Overlayer

| Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 3-04-2025

Communicatie bij organisatieverandering begint bij betekenis

Als je binnen je organisatie echt veranderingen wil realiseren, dan weet je dat gedragsverandering niet simpelweg een kwestie is van een extra incentive of een eenmalige motivatiecampagne. Nee, gedragsverandering is een proces, en dat proces begint niet met regels of verplichtingen — het begint met betekenis.

In mijn vorige blog ging ik al in op de rol van merken en communicatie bij organisatieverandering als motor voor interne verandering. Daar liet ik zien hoe externe campagnes, zoals de BOB-campagne, gedrag in de samenleving succesvol wisten te veranderen. Maar gedragsverandering is meer dan alleen communicatie: het raakt ook hoe mensen zich identificeren met het verhaal dat je vertelt. In deze blog leg ik de nadruk op die laag: hoe je je merk inzet als betekenisgever die gedragsverandering van binnenuit aanwakkert.

Gedragsverandering begint met identiteit

Als je mensen — in je organisatie of daarbuiten — echt in beweging wilt krijgen, moet je begrijpen hoe gedrag werkt. Gedrag is diepgeworteld in identiteit. Mensen handelen vanuit hoe ze zichzelf zien en hoe ze willen dat anderen hen zien. Dat psychologische principe is precies wat sterke merken slim weten te benutten.

Neem bijvoorbeeld Natuurhuisje. Zij doen veel meer dan alleen vakanties aanbieden op bijzondere plekken in de natuur. Natuurhuisje positioneert haar gasten als bewuste reizigers — mensen die van natuur genieten én er zorg voor dragen. Door die identiteitslaag slim te koppelen aan hun product, maken ze van duurzaam reizen geen abstract ideaal, maar een persoonlijke keuze die past bij wie je bent (of wilt zijn). Door te boeken bij Natuurhuisje bevestig je je eigen duurzame identiteit. Het is geen losse actie, maar een statement over hoe je in de wereld staat.

Diezelfde psychologische kracht — gedrag koppelen aan identiteit — kun je als organisatie ook intern inzetten. Wil je dat medewerkers duurzamer werken, klantgerichter worden of innovatiever denken? Dan begint dat niet bij regels of beleidsstukken, maar bij het bouwen van een interne identiteit waarin dat gedrag logisch, gewenst en zelfs statusverhogend is.

Het merk als kompas voor organisatieverandering

Binnen een organisatie wordt verandering vaak gezien als iets dat “van bovenaf” komt — het management heeft besloten dat dingen anders moeten, en dat is dat. Maar wat als je die verandering gecentreerd maakt rondom je merk? Wat als je merk fungeert als het kompas voor alle gedragsveranderingen? Als medewerkers zich kunnen identificeren met wat je merk vertegenwoordigt, dan nemen ze de verandering niet alleen aan, maar willen ze ook actief bijdragen aan het succes van dat merk.

Het merk moet dus de geest van de organisatie vertegenwoordigen en de waarden van de organisatie uitdragen in elk aspect van het werk. Als je merk echt leeft binnen je organisatie, wordt het een onmiskenbare invloed op het gedrag van de medewerkers. Ze voelen zich aangesproken door wat het merk voor hen betekent — niet alleen wat het betekent voor de organisatie, maar ook voor hun eigen rol in die organisatie.

De kracht van communicatie bij organisatieverandering: verbinden, inspireren, mobiliseren

Communicatie bij organisatieverandering speelt een cruciale rol in dit proces. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hoe je het zegt. De juiste communicatie zorgt ervoor dat medewerkers zich eigenaar voelen van het merkverhaal én de verandering die daarbij hoort. Het is niet genoeg om alleen te communiceren over doelen of strategieën; het is belangrijk om regelmatig en op een inspirerende manier te herinneren aan de grotere missie en hoe de bijdrage van elke medewerker daarin essentieel is.

Gedragsverandering vindt plaats op het moment dat communicatie het verhaal van de organisatie doet resoneren met de persoonlijke waarden van de medewerkers.

Een goed communicatieplan organisatieverandering is dus essentieel om medewerkers effectief in de verandering te betrekken en hen te motiveren deze te omarmen.

Conclusie: de interne kracht van je merk

Je merk is veel meer dan een marketingmiddel. Het is het fundament waarop alles in je organisatie steunt. Wanneer je je merk centraal stelt in je gedragsveranderingstraject, en wanneer je dit merk in alle communicatie-initiatieven verweeft, geef je je medewerkers een betekenisvolle rol in de veranderingen die je doorvoert.

Als je merk en communicatie het juiste verhaal vertellen, zal het niet alleen medewerkers beïnvloeden — ze zullen zich verbinden met de verandering en deze actief omarmen. Daarmee wordt gedragsverandering geen lastige opgave, maar een gezamenlijke beweging waar iedereen aan wil bijdragen.

Benieuwd hoe jouw merk gedragsverandering binnen je organisatie kan versnellen?

Neem dan gerust contact met me op, ik help je graag verder met praktische inzichten en inspiratie voor jouw organisatie.

Ook interessant

Gerelateerde case

Upgrade geeft merk Rots Bouw lef en herkenbaarheid

Een bedrijf met persoonlijkheid: zo omschrijven medewerkers en klanten van aannemer Rots Bouw dit familiebedrijf. Ze zijn dan wel niet de grootste, de projecten die ze het liefst realiseren zijn flinke uitdagingen. Die ze aangaan vol lef en vertrouwen in hun vakmanschap.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Hoe cultuur je merk vormt. En wat je daarmee kan.

Langzaam maar zeker besteden directies, HR-, brand- en marketingmanagers steeds meer aandacht aan de cultuur in hun organisatie. Een mooie ontwikkeling als je ‘t ons vraagt. Maar wat is dat nou eigenlijk: (merk- of bedrijfs)cultuur? Hoe is het verbonden met je merk, met je employer branding, internal branding en brand alignment? En bovenal; hoe besteed je aandacht aan je cultuur?

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.