Overlayer

Brand building | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 1-10-2024

Duurzaam denken binnen bedrijven: de marketeer als schakel

Als marketeer ben je verantwoordelijk voor de communicatie vanuit een organisatie. Wordt er tijdens de maandagochtend-stand-up voor de zoveelste keer iets gemompeld over ‘we moeten iets met duurzaamheid doen’? Dat is jouw teken: jij bent de verbindende factor op de werkvloer, dus steek je handen uit je mouwen en trek die kar.

Klimaatverandering is een probleem dat we met z’n allen recht in de bek kijken. Duurzaamheid is geen exclusief B Corp thema meer – het is de norm voor ieder bedrijf. In de toekomst breken consumenten én werknemers met bedrijven die niets geven om duurzaamheid en sociale initiatieven. Hoog tijd voor actie – vooral van marketeers. Hoe dat zit? Lees vooral verder.

Er wordt genoeg gepraat – het is tijd voor actie

Als marketeer heb je de kracht om boodschappen vanuit een merk met de wereld te delen en daarmee het gedrag van mensen te sturen. Als je mensen met een advertentie kunt overtuigen om iets te kopen, dan kun je dat talent ook inzetten voor een betere wereld. Bij Frappant spreken we regelmatig toffe organisaties met draagvlak voor duurzaamheid, fantastische plannen en vooruitstrevende ambities – die het lastig vinden om daarmee over de bühne te komen.

 

Dit zijn de drie meest voorkomende redenen:

  • Marketeers denken dat duurzaamheid in hun organisatie minder relevant is
  • Marketeers hebben geen flauw idee hoe ze kunnen verduurzamen  
  • Marketeers zijn bang dat de organisatie nog niet duurzaam genoeg is om erover te praten

Ook zijn organisaties bang om beticht te worden van linkse hobby’s en greenwashing. Daarnaast vermoeden ze dat klanten denken dat ze duurder worden en er heerst angst om het fout te doen. Gevolg? Er wordt veel gepraat over duurzaamheid en weinig gerichte actie ondernomen.

Whitepaper Duurzaamheid

Meteen aan de slag met communiceren over duurzaamheid?

Download whitepaper

Je organisatie -en je collega- is duurzamer dan je denkt

Bij Frappant ervaren we dat er wél veel duurzame initiatieven of ideeën zijn op de werkvloer – er mist alleen iemand die al die toffe initiatieven kan verbinden en stroomlijnen. Wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk?

Die van de marketeer.

Waarom de marketeer de verbindende factor is

Als schakel tussen de klant, R&D, sales, service, HR en MT hebben marketeers een centrale en verbindende rol in een organisatie: het is dus niet meer dan logisch dat deze taak op de marketingafdeling thuishoort. En daarbij ben je ook degene die weet hoe je de juiste boodschap bij de juiste mensen krijgt. Dus let’s go – steek dat vuurtje aan bij je collega’s.

Zet de juiste koppen bij elkaar – en verbind de puntjes

Content zit overal. Er zijn waarschijnlijk niet direct 100 onderwerpen om online over te praten, maar wel goede ideeën die je intern kunt ophalen én in gang kunt zetten. Begin gewoon bij het begin – en onthoud dat je niet alles meteen perfect hoeft te doen. Waar start je?

Spot de cheerleaders

In je eentje de kar trekken is zwaar. Zorg dus dat je collega’s enthousiast krijgt om mee te doen. Stel ze proactief de (open) vraag: ‘wie heeft ideeën die ons merk duurzamer kunnen maken?’ In zulke gesprekken zit vaak ontzettend interessante content, want je collega’s zijn dag in, dag uit met jouw organisatie bezig. Waarschijnlijk hebben ze al láng gespot wat er duurzamer kan. Wijs op elke afdeling één duurzaamheids-enthousiasteling aan als aanspreekpunt (vrijwillig hè, ze moeten het echt leuk vinden) – en kom regelmatig samen om alle ideeën te bespreken. En het allerbelangrijkste: breng haalbare ideeën in beweging.

Tackle het perfectionisme-monster

De moeilijkheidsgraad zit ‘m niet per se in het opsnorren van de duurzame verhalen binnen je organisatie – die zit ‘m in het naar buiten brengen. De drempel is hoog, omdat het perfectionisme-monster de hoek om loert en de comments op social media genadeloos (kunnen) zijn.

‘Wat als ik het per ongeluk fout doe?’

Tsja. Je probeert het natuurlijk vooral goed te doen. Daarom is eerlijkheid en transparantie het allerbelangrijkst. Ons advies: laat je menselijke kant zien. Kijk verder dan de zonnepanelen op het dak en laat mensen met elkaar in gesprek gaan om te kijken hoe ze (naast de zonnepanelen) nog meer stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid.

Vertel stap voor stap wat je duurzamer doet

Een goed voorbeeld komt uit onze samenwerking met SABA – een familiebedrijf en producent van lijmen en kitten. Voor een chemiebedrijf als SABA is duurzamer worden waarschijnlijk een grotere uitdaging dan voor de gemiddelde onderneming. Toch zet SABA zich hier heel hard voor in.

Een van de SABA-DNA waarden is: ‘We zijn zuinig op onze wereld’. Om deze waarde na te streven hebben we samen met hen het onderwerp duurzaamheid op de kaart gezet en het gesprek erover op gang geholpen. Eerst intern, later extern. De uitdaging is groot, omdat SABA een chemiebedrijf is. Maar SABA laat zich daardoor niet tegenhouden. Het bedrijf heeft een grote intrinsieke motivatie om alle producten en processen zo duurzaam en groen mogelijk te maken.

Laat zien welke gesprekken je voert en met wie – en deel de uitkomsten

Bij deze fase past een eerlijke, bescheiden en toch ook ambitieuze houding. “Nee, we doen niet alles perfect – maar we gaan dit wél gewoon doen.” Communiceer over de gesprekken die je voert en deel de uitkomsten. Op die transparantie en eerlijkheid zitten we allemaal te wachten. Klanten, leveranciers, concurrenten – maar vooral ook toekomstige collega’s.

Duurzaamheid is een voorwaarde voor een succesvol merk

De groep mensen op de arbeidsmarkt die iets goeds wil doen voor de wereld, groeit elke dag. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn hun goedbetaalde baan op te zeggen voor een baan met meer betekenis en minder salaris. Duurzaamheid is niet alleen een voorwaarde voor een succesvol merk – ook voor succesvolle employer branding.


Happy people, strong (employer) brands

Klanten verbinden zich graag met sterke merken, net als medewerkers. Employer branding maakt je interessant voor mensen met dezelfde waarden. Medewerkers zijn vaak loyaler, gemotiveerder en meer betrokken als een organisatie dat ook is. Een merk dat de wereld mooier, beter en gezonder wil maken, inspireert – en dat inspireert intern én extern.

Moeten ze wel weten dat je bestaat. En daar hebben ze dus slimme marketeers zoals jou voor nodig.

Download whitepaper

Communiceren over duurzaamheid

Voel jij ook die druk om iets met duurzaamheid te doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? No stress! Onze whitepaper staat bomvol met waarom jij de aangewezen persoon bent om dit aan te pakken én hoe je dat doet. Laat je merk niet alleen praten, maar doe! Scoor hier jouw whitepaper.

Vul onderstaand formulier in

       
Overlayer

AUTEUR:

David de Vries | Brand & Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

Zevenaar is duurzaam op weg naar morgen

Hoe brengen we duurzaamheid nóg meer onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers? En hoe vergroten we het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Eerlijk over duurzaamheid - goed voor de wereld én jouw merk

Organisaties en merken die zich niet bezighouden met duurzaamheid – in de breedste zin van het woord – hebben steeds minder bestaansrecht. Waarom? Lees het in ons blog.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.