Rik van KootenOverlayer

Brand building & Positionering | Door Rik van Kooten | Leestijd 5 minuten | 7-09-2023

Alles wat je moet weten over merkpositionering én meer

Je merkpositionering is een essentieel onderdeel voor het creëren van een succesvol merk. Sterk positioneren wordt steeds lastiger, maar ook belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich willen verbinden met jouw merk? We helpen je graag op weg.

In dit blog vertellen we je:

 • Wat merkpositionering is en waar je op moet letten
 • Hoe je jouw merkpositionering bepaald
 • De valkuilen bij het bepalen van je merkpositionering

Wat is merkpositionering?

Merkpositionering is het proces waarin je jouw merk een unieke positie geeft in de markt. Het bepaalt hoe jouw merk wordt waargenomen en zorgt voor een onderscheidende plek in de hoofden en harten van je doelgroep. Door middel van een onderscheidende positionering zorg je ervoor dat jouw merk opvalt tussen de concurrentie, maar ook relevant blijft voor je doelgroep.

Hoe bepaal je jouw merkpositionering?

Sterke, succesvolle merken worden overwogen en gekozen op basis van dat wat hen uniek maakt. Zij komen niet of minder snel in een prijsvergelijking terecht, want ze hebben precies dat ene haakje gevonden waarmee ze hun doelgroep aanspreken op een verlangen of probleem. Een haakje waarmee ze een plek kunnen verwerven in de hoofden en harten van mensen. Precies naar dat haakje ga je op zoek bij het bepalen van je positionering.

Bij het bepalen van jouw merkpositionering zijn er een aantal dingen belangrijk. Wij hebben ze alvast voor je op een rijtje gezet:

 1. Ontdek wat jouw merk uniek maakt
  Een sterke waardepropositie is essentieel om jouw product of dienst te onderscheiden en aantrekkelijk te maken voor jouw doelgroep. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat jouw aanbod uniek en onweerstaanbaar maakt voor potentiële klanten.

 2. Leer je doelgroep écht kennen
  Het is van groot belang om je doelgroep echt te leren kennen door nieuwsgierig te zijn naar hun behoeften, wensen en zelfs frustraties. Door deze inzichten te verkrijgen, kun je jouw product of dienst beter afstemmen op de specifieke behoeften van je doelgroep.

 3. Onderscheid jezelf van de concurrentie
  Het is belangrijk om te begrijpen wat jouw merk uniek maakt en wat jou onderscheidt van andere aanbieders. Het onderscheiden van jezelf is een continu proces en vereist inzicht in je doelgroep en concurrentie. Door jezelf te onderscheiden, creëer je een unieke positie in de markt.

 4. Wees consistent
  Consistentie in je merkuitingen is van cruciaal belang. Dit zorgt voor vertrouwen en herkenbaarheid bij je doelgroep, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn om voor jouw merk te kiezen.
Download de whitepaper

Wil je meer weten over deze vier stappen?

Download whitepaper

Eigen interpretatie? Nope!

In de merkbelofte is het zaak om zo specifiek en duidelijk mogelijk te zijn, zodat er geen ruimte is voor eigen interpretatie. Alleen dan kun je er namelijk voor zorgen dat jouw boodschap aankomt bij je doelgroep zoals die bedoeld is. Daarom vind je in een goede merkbelofte nooit generieke termen, een van de valkuilen.

Een andere valkuil is dat we veel organisaties vooral over hun eigen oplossing horen praten, waarbij ze het probleem van de doelgroep buiten beschouwing laten. Door juist expliciet te benoemen waar je doelgroep mee worstelt of welk verlangen zij hebben, bewijs je jouw relevantie en versterk je de emotie die mensen voelen bij je merk.

Je positionering als basis

Je positionering is de basis van je merk én alles wat daarmee samenhangt. Na het bepalen van je positionering kun je scherpe keuzes maken die je helpen om deze elementen vorm te geven op een manier die exact past bij je identiteit en ambities. Sla je hierbij je positionering over, dan krijg je een onsamenhangende bulk van losse elementen waar niemand wat van kan maken. Zeker je doelgroep niet. En dan kom je nooit in die hoofden en harten terecht. Je weet wat je te doen staat om een sterk merk te worden. Je weet dat er flink wat werk aan de winkel is, én je weet dat Frappant je daarbij kan helpen.

Meer weten over merkpositionering? We schreven een whitepaper vol met diepgaande inzichten en bruikbare tips om een blijvende indruk achter te laten bij je doelgroep. Wil je niet missen, dus download ‘m nu!

Download whitepaper

Positioneren

Al onze kennis over (merk)positionering bundelen wij in een whitepaper. Die complete whitepaper, inclusief alle te doorlopen stappen, voorbeelden uit de praktijk en handige extra’s, download je hier. Gebruik ‘m als handleiding, naslagwerk, inspiratiedocument; wat je wilt, maar word een sterk merk. Want een sterk merk maakt verschil. Daarom houdt Frappant van sterke merken.

Vul onderstaand formulier in

Rik van KootenOverlayer

AUTEUR:

Rik van Kooten | Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

Herpositionering verlegt communicatiefocus van misdaad naar melder

We mochten de bijzondere vakmensen van Meld Misdaad Anoniem helpen om met hun merk de volgende stap te zetten.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Sterk positioneren na een fusie: hoe doe je dat?

Bij een fusie verandert datgene wat een merk uniek maakt. Daarom is een nieuwe, sterke positionering ontzettend belangrijk als twee bedrijven samen verder gaan als één. Hoe gaan jullie samen de markt veroveren? In dit blog vertellen we hoe je samen een sterk merk bouwt na een fusie.

Lees verder