereen. Een website moet constant in ontwikkeling zijn. Optimize meet welke aanpassingen zorgen voor meer conversie. Je hoeft dus nooit meer te discussiëren over kleine aanpassingen op jouw website. Testen is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest.
Google Optimize

Web.dev

Web.dev geeft inzichten om jouw website gebruiksvriendelijker te maken. Web.dev doet metingen op het gebied van techniek, SEO, design en snelheid. Daaruit komen vaak technische inzichten die je kunt doorspelen naar jouw webdeveloper. De SEO tips zijn gemakkelijker op te volgen en waarschijnlijk direct duidelijk als je ze ziet.

Google Sheets

Wil je offline data of andere online databronnen toevoegen in jouw Datastudio dashboard? Bekijk dan eerst of er een koppeling kan worden gemaakt. Dit scheelt namelijk veel werk en houdt jouw dashboards up-to-date. Wil je kleine hoeveelheden data combineren in je dashboard? Maak dan een export naar Google Sheets en koppel deze aan het dashboard.

Google Sheets is daarnaast ook een uitstekende tool om zelf data analyses uit te voeren. Data kan gecombineerd worden om zo nóg meer inzicht te verkrijgen. Als je dit gaat doen heb je alle Google Tools hierboven waarschijnlijk al uitgespeeld, dus is de aanschaf van een business intelligence tool misschien wel de volgende logische stap voor jou.

Deze tools kunnen jou helpen om betere beslissingen te maken met behulp van data, maar de tools alleen zijn absoluut geen garantie voor succes. In onze ‘Begin met Datamarketing Guide’ leggen we uit wat naast de juiste software nog meer nodig is om aan de slag te gaan met data marketing.

Ook interessant

Gerelateerde case

Meer conversie door optimale gebruiksvriendelijkheid én monitoring

Een substantiële verbetering door continue monitoring. Treffender kunnen we het resultaat van onze samenwerking niet omschrijven. Meer weten?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Link in bio: kans of risico?

Een link in je bio kan je veel opleveren. Helaas kan je maar één linkje in je bio zetten. Wat zijn de voor- en nadelen van linkjes in de bio? Lees verder!

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.