Overlayer

Brand building | Door Lize Adriaanse | Leestijd 4 minuten | 25-06-2024

Eerlijk over duurzaamheid – goed voor de wereld én jouw merk

Organisaties en merken die zich niet bezighouden met duurzaamheid – in de breedste zin van het woord – hebben steeds minder bestaansrecht. Waarom? Omdat consumenten én bedrijven verwachten dat jij net zoveel aandacht voor duurzaamheid hebt als zij. De onderzoekscijfers zijn duidelijk: if you snooze, you lose.

Wat duurzaamheid dan ook mag betekenen in jouw organisatie, het is belangrijk om er intern én extern over te communiceren. Want:

  • Voor 90% van de Nederlanders zijn duurzaamheid en sociale kwesties belangrijker dan ooit.
  • 92% van de Nederlanders wil daarin daadwerkelijk stappen zetten. 43% verlangt naar een gezondere samenleving, 42% wil de planeet redden en voor 35% is meer gelijkheid het belangrijkste agendapunt.

Duurzaamheid is een veel te vaag begrip

Kleine hobbel op de weg: het woord duurzaamheid zorgt inmiddels voor meer jeuk dan empathie. Ieder bedrijf roept “wij zijn met duurzaamheid bezig”, waardoor ze letterlijk woordwaarde verliezen. Het thema is te breed, en zegt om die reden helemaal niets. In de verkeerde context kan het zelfs onder greenwashing vallen. 

Het duurzame verhaal van jouw bedrijf heb je dan ook zelf te laden. Gaat het over minder plastic? Meer biodiversiteit? Een gezonde bevolking? Meer inclusiviteit? Gendergelijkheid? Hoe duidelijker je bent in je communicatie, hoe groter de kans dat je (duurzame) doelen succesvol zijn.

 

Niet over duurzaamheid praten

Bij Frappant spreken we regelmatig bedrijven met draagvlak voor duurzaamheid, fantastische plannen en vooruitstrevende ambities. Waarom ze daarmee niet over de bühne komen? Vaak uit angst. Marketeers en marketing managers zijn bang om beticht te worden van linkse hobby’s of vrezen voor greenwashing. Sommige organisaties zijn ook bang dat klanten denken dat ze duurder worden zodra het over duurzaamheid gaat. En met stip op nummer 1: angst om het fout te doen. Wat zeg je als je kritiek krijgt op wat er nog níet is aangepakt? Je vliegt nog en eet soms vlees, heb je wel recht van spreken?

Jazeker wel.

Andere reden waarom er niet over gepraat wordt is dat het simpelweg vergeten wordt. Juist vaak bij bedrijven waar duurzaamheid al sterk in het DNA zit. Duurzame stappen en initiatieven zijn daar al vaak zo ingeburgerd, dat vergeten wordt hoeveel waarde het eigenlijk heeft. Zonde, want die waarde wordt groter als het ook gezien wordt door bijvoorbeeld medewerkers en klanten. Dus, be good and tell it.

Greenwashen: per direct mee stoppen

Greenwashing is een marketingtruc die vaak ingezet wordt door grote vervuilers. Mooie praatjes over groene bedoelingen, alleen maar voor een beter imago. Als een bedrijf 9000 kilo CO2 per dag de lucht in blaast, zijn de nieuwe, herbruikbare koffiebekers in de bedrijfskantine geen aanleiding voor een post op LinkedIn. Zolang de grootste winst van je bedrijf komt door activiteiten die schadelijk zijn voor het klimaat en milieu en je niet bereid bent om ook dáár iets aan te doen, is duurzaamheid niet jouw communicatie-onderwerp.

Heeft jouw organisatie oprecht het beste met de wereld voor? Dan is dit je oproep om je eerlijke verhaal met de wereld te delen. Goed voor de wereld én je merk.

Je klanten betalen je met liefde

Zijn organisaties (opr)echt en kunnen ze aantonen dat ze concrete stappen zetten op het gebied van milieu en sociale kwesties? Dan is 83% van de Nederlandse consumenten bereid om extra te betalen voor producten en services. Voor 75% is het aantrekkelijk om er te werken óf erin te investeren.

Verwerk duurzaamheid ook in employer branding: ze verlaten je als je niks doet

De groep mensen op de arbeidsmarkt die iets goeds wil doen voor de wereld, groeit elke dag. Meer dan de helft van de Nederlanders is bereid om hun werkgever te verlaten voor een merk dat zich meer inspant voor een duurzame toekomst, blijkt uit onderzoek van Oracle & Pamela Rucker. Interessante cijfers, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 74% van de Nederlandse leidinggevenden denkt dat duurzaamheid en sociale initiatieven niet belangrijk zijn voor nieuw talent.

 

 

Whitepaper Duurzaamheid

Meteen aan de slag met communiceren over duurzaamheid?

Download whitepaper

Uit onderzoek van Supercritial blijkt dat climate quitting een trend is. Mensen (vooral de jongere generaties) zeggen steeds vaker hun goedbetaalde baan in het bedrijfsleven vaarwel in ruil voor een baan met meer betekenis en (waarschijnlijk) minder salaris. Lang verhaal kort: verhoog je aantrekkingskracht en start met (communiceren over je) duurzame doelen.

Zichtbaar met je duurzame doelen: deze organisaties hielpen we onder andere al

Gemeente Zevenaar: prikkelende campagne om duurzaamheid dichter bij de bewoners te brengen.

Soprema: sterke communicatiecampagne zodat ook de belangrijkste stakeholders weten dat ze een duurzaamheidsprogramma hebben.

Baksteenproducent Vandersanden: communicatieversterking bij de lancering van de revolutionaire innovatie Pirrouet – een Co2 negatieve gevelsteen.

Praten over je groene route: nu mee starten

Voordat je perfectionisme inkickt: je hoeft niet gelijk alles goed te doen. Iedereen is ergens begonnen. Ook dat is een tof startpunt. Ben je net begonnen met verduurzamen? Word je getriggerd door dit artikel? Loop je achter met duurzaamheidsprestaties? Of heb je bij nader inzien per ongeluk zitten greenwashen? Communiceer erover.

Open het gesprek en praat met je klanten en medewerkers. Je oprechtheid wordt gewaardeerd én het is een stok achter de deur om echt in beweging te komen. Je wil volgende maand immers niet met hetzelfde verhaal op de proppen komen.

Download onze whitepaper voor direct toepasbare tips om het duurzame verhaal van je bedrijf te vormen. Happy to help.

Download whitepaper

Communiceren over duurzaamheid

Voel jij ook die druk om iets met duurzaamheid te doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? No stress! Onze whitepaper staat bomvol met waarom jij de aangewezen persoon bent om dit aan te pakken én hoe je dat doet. Laat je merk niet alleen praten, maar doe! Scoor hier jouw whitepaper.

Vul onderstaand formulier in

       
Overlayer

AUTEUR:

Lize Adriaanse | Projectmanagement

Ook interessant

Gerelateerde case

Let's go to Zero

Bij onze opdrachtgever Soprema, experts in waterdichting en isolatie voor de hele gebouwschil, speelt duurzaamheid al jarenlang een grote rol. Maar hoe zorg je voor meer zichtbaarheid en bekendheid rondom een sustainability programma?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Paid, owned en earned media. Wat zet je in?

Paid, owned en earned media. Wat zet je in?

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.