Na die Frappante verhuizing volgden fantastische, maar ook roerige jaren. Het komen en gaan van collega’s, grootse projecten, marketingprijzen, topdrukte, wisseling van directie, een 40-jarig jubileum met honderden vrolijke feestgangers over de vloer. Maar ook meerdere economische crises, zoals die na de gebeurtenissen met 9/11 en de bekende kredietcrisis, uitdagingen die het Frappant-team hard raakten.
De twee doorgewinterde collega’s Foeke en Ben maakten alle avonturen van begin tot eind mee: de opkomst van het internet, digitale media, zoekmachines, nieuwe collega’s, tientallen stagiaires, andere eigenaren. Zij zagen hun functies door alle ontwikkelingen razendsnel veranderen. Vaak leuk, maar soms ook echt wel even slikken.
Zo stond de directie meerdere keren op een kruising: worden we een digital agency? Kiezen we bewust voor één sector? Alles onder één dak? Frappant koos ervoor om te blijven geloven in de kracht van sterke merken. En samen met Ben, Foeke en alle andere slimme, enthousiaste Frappanters stelden ze alles in het werk om tientallen organisaties te helpen succesvol te zijn. Elke dag weer.
Zo nu en dan denkt Foeke nog eens mijmerend terug aan dat wandelpaadje achter zijn school aan de Hogestraat. De grond waar Frappant het levenslicht zag; een begin van iets groots waar hij als 11-jarig jongetje, zonder het te weten, toen al zo dichtbij was.
Niet voor niets zijn Ben en Foeke na al die jaren nog steeds Frappanters in hart en nieren. Samen met hun collega’s (waarmee ze soms meer dan 40 jaar verschillen) beleven ze nog elke dag spetterende avonturen. Frappant is vandaag de dag een heel ander bedrijf dan toen ze hun contract tekenden. Geen ontwerpbureau, maar strategisch en creatief partner en bouwer van merken voor organisaties in heel Nederland en daarbuiten. Nog altijd vanuit dat kleine Aalten. Zo duurt hun Frappante sprookje, zelfs in deze onvoorspelbare tijd, nog altijd voort.
… en ze leefden nog lang en gelukkig.
Maar nu even serieus: de storytelling basics
Goed, we laten het schrijven van sprookjes toch liever aan de gebroeders Grimm over. Maar wat we hiermee willen laten zien, is hoe een verhaal de aandacht van een lezer kan pakken, op een manier waarop een simpele opsomming van jaartallen en feiten dat nooit kan.
Daarom vertellen we je graag meer over storytelling: een vorm van communicatie waarbij je je (zakelijke) boodschap overbrengt door middel van een doordachte verhaallijn.
Emotionele betrokkenheid creëren
Storytelling is een manier om contact te maken met en betrokkenheid te creëren bij je publiek. Door mensen op emotioneel niveau te raken, maak je hen onderdeel van je verhaal. Mensen zijn sociale wezens: we zijn altijd op zoek naar connectie, willen ergens bij horen. Verhalen vertellen, ofwel storytelling inzetten, is bij uitstek de manier om die verbinding met je publiek aan te gaan.
Niet voor niets beklijft een indrukwekkend verhaal veel beter dan alleen droge kost met cijfers en statistieken. Daar komt immers geen emotie aan te pas, waardoor je boodschap niet overkomt. Zonde van je communicatiebudget.
Storytelling technieken toepassen in je communicatie? Knoop dit in je oren:
1. Storytelling draait om het verkopen van een idee, in plaats van een product.
Voor steeds meer mensen geldt dat zij van merken kopen waarmee zij zich verbonden voelen. Waarvan zij ambassadeur willen zijn omdat ze zich geraakt voelen door hun verhaal. Niet omdat die bedrijven gelikte marketingpraatjes hebben of stuntprijzen hanteren. Authenticiteit, sympathie en betekenis worden steeds belangrijkere waarden voor bedrijven. Houd dat in gedachten bij het delen van je verhaal. Meer weten? Wij helpen je verder.
2. Creëer herkenbare personages waar je publiek zich in kan verplaatsen.
Door een ‘gezicht’ te koppelen aan de content die je deelt, maak je je communicatie persoonlijk. Blijf daarbij vooral realistisch: mensen kunnen zich beter identificeren met iemand die eerst een paar (herkenbare) uitglijders maakt en dan pas succes boekt, dan met iemand die moeiteloos het ene na het andere succesmoment beleeft. Zo gaat het in het echte leven immers ook niet.
3. Kies de juiste vorm(en) om je verhaal over te brengen.
Of een blogpost volstaat of dat je beter een video, podcast of E-book kunt maken is afhankelijk van je publiek en de boodschap die je te melden hebt. Een video is bijvoorbeeld handig om complexe informatie versimpeld in beeld te brengen, of om meer informatie te delen in een kort(er) tijdsbestek. Een podcast leent zich perfect voor het uitdiepen van een onderwerp dat je van meerdere kanten wilt belichten. En soms is geschreven tekst de beste manier voor het vertellen van je verhaal. Denk hier van tevoren dus goed over na en laat de verschillende kanalen elkaar versterken.