Rico VerstegeOverlayer

Activation & Brand building | Door Rico Verstege | Leestijd 6 minuten | 22-06-2020

Constante verbetering door de juiste inzichten

Mensen (inclusief ikzelf) overschatten de kracht van hetgeen we in één dag kunnen bereiken, terwijl we onderschatten wat we in een jaar kunnen bereiken. We zijn met zijn allen gericht op snel resultaat, quick wins en laaghangend fruit. Daar is niets mis mee, maar wat gaan we doen wanneer deze snelle verbeteringen zijn doorgevoerd? Snelle oplossingen zorgen ervoor dat je als bedrijf snel een gemiddeld resultaat neerzet, vaak blijkt dat dit het moment is waarop tevreden wordt gezocht naar de volgende quick win op een ander aspect. Erg jammer want een gemiddeld resultaat gaat er niet voor zorgen dat jouw bedrijf gaat floreren. Waarom nemen we genoegen met gemiddeld?

Iedere dag een beetje beter

Als we een jaar lang iedere dag één procent beter zouden worden dan zijn de resultaten per dag niet baanbrekend, maar wanneer we naar een jaar kijken dan zijn we wel 36 keer (?!) verbeterd ten opzichte van ons niveau een jaar geleden!

In vergelijking met het bedrijfsleven lopen veel sporten voorop met deze manier van denken. Het gaat hier niet om één procent per dag maar om zogeheten ‘marginal gains’. Toch hebben we het over hetzelfde principe. Na het kopen van een goed stel hardloopschoenen, het bekijken van techniekvideo’s op YouTube en een paar weken training zijn de snelle winsten wel gepakt, maar dit betekent niet dat je klaar bent voor een marathon. Dit betekent niet dat een marathon onhaalbaar is, het zal alleen een structurele aanpak van iedere keer een beetje beter vragen.

Onze belofte is Happy people, strong brands, wellicht zijn er aan het begin quick wins maar daarna worden we graag iedere dag een stukje sterker. Wanneer we dit niet zouden doen, en we genoegen zouden nemen met gemiddeld, verliest een bedrijf haar onderscheidend vermogen. Ook hier kunnen we de vergelijking maken met sport; wanneer een Formule 1-team zal stoppen met het ontwikkelen van de raceauto, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze achteraan zal rijden.

Verbetering is een constante

Wanneer verbetering een constante is, moeten we ons bewust worden van hetgeen er verbeterd kan worden. In de Formule 1 wordt uitgebreid gekeken naar data, afkomstig uit de vele sensoren op de wagen, rondetijden, windtunneltests en nog veel meer. Als bedrijf zijnde is de omvang van data (gelukkig) minder omvangrijk, maar voor een leek niet minder complex.

Maar wees gerust, zowel van Formule 1-coureurs als van een marathonloper kan niet verwacht worden om volledige kennis te bezitten over een raceauto of fysiologische wetenschappen te beheersen. Wel mag verwacht worden dat Max Verstappen weet wat hij moet doen wanneer een bepaald lampje op zijn stuur begint te branden. Je moet namelijk weten wat er in jouw omgeving aan de hand is om de beste beslissingen te maken. Dit lampje is slechts een duiding dat er iets aan de hand is. Om te achterhalen wat er daadwerkelijk aan de hand is zullen de monteurs onder de motorkap moeten kijken.

Een dashboard

Het stuur van een Formule 1-wagen en het sporthorloge van een hardloper zijn beide voorbeelden van dashboards. Deze dashboards zijn zo gemaakt dat degene voor wie het bestemd is voldoende info heeft om de juiste beslissing te maken. Gelukkig kunnen we voor bedrijven gebruik maken van eenzelfde soort dashboard, maar dan met andere informatiebehoeften.

Je zit er als marketingmanager niet op te wachten om de hartslagen van je collega’s te volgen, maar gegevens als rendement, bereik en doorklikpercentage bij een lopende campagne zijn nodig om betere beslissingen te maken. Hierbij kunnen data uit sitegebruik, social media, mailings, advertentieplatformen en je positie in Google gecombineerd worden zodat jij het overzicht krijgt waarmee jij beslissingen kunt nemen.

Met het juiste inzicht kun je beter beslissen, hiermee wordt verbetering inzichtelijk en meetbaar. Discussies achteraf over de vraag of wel of niet het juiste besluit is genomen kunnen feitelijk onderbouwd worden en toekomstige campagnes starten bij de lessen die in het verleden zijn geleerd.

Ook interessant

Gerelateerde case

A+O stimuleert Metalektro-medewerkers fit te blijven tot hun pensioen

A+O Metalektro biedt medewerkers in de sector opleidingen en trainingen met de MDIEU-subsidieregeling. Frappant werd gevraagd ervoor te zorgen dat ze er gebruik van maken.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Zo zet je e-mailmarketing effectief in

Gezien de enorme snelheid waarmee apps en social media zich ontwikkelen, is het gevaarlijk gemakkelijk om e-mail te vergeten. Terwijl e-mailmarketing bewezen supereffectief is en de mogelijkheden zich snel uitbreiden.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.