Rico VerstegeOverlayer

Brand building | Door Rico Verstege | Leestijd 4 minuten | 12-12-2019

Hoe werkt social media monitoring?

Wil jij jouw online reputatie meten? Betere keuzes maken in je contentstrategie? Social campagnes baseren op actualiteiten? Dan is social media monitoring iets voor jou! In dit blog leggen we je uit wat het verschil is tussen monitoring en listening, geven we je een paar toffe voorbeelden en vertellen we je wat je er mee kunt!

Monitoring vs listening

Social media monitoring is het continue proces waarin je kijkt wat er over jouw merk gezegd wordt, om hier vervolgens direct op in te spelen. Denk aan een positieve review waar je direct antwoord op geeft.

In dit voorbeeld van bol.com zie je hoe ze op een gevatte manier reageren op een Twitterbericht. Je ziet dat bol.com niet gementioned is en er ook geen relevante hashtag is gebruikt. Ze hebben het bericht tóch gezien door de juiste instellingen in hun social monitoring dashboard. Handig hè?!

Social media listening is een onderdeel van je monitoring, maar gaat verder dan een eerste reactie. Bij social listening gebruik je de gegevens die je verzamelt met jouw monitoring om strategische beslissingen te maken. Wat is het sentiment waarin over mijn merk wordt gepraat? Betekent dit dat ik mijn doelen misschien moet aanpassen? Of welke campagne ga ik ontwikkelen om ervoor te zorgen dat men positief over mijn bedrijf praat? En via welke kanalen verspreid ik dit dan?

Trending Topics AH

Dit is een voorbeeld van trending topics over Albert Heijn in de maand november 2019. Je ziet dat er veel (negatief) sentiment is geweest rondom het gehakt, dat veel water bevat en waar volgens de klant flink mee gerommeld wordt. Wanneer je wat verder zoekt, zie je dat dit probleem al jaren speelt. Tijd voor actie! Hieruit zou je kunnen afleiden dat het slim is om een campagne te starten rondom verantwoord vlees. Of dat het tijd is om met een excuus te komen indien de beschuldigingen waar zijn.

Continu proces

Het meten van jouw online reputatie is dan ook geen eenmalige actie, maar een continu proces. Het biedt concrete en tastbare inzichten over je merk, trends, actualiteiten en je (online) doelgroep. Het is dé manier om te achterhalen of jouw contentstrategie effectief is. Meten is tenslotte weten en de gegevens die je verzamelt zijn een stuk betrouwbaarder dan je onderbuikgevoel. Door hier continu mee bezig te zijn wordt je (content)marketing steeds beter.

Verschillende tools

Om het maximale uit social media monitoring en social listening te halen heb je een programma nodig. Bekende tools zijn Hootsuite, Obi4Wan en Coosto. Wij maken gebruik van die laatste. Met behulp van deze sofware richten we een compleet dashboard in. Hierin zie je onder andere je merkbereik, marktbereik, trending topics rondom jouw organisatie, het sentiment van alle berichten én het bereik via verschillende platformen. Oftewel: alle info die je nodig hebt om jouw contentstrategie nóg beter te maken!

Coosto

Zo ziet het dashboard bij Coosto eruit. Super gebruiksvriendelijk en direct duidelijk! Een conclusie die je bijvoorbeeld direct uit deze gegevens zou kunnen trekken is dat dit merk op Twitter en Facebook het meest actief moet zijn. En dat een blog over augmented reality waarschijnlijk goed aanslaat bij de doelgroep!

Content Circle Frappant

Enthousiast geworden over social monitoring en listening? En wil je er dolgraag mee aan de slag? Dan zijn wij er voor je en helpen je graag op weg met het inrichten van jouw monitoringtool.

Maar ook als je contentstrategie nog niet staat kun je bij ons terecht. Aan de hand van de Frappant Content Circle staan we stil bij alle onderdelen die nodig zijn om een doordachte strategie op te stellen waarmee we jouw content naar the next level helpen.

Content Circle Deep Sea

Samen doorlopen we 7 stappen om te bepalen welke kanalen we inzetten, wie jouw doelgroep is en welke content voor hen relevant is. Hulpmiddelen die we gebruiken zijn bijvoorbeeld online marketing of buyer persona’s. En niet geheel toevallig is monitoring een belangrijk onderdeel dat gedurende hele proces plaatsvindt!

Ook interessant

Gerelateerde case

Samen bouwen aan een vitaal Flevoland

De toenemende vraag, hoge kosten en het tekort aan medewerkers vragen om een transformatie van onze zorg. CMO Flevoland (Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland) heeft als doel om die transformatie in haar regio te stimuleren. Dat deden ze vanuit drie merken met elk hun eigen focus: CMO, Zowelwerk en Zorgbelang Flevoland. Onnodig complex zo bleek. Daar kwam bij dat CMO zich had ontwikkeld waardoor haar uitstraling niet goed meer paste. Omdat één sterk merk veel effectiever communiceert, gingen ze een merktraject met ons aan.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Communicatie in de zorg

Door verandering in de zorg is goede communicatie in de zorg nóg belangrijker geworden. Zorginstellingen willen de zelfredzaamheid van cliënten vergroten, hen geruststellen in hun keuze of motiveren tot een bepaald gedrag. Dit vraagt om goede communicatie gericht op de cliënt en familie van de cliënt.

Lees verder