Overlayer

Brand building | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 20-03-2017

Treacy en Wiersema laten je kiezen. Heb jij al gekozen?

Om op te vallen in de markt en aandacht te trekken, is het volgens Treacy en Wiersema van belang om je op één van de volgende waarde strategieën te focussen: Product Leadership, Operational Excellence of Customer Intimacy. Van elke waarde propositie heb je een minimum  nodig, maar er is er één waarin je uitblinkt. Hieronder volgt een uitleg over de typering van deze drie waarden.

Product Leadership

Bij Product Leadership gaat het binnen de organisatie om de kwaliteit van een product, dit heeft namelijk de hoogste prioriteit. Dat gaat vaak gepaard met de nieuwste technologische snufjes en trends. Er wordt dus veel aandacht besteed aan innovatie en research & development. Bovendien worden deze organisaties gekenmerkt door een flexibele bedrijfscultuur en is het niet erg fouten te maken. Want wanneer het over productinnovatie gaat, is het best moeilijk een nieuw of baanbrekend product op de markt te brengen. Daar moet dan ook de tijd voor worden genomen. Bedrijven die hun aandacht hebben gevestigd op deze waarde zijn onder andere Apple en BMW.

Operational Excellence

Operational Excellence concentreert zich op lage productiekosten en focust zich op operationele processen. Het proces van inkoop tot aflevering is geoptimaliseerd zodat kosten kunnen worden verminderd. Dat wil dus zeggen dat er efficiënt wordt geproduceerd, dat er voldoende voorraad is en producten snel worden bezorgd. Een bedrijf dat zich focust op Operational Excellence investeert veel in logistiek. Door zich aan lage kosten te houden, kiest men ervoor om de verkoopprijs laag te houden óf een hogere marge te hanteren. Bedrijven die de aandacht hebben gevestigd op deze discipline zijn onder andere McDonalds en IKEA.

Customer Intimacy

Customer Intimacy richt zich vooral op klantaandacht en klantenservice. De wens van de klant is zeer belangrijk voor deze bedrijven. Je kunt beter zeggen: de klant is koning! De organisatie past producten en diensten aan ten behoeve van individuele klanten en heeft nooit een gestandaardiseerd productaanbod. Een goede klantrelatie staat centraal en het bedrijf moet precies weten wat de klant wil en daarop inspelen. Het zijn vaak lokale bedrijven die deze strategie hanteren, zoals bijvoorbeeld de lokale kapper. Deze weet precies hoe jij je haar geknipt wil hebben. Coolblue is een mooi voorbeeld van een merk dat uitblinkt in Customer Intimacy. Door middel van haar uitmuntende klantbenadering, is de focus van Coolblue gericht op het bieden van service aan haar klanten. Nog zo’n mooi voorbeeld? Frappant heeft de Customer Intimacy bovenaan staan 😉

Waarom moet je je aandacht richten op één van deze drie waarden volgens Treacy en Wiersema?

Het is simpelweg onmogelijk om overal goed in te zijn, geen enkel bedrijf is in staat om alles te betekenen voor iedereen. Wanneer je je focus niet legt op één van deze drie waarden, maar van alle drie een beetje doet, zal je volgens Treacy en Wiersema nooit uitblinken in de markt. Marktleiders zijn bovenal goed in het leveren van één waarde aan haar afnemers.

Welke waarde je ook kiest om in uit te blinken, de overige waarden mag je zeker niet uit het oog verliezen. Een fantastisch product verkoopt namelijk niet als de klant er niet op zit te wachten en verder levert het weinig op als de kosten te hoog zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je je aandacht richt op één van de drie waarden én verlies de andere twee niet uit het oog!

Bronnen:
https://www.strategischmarketingplan.com/marketingmodellen/waardestrategieen-treacy-en-wiersema/
http://marketingmannen-tv.nl/marketingmodellen/waardeposities-van-treacy-en-wiersema/

Ook interessant

Gerelateerde case

Zevenaar is duurzaam op weg naar morgen

Hoe brengen we duurzaamheid nóg meer onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers? En hoe vergroten we het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Online marketing strategie? Bespaar je de moeite.

‘Heb jij nog geen online marketing strategie??!’ Maak je niet druk:  je hebt hem niet nodig. Lees waarom!

Lees verder