Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 6 minuten | 26-02-2021

Een goed marketingverhaal? Pas deze storytelling basics toe

Er was eens… een wild idee om de geschiedenis van Frappant in een sprookje te gieten. Waarom? Omdat wij geloven in de kracht van storytelling. (Oké, en een klein beetje vanwege Vertel een Sprookje-dag op 26 februari). Een sprookje is het ultieme voorbeeld van storytelling: heldhaftige hoofdpersoon, verrassende wendingen, conflicten en altijd een happy end. Het effect: de boodschap blijft hangen. Al eeuwenlang.
Je boodschap op zo’n manier verpakken dat hij beklijft bij je publiek. Dat is het doel van storytelling. Met een goed verhaal verkoop je geen product, maar plant je een idee. Een idee dat bij mensen binnenkomt, hen beïnvloedt en in beweging brengt. Voor we verder ingaan op het belang van storytelling voor bedrijven, willen we de kracht eerst even demonstreren. We nemen je mee naar het jaar 1974, het jaar waarin het Frappante sprookje begint.

Foeke & Ben en de spetterende avonturen van Frappant

Er was eens een 11-jarig jongetje, geboren en getogen in het Achterhoekse Aalten. Foeke was zijn naam. Iedere dag maakte Foeke zijn vertrouwde wandelingetje naar school. Een mooi wandelpaadje aan de Hogestraat krulde schuin omhoog en leidde hem langs verzorgde tuinen en statige huizen. In één van die huizen gebeurde in het jaar 1974 iets bijzonders. Iets wat het leven van de 11-jarige Foeke voor altijd zou veranderen. De jonge, creatieve Foeke wist al wel wat ‘ie later wilde worden: tekenaar bij een reclamebureau. Terwijl Foeke ’s nachts in zijn bedje droomde van zijn toekomst in de reclame, zetten de Aaltense creatievelingen Bert Nijman en Jan Lammers hún droom om in werkelijkheid. Frappant werd opgericht.
Storytelling Sprookje

Jaren verstreken. En toen, in 1988, zette Foeke voor het eerst voet op Frappante grond. Zijn droom kwam uit: hij werd tekenaar bij een reclamebureau! Ook vormgever Ben was intussen op weg naar Frappant. Hij trad een jaartje later toe. Samen met Foeke zou hij ruim 30 jaar later nog steeds onlosmakelijk onderdeel zijn van Frappant.

In de jaren die verstreken groeide Frappant maar door. Het eerste huis aan de idyllische Hogestraat was al vóór de komst van Ben en Foeke ingeruild voor een statige witte villa, maar ook daar barstte het reclamebureau na bijna een decennium uit zijn voegen. Het plaatselijke zwembad, nota bene pal naast de villa, zou dat niet wat voor Frappant zijn?

En zo kwam het dat Ben, Foeke en hun toenmalige Frappant collega’s een bezoekje brachten aan het pas gesloten Aaltense zwembad. Het was inmiddels 1997. Het oude zwembad zag er op z’n zachtst gezegd uit alsof er een bommelding was afgegaan en iedereen halsoverkop het pand had verlaten. Moest dít hun nieuwe reclamebureau worden?

Ja! Dit was nou écht Frappant!

Een intensieve verbouwing volgde. Kleedhokken en douches werden er met bravoure uit gesloopt, het pierenbadje werd dichtgestort. Maar Het Diepe, het charmante, kenmerkende diepe, bleef behouden. Het zwembad, met haar originele startblokken en duikplanken, zou de jaren daarna getuige zijn van heel wat spetterende creativiteit en mooie ontwikkelingen…

Storytelling Sprookje

Na die Frappante verhuizing volgden fantastische, maar ook roerige jaren. Het komen en gaan van collega’s, grootse projecten, marketingprijzen, topdrukte, wisseling van directie, een 40-jarig jubileum met honderden vrolijke feestgangers over de vloer. Maar ook meerdere economische crises, zoals die na de gebeurtenissen met 9/11 en de bekende kredietcrisis, uitdagingen die het Frappant-team hard raakten.

De twee doorgewinterde collega’s Foeke en Ben maakten alle avonturen van begin tot eind mee: de opkomst van het internet, digitale media, zoekmachines, nieuwe collega’s, tientallen stagiaires, andere eigenaren. Zij zagen hun functies door alle ontwikkelingen razendsnel veranderen. Vaak leuk, maar soms ook echt wel even slikken.

Zo stond de directie meerdere keren op een kruising: worden we een digital agency? Kiezen we bewust voor één sector? Alles onder één dak? Frappant koos ervoor om te blijven geloven in de kracht van sterke merken. En samen met Ben, Foeke en alle andere slimme, enthousiaste Frappanters stelden ze alles in het werk om tientallen organisaties te helpen succesvol te zijn. Elke dag weer.

Zo nu en dan denkt Foeke nog eens mijmerend terug aan dat wandelpaadje achter zijn school aan de Hogestraat. De grond waar Frappant het levenslicht zag; een begin van iets groots waar hij als 11-jarig jongetje, zonder het te weten, toen al zo dichtbij was.

Niet voor niets zijn Ben en Foeke na al die jaren nog steeds Frappanters in hart en nieren. Samen met hun collega’s (waarmee ze soms meer dan 40 jaar verschillen) beleven ze nog elke dag spetterende avonturen. Frappant is vandaag de dag een heel ander bedrijf dan toen ze hun contract tekenden. Geen ontwerpbureau, maar strategisch en creatief partner en bouwer van merken voor organisaties in heel Nederland en daarbuiten. Nog altijd vanuit dat kleine Aalten. Zo duurt hun Frappante sprookje, zelfs in deze onvoorspelbare tijd, nog altijd voort.

… en ze leefden nog lang en gelukkig.

Maar nu even serieus: de storytelling basics

Goed, we laten het schrijven van sprookjes toch liever aan de gebroeders Grimm over. Maar wat we hiermee willen laten zien, is hoe een verhaal de aandacht van een lezer kan pakken, op een manier waarop een simpele opsomming van jaartallen en feiten dat nooit kan.

Daarom vertellen we je graag meer over storytelling: een vorm van communicatie waarbij je je (zakelijke) boodschap overbrengt door middel van een doordachte verhaallijn.

Emotionele betrokkenheid creëren

Storytelling is een manier om contact te maken met en betrokkenheid te creëren bij je publiek. Door mensen op emotioneel niveau te raken, maak je hen onderdeel van je verhaal. Mensen zijn sociale wezens: we zijn altijd op zoek naar connectie, willen ergens bij horen. Verhalen vertellen, ofwel storytelling inzetten, is bij uitstek de manier om die verbinding met je publiek aan te gaan.

Niet voor niets beklijft een indrukwekkend verhaal veel beter dan alleen droge kost met cijfers en statistieken. Daar komt immers geen emotie aan te pas, waardoor je boodschap niet overkomt. Zonde van je communicatiebudget.

Storytelling technieken toepassen in je communicatie? Knoop dit in je oren:

1. Storytelling draait om het verkopen van een idee, in plaats van een product.

Voor steeds meer mensen geldt dat zij van merken kopen waarmee zij zich verbonden voelen. Waarvan zij ambassadeur willen zijn omdat ze zich geraakt voelen door hun verhaal. Niet omdat die bedrijven gelikte marketingpraatjes hebben of stuntprijzen hanteren. Authenticiteit, sympathie en betekenis worden steeds belangrijkere waarden voor bedrijven. Houd dat in gedachten bij het delen van je verhaal. Meer weten? Wij helpen je verder.

2. Creëer herkenbare personages waar je publiek zich in kan verplaatsen.

Door een ‘gezicht’ te koppelen aan de content die je deelt, maak je je communicatie persoonlijk. Blijf daarbij vooral realistisch: mensen kunnen zich beter identificeren met iemand die eerst een paar (herkenbare) uitglijders maakt en dan pas succes boekt, dan met iemand die moeiteloos het ene na het andere succesmoment beleeft. Zo gaat het in het echte leven immers ook niet.

3. Kies de juiste vorm(en) om je verhaal over te brengen.

Of een blogpost volstaat of dat je beter een video, podcast of E-book kunt maken is afhankelijk van je publiek en de boodschap die je te melden hebt. Een video is bijvoorbeeld handig om complexe informatie versimpeld in beeld te brengen, of om meer informatie te delen in een kort(er) tijdsbestek. Een podcast leent zich perfect voor het uitdiepen van een onderwerp dat je van meerdere kanten wilt belichten. En soms is geschreven tekst de beste manier voor het vertellen van je verhaal. Denk hier van tevoren dus goed over na en laat de verschillende kanalen elkaar versterken.

Ook interessant

Gerelateerde case

Positie verscherpt, visuele identiteit verfrist en nog steeds herkenbaar

MEPD helpt bedrijven en mensen in de technische sector. Met de aangescherpte positionering en bijpassende restyling, kan MEPD haar verhaal nu met meer overtuigingskracht uitdragen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Tips voor newsjacking en inhakers in contentmarketing

In dit door media gedomineerd tijdperk, is het voor bedrijven vechten om aandacht. Newsjacking en inhakers - oftewel meeliften op de aandacht voor gehypet nieuws - zijn een bewezen tactiek waar social media- en contentmarketeers dankbaar gebruik van kunnen maken. Vandaag tips, trics en voorbeelden.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.