Overlayer

Activation & Brand building | Door Foeke Zeilstra | Leestijd 3 minuten | 16-10-2019

Online marktonderzoek: hoe lang is je vragenlijst?

Bij het uitvoeren van online marktonderzoek is het altijd weer de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen alle informatie krijgen die je wilt hebben en het stellen van teveel vragen zodat deelnemers de test niet afmaken.

In dat kader kwam ik een interessant onderzoek tegen van online onderzoeksbureau Survey Monkey. Zij hebben onderzoek gedaan naar het invullen van vragenlijsten variërend van 1 tot 30 vragen, door 100.000 gebruikers. Uit dit onderzoek kwam een aantal interessante resultaten naar voren.

Resultaten Lengte Vragenlijst
De meest in het oog springende conclusie is dat hoe meer vragen er gesteld worden in online marktonderzoek, hoe korter deelnemers nadenken over een vraag. Als een onderzoek te lang duurt wordt er steeds minder tijd besteed aan een vraag. Uiteraard is de tijd die men aan een vraag besteed ook afhankelijk van het soort vragen en de moeilijkheidsgraad van de vragen die gesteld worden. Toch biedt het onderzoek van Survey Monkey richtlijnen voor onderzoekers die graag gedetailleerde en gefundeerde antwoorden willen hebben op hun vragenlijsten. Volgens Survey Monkey neemt het percentage voltooide vragenlijsten dramatisch af als het meer dan 7 tot 8 minuten duurt om ze in te vullen. In die gevallen daalde het aantal voltooide vragenlijsten tot ergens tussen de 5% en 20%.

Tips voor een betere onderzoeksrespons in jouw online marktonderzoek

  • Vraag alleen wat je ook echt wilt weten. Een volledig ingevulde vragenlijst is belangrijker dan extra informatie waar je toch niets mee doet.
  • Hou je vragen kort en duidelijk. Het aantal vragen is niet de enige reden waarom deelnemers afhaken. Ook te moeilijke of onduidelijke vragen zorgen ervoor dat mensen afhaken.
  • Test verschillende vraagstellingen en aantallen vragen. Verschillende doelgroepen reageren op verschillende manieren. Door veel te testen kun je bepalen wat voor soort vragenlijst het best bij een bepaalde doelgroep past.
  • Geef vooraf duidelijk aan hoe lang het invullen ongeveer duurt en laat duidelijk zien hoever een deelnemer is tijdens het invullen.
  • “Beloon” deelnemers voor het voltooien van de vragenlijst (“What’s in it for me?”). Dit kan een geschenk zijn, maar bijvoorbeeld ook een gratis exemplaar van de onderzoeksresultaten.
Bedenk van tevoren wat je met de resultaten wilt doen als je online enquêtesoftware gebruikt en wat je nodig hebt.
  1. Wil je de data exporteren?
  2. Wil je de layout wijzigen of je logo toevoegen?
  3. Welke soorten vragen heb je nodig (meerkeuze, radio knoppen, beoordelingen, vervolgvragen etc.)?
  4. Wil je de enquête integreren op jouw website?
Naast Survey Monkey zijn er meerdere manieren om een onderzoek in te richten. Iedere tool heeft zijn mogelijkheden, maar ook beperkingen en eigen kostenplaatje. Denk bijvoorbeeld aan SurveyGizmo (www.surveygizmo.com), Crowdsignal (crowdsignal.com), Google Forms (www.google.com/forms), Typeform (www.typeform.com), Qualtrics (www.qualtrics.com) enzovoort. Wil je zelf ook actief aan de slag met een online marktonderzoek, bijvoorbeeld onder bezoekers van je website en heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant

Gerelateerde case

Merktraject brengt focus in visuele identiteit én bedrijfsvoering

Merktraject brengt focus in visuele identiteit én bedrijfsvoering

Lees verder
Gerelateerd artikel

4 tips voor het opstellen van de beste buyer persona

Een persona is een archetype van een gebruiker, oftewel een karakterisering van een bepaald type klant. Het is een effectieve manier om in de huid van je klant te kruipen.

Lees verder