Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 3 minuten | 6-02-2024

Een sterke merknaam bedenken: 5 essentiële tips

Het bedenken van een goede merknaam is een cruciaal proces voor ieder bedrijf of product. Een sterke merknaam is onderscheidend, blijft hangen en straalt de kernwaarden van je merk uit. Of je nu werkt aan een nieuwe productlijn, een submerk, of een compleet nieuw merk, de juiste naam kan het verschil maken. In dit artikel geven we je vijf praktische tips om een krachtige merknaam te bedenken die jouw merk laat schitteren.

1. Maak het memorabel en uniek

Een van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle merknaam is dat deze memorabel en uniek is. Vermijd generieke termen en kies voor iets dat direct opvalt. Denk aan namen zoals ‘Nike’ of ‘Zara’; ze zijn kort, krachtig en roepen een beeld op. Bedenk hoe je merknaam een blijvende indruk kan maken bij je doelgroep, of het nu gaat om een bedrijf, een product, of een dienst.

Tip: Gebruik associatie-oefeningen om te brainstormen over woorden en beelden die passen bij je merkidentiteit.

Wil je alles weten over naamontwikkeling?Download de whitepaper

2. Houd het simpel, maar creatief

Een merknaam moet eenvoudig uit te spreken en te spellen zijn. Dit maakt het makkelijker voor klanten om de naam te onthouden en te delen. Vermijd complexe termen die mogelijk verwarring kunnen veroorzaken. Simpele, creatieve namen zoals ‘Apple’ en ‘Lego’ laten zien dat eenvoud niet saai hoeft te zijn, maar juist impactvol kan zijn.

Voorbeeld: Bedenk of een productnaam ook internationaal gebruikt gaat worden. Zorg ervoor dat de naam in andere talen geen ongewenste betekenissen heeft.

3. Reflecteer de kernwaarden van je merk

De merknaam moet aansluiten bij de waarden en het imago dat je wilt uitstralen. Denk na over welke emoties of associaties je bij je klanten wilt oproepen. Voor een duurzaam merk kun je overwegen om woorden te gebruiken die aan de natuur doen denken, terwijl een technologiebedrijf wellicht kiest voor termen die innovatie suggereren.

Vraag jezelf af: Roept je merknaam de gewenste associaties op? Past het bij je visie en de verwachtingen van je doelgroep?

4. Controleer de Beschikbaarheid

Voordat je de gekozen merknaam vastlegt, is het cruciaal om te checken of deze beschikbaar is. Dit geldt voor zowel domeinnamen als geregistreerde handelsmerken. Een grondige controle kan juridische problemen en conflicten voorkomen. Platformen zoals het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) kunnen helpen bij deze checks.

Let op: Zorg ervoor dat de domeinnaam niet alleen beschikbaar is, maar ook makkelijk te onthouden en typeren is.

Wil je alles weten over naamontwikkeling?Download de whitepaper

5. Test de naam bij je doelgroep

Een merknaam mag er op papier geweldig uitzien, maar de uiteindelijke test is hoe deze in de praktijk werkt. Test je opties bij een kleine groep potentiële klanten of stakeholders om te zien welke naam het beste resoneert. Feedback kan verrassende inzichten bieden en helpen om je keuze aan te scherpen.

Praktische tip: Organiseer een eenvoudige enquête of een focusgroep om reacties te verzamelen.

Een goede merknaam bedenken vraagt om creativiteit, strategie en een scherp oog voor detail. Door deze tips te volgen, leg je de basis voor een merknaam die niet alleen opvalt, maar ook langdurig impact maakt. Of je nu aan een product, dienst of bedrijfsmerk werkt, een sterke naam kan de sleutel zijn tot succes. Wil je meer diepgang en praktische inzichten? Download dan hieronder onze uitgebreide whitepaper over naamontwikkeling voor extra tips en strategieën.

Download whitepaper

Naamontwikkeling

Om met je product, dienst, samenwerking of bedrijf de markt op te kunnen heb je een goede naam nodig. En dat is geen onbelangrijke stap, want de keuze voor de naam kan je succes bepalen. Maar hoe ontwikkel je een goede naam? Een bedrijfsnaam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt en daarom schreven we daar bij Frappant een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam komt kijken. Download hem nu en lees hem voor je aan de slag gaat!

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Dennis Hoftijzer | Brand & Creation

Ook interessant

Gerelateerde case

Samen bouwen aan een vitaal Flevoland

De toenemende vraag, hoge kosten en het tekort aan medewerkers vragen om een transformatie van onze zorg. CMO Flevoland (Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland) heeft als doel om die transformatie in haar regio te stimuleren. Dat deden ze vanuit drie merken met elk hun eigen focus: CMO, Zowelwerk en Zorgbelang Flevoland. Onnodig complex zo bleek. Daar kwam bij dat CMO zich had ontwikkeld waardoor haar uitstraling niet goed meer paste. Omdat één sterk merk veel effectiever communiceert, gingen ze een merktraject met ons aan.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Welke bedrijfsnaam kies je bij een fusie?

Krijg je te maken met een fusie of overname, dan komt automatisch de vraag: hoe gaat de organisatie straks heten? Welk merk gaan we voeren? De beste keuze hangt af van meerdere factoren. Spoiler: ego’s van directieleden horen daar niet bij. De bedrijfsnaam zou ook nooit onderdeel moeten zijn van de onderhandelingen. Je naam is een van je belangrijkste verbindende factoren met klanten, medewerkers en andere stakeholders. Onderzoek daarnaar bepaalt de beste merknaam. Wat en hoe; daarover lees je meer in deze blog.

Lees verder