Saskia KevelhamOverlayer

Activation | Door Saskia Kevelham | Leestijd 4 minuten | 30-04-2019

Humor sells

We hebben in één van onze vorige blogs genaamd “De kracht die humor in reclame kan hebben” al eens stil gestaan bij het gebruik van humor in reclame. Omdat ik nog steeds blij word van reclame waarin humor een prominente rol speelt, wijden we er gewoon nóg een blog aan. Omdat het kan!

Mensen die blij zijn en humor hebben komen verder en staan lichter in het leven. Gelukkige mensen krijgen meer voor elkaar, verkopen meer en zijn positiever. Er wordt niet voor niets gezegd: positiviteit is de sleutel tot succes.

Humor is er daar één van, het vermogen om iets wat grappig, amusant of geestig is aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Humor kan ook een aanduiding zijn van de expressie van iets komisch of grappigs in woord, daad of geschrift.

In de reclamewereld kom je dit natuurlijk vaak tegen. Humor verkoopt!

Sociaal-wetenschapper Madelijn Strick van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht de invloed van onbewuste emoties tijdens het kijken naar reclame. Zelfs wie niet beïnvloed wil worden of wie al snel vergeet om welke merken het ook alweer gaat, houdt tóch een goed gevoel over aan producten die met humor zijn geïntroduceerd – en kiest daar dan ook voor.

Humor in reclame houdt de aandacht voor de grap vast, maar men vergeet het merk. Ze koppelen de emotie onbewust echter wel aan het merk of het product dat ze in een humoristische omgeving hebben gezien. Als ze daarna de keuze hebben uit verschillende producten, kiest het merendeel voor het ‘humormerk’.

Hieronder een paar mooie voorbeelden:

Met kledij van Adidas houd je alle ballen tegen

Humor Sells Petr Cech

De krachtigste stofzuigers vind je bij Miele

Humor Sells Miele

Je keel vrijmaken met Ricola

Humor Sells Ricola

Verzekeringsmaatschappij Nationwide kan elke ramp aan

Humor Sells Nationwide

Even Apeldoorn Bellen – Centraal Beheer

Gefeliciteerd: 25 jaar bij de zaak! Een chef wordt door zijn collega’s verrast met een feestje. Dat hadden ze nou écht niet hoeven doen, zie je hem denken. Nee, écht niet. En daar kon hij nog wel eens gelijk in krijgen…

IKEA een nieuwe bed nodig?

Paarse krokodil – commercial OHRA 2005

Als een meisje in het zwembad haar paarse krokodil vergeten is, gaat zij met haar moeder terug naar de receptie. Het meisje is blij dat zij de krokodil in de hoek ziet staan. Maar zo makkelijk krijgt ze de paarse krokodil niet terug…

Paarse krokodil – commercial OHRA 2018

Rob en Els botsen tijdens het inparkeren tegen een paarse Eend. Ze gaan op zoek naar de eigenaar en komen in aanraking met een (oude bekende) paarse krokodil.

Hier word je toch vrolijk van, ik in ieder geval wel. En om voort te borduren op de paarse krokodil, hierbij nog een paar grappige weetjes:

  • Er bleken geen paarse opblaaskrokodillen te bestaan, men liet daarom voor het filmpje een groen exemplaar paars spuiten. Een ondernemer liet daarna paarse versies produceren om aan de vraag te voldoen. Inmiddels zijn de paarse krokodillen al enige tijd te koop bij bol.com.
  • De paarse krokodil is een tijdje terug geweest in een OHRA-reclame. In 2018 verscheen een vervolg op het inmiddels 13 jaar oude spotje, dat benadrukt dat declareren met een app veel eenvoudiger is dan het invullen van papieren formulieren.
  • Ook in 2019 is de paarse krokodil te zien in een OHRA-reclame. Ditmaal gaat het om de reisverzekering van OHRA waarmee je ook verzekerd bent voor diefstal van je bagage tijdens je vakantie zonder dat je daarvoor extra formulieren hoeft in te vullen. In dit spotje zie je een paarse krokodil die leegloopt.
  • De Paarse Krokodil als fenomeen is opgenomen in de Van Dale. Niet voor niets, want 47% van Nederland kent dertien jaar na het uitzenden van de eerste commercial het fenomeen Paarse Krokodil nog. Bijna de helft van de Nederlanders associeert de Paarse Krokodil met name met bureaucratie (33%), reclame, regels, procedures en verzekeringsrompslomp (13%).

Kortom deze humoristische reclame krijgt nog steeds een vervolg. Dan doe je toch iets goed in mijn ogen.

 

Bronnen:

www.adformatie.nl/targeting-segmentatie/humor-advertenties-werkt

www.ja.be

nl.wikipedia.org

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Slimme merkarchitectuur bouwen? Drie voorbeelden

Een goede merkarchitectuur bouwen: wat betekent dat nu concreet? We laten het je zien aan de hand van drie praktijkvoorbeelden uit eigen koker.

Lees verder