Overlayer

Nieuws | Door Geesje Rietveld | Leestijd 3 minuten | 8-09-2023

Meet Basak: sneakerhead met voorliefde voor Spongebob en speciaalbier

Frappant presenteert met trots: Basak. Onze nieuwste stagiaire haalt ontwerp-inspiratie uit de plaatselijke slijterij, is groot Spongebob-fan en telde ooit 260 euro neer voor een paar sneakers. Basak gaat de creatieven van Frappant de komende maanden verblijden met haar unieke, broodje nuchtere kijk op de wereld.

Eerst even over die sneakers. Waren ze van bladgoud? “Nee, van Yeezy. Ik tel dat niet gauw neer voor sneakers hoor, maar als de vibe en de kleuren goed zijn, ben ik om.” Bovendien kon Basak de kosten splitten, want sneakers kunnen van de gezamenlijke rekening. “Mijn vriendin Linda en ik hebben dezelfde schoenmaat. En ze krijgen een speciaal plaatsje in huis, want we hebben zelf een sneakermuur ontworpen.”  

Ja, dat ontwerpen is helemaal Basaks ding. “Ik haal daar m’n energie uit. Op een gegeven moment zat ik avonden lang, uren te spelen met Photoshop. Gewoon, beetje kijken wat er allemaal mogelijk is. Toen dacht ik, nou, leuk als dit mijn werk mag zijn. Laat ik daar eens wat mee doen.”

100 punten voor doorzettingsvermogen

Maar dat ging niet zomaar. Basak is 29 jaar: voor een stagiair natuurlijk hoogbejaard. “Ja, ik heb een omweggetje genomen. Ik wilde sowieso een hbo-studie doen, maar zat op vmbo-kader. Dus ik moest eerst vmbo-tl afronden en ben daarna mbo mediavormgeving op het Graafschap College gaan doen. Dat duurde dus heel lang, maar ik zit nu in het derde jaar van mijn studie Communicatie en Multimediadesign op de HAN.” Met recht iets om trots op te zijn. 

Op ontdekkingsstage

Basak wil haar stage gebruiken om te ontdekken welke richting van design echt goed bij haar past. “Ik weet het namelijk nog niet. Ik ontwerp graag huisstijlen en posters. Maar vind motion graphics, fotografie en video ook mega interessant. Ik wil hier lekker kijken, leren, meedraaien. Ontdekken en experimenteren.” 

Helemaal wild met de developers

Een grote droom is een keertje loeren bij Google. Basak gebruikt namelijk graag haar codeer-skills bij het maken van ontwerpen. “Ik ben wel technisch aangelegd. En wil veel leren op dat gebied. Toen ik dat vertelde, werden de developers helemaal wild!” 

Blij mens 

Bij Frappant prediken we natuurlijk happy people, strong brands. Maar wat maakt jou dan blij, Basak? “Veel! Ik ben een blij mens. Maar ik word het meest gelukkig van mijn vrienden. Gezellig avondje lekker niks doen of juist een weekendje weg. Soms een potje padellen of een spelletje Skip-bo.

Gevaarlijk biertje

Tijdens zo’n spelletjesavond trekt Basak graag een paar flesjes speciaalbier open. Proeven, kijken wat het lekkerst is. En zoals een echte speciaalbierdrinker betaamt, registreert ze élke slok op Untappd. “Ik zet ze inderdaad op de foto.” Haar favorite du moment is Leffe Rituel 9. “Gevaarlijk biertje hoor. Zit 9% in, maar dat proef je niet.”

Flessen kieken

Maarreh, Basak drinkt die biertjes niet alleen voor de lekker: de bierwinkel in Doetinchem is een bron van inspiratie. “Ik ga daar graag een beetje flessen kijken. En laat me graag overhalen als het design goed is. Behalve bij IPA’s. Die vind ik te hopperig. Dan kan de fles nog zo mooi zijn, maar een IPA gaat bij mij niet in de mand.” 

Fast food characters

De inspiratie en eureka-momenten komen vaak tot deze levensgenieter onder de douche: “Omdat je er dan niet obsessief mee bezig bent”. Of terwijl ze scrolt op de socials van andere designers. “Ik ben nu een beetje obsessed met Cronobreaker, een illustrator en animator uit Melbourne. Zijn cartoons zijn een inspiratiebron: hij maakt bijvoorbeeld een milkshake, pizza of hamburger. En die verandert hij op zijn eigen, unieke manier in een karakter. Op de een of andere manier moet ik daardoor altijd weer aan Spongebob denken.” 

Lekker simpel je ding doen

Spongebob is geweldig. ”Ik had gewoon altijd Spongebob op tv. Patrick is m’n favo. Patrick is geniaal. Hij is gewoon zo lekker simpel, doet z’n ding. Niet de slimste, maar hij doet wel wat ‘ie wil. Hij ziet het allemaal wel. Of ik zelf op een Spongebob karakter lijk? Nah. Ik denk dat ik ergens tussen Patrick en Spongebob zit. Gezellig. Lief. Zorgzaam.”  Maar vooral gortdroog en heerlijk eerlijk. 

“Basak, zijn er nog dingen die je graag wil vertellen?”

“Ik ben dyslectisch, heb je daar wat aan?” 

“Heb jíj daar wat aan?”

“Nee. Dat zit me vooral in de weg” 

Nou, da’s boffen: voor tekst hebben we dan weer andere vakidioten bij Frappant. Lekker uitbesteden en je ding doen.  Zet ‘m op Basak!

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Tips voor newsjacking en inhakers in contentmarketing

In dit door media gedomineerd tijdperk, is het voor bedrijven vechten om aandacht. Newsjacking en inhakers - oftewel meeliften op de aandacht voor gehypet nieuws - zijn een bewezen tactiek waar social media- en contentmarketeers dankbaar gebruik van kunnen maken. Vandaag tips, trics en voorbeelden.

Lees verder