Overlayer

| Door Geesje Rietveld | Leestijd 3 minuten | 12-07-2020

Strategie & Advies door de frisse ogen van een Frappante stagiair

Luc liep vier maanden stage bij Frappant en werd betrokken bij meerdere Strategie & Advies trajecten. Wat waren zijn ervaringen? Leer het werk van Frappant van binnenuit kennen. Mijn naam is Luc Berendsen en zoals je misschien al hebt gelezen op mijn persoonlijke pagina: ik ben 21 jaar, studeer Commerciële Economie - Sportmarketing in Tilburg en kom zelf uit het mooie Lichtenvoorde. De afgelopen vier maanden heb ik stage gelopen bij Frappant als stagiair Strategie & Advies.

Mijn naam is Luc Berendsen en zoals je misschien al hebt gelezen op mijn persoonlijke pagina: ik ben 21 jaar, studeer Commerciële Economie – Sportmarketing in Tilburg en kom zelf uit het mooie Lichtenvoorde. De afgelopen vier maanden heb ik stage gelopen bij Frappant als stagiair Strategie & Advies.

Waarom Frappant?

Vorig jaar zomer dacht ik na over mijn invulling van het derde studiejaar. Ik besloot de minor Vaardig in Leiderschap te volgen in Eindhoven. Na de minor stond een half jaar stage op de planning. Nu kan het zoeken naar een stage soms lijken als zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik begon met te bedenken wat ik niet wilde en wat ik wél wilde. De richting was wel duidelijk voor mij: marketingstrategie. De rest was één groot vraagteken. Ga ik stage lopen bij een groot of klein bedrijf? Of wordt het een bureau? Ga ik stage lopen in de buurt van Tilburg of Lichtenvoorde? Omdat ik niet per se bij een bepaald soort bedrijf wilde werken, leek een bureau mij de beste optie. Werken voor verschillende soorten bedrijven, van verschillende groottes. Toen hoorde ik over een mooi bureau in Aalten. Na een kijkje op de website van Frappant was ik enthousiast. Dit bureau had meerdere pijlers – waaronder strategie – waarin ik mij helemaal kon vinden. De eerste indruk van de website was onderscheidend, de sfeer tijdens het eerste gesprek ontspannen. Voor mij was het duidelijk: ik wilde ‘een sprong in het diepe’ wagen en bij Frappant stage lopen als merkstrateeg.

Waarom merkstrategie?

Ik ben altijd al een merkfanaat geweest, ik houd van merken die iets uitdragen dat verder gaat dan het verkopen van een product. Merken die ergens voor staan. Ook vind ik het interessant om een vraagstuk vanuit een ‘overview’ te bekijken, een stap terug te doen in plaats van direct aan de slag te gaan met de uitwerking. Ik vind het belangrijk om verschillende opties te overwegen en daaruit een weloverwogen keuze te maken. De kracht van een goede campagne ligt in een goed doordachte strategie. Zodat je niet schiet met losse flodders, maar dat al je content en uitingen tezamen ervoor zorgen dat jij je doelgroep raakt in het hoofd én in het hart. Dat zijn campagnes en uitingen die niet alleen mooi zijn maar effectief bijdragen aan het versterken van een merk. Dat is wat Frappant in mijn ervaring doet: merken sterker maken.

Juist met dit soort vraagstukken heb ik mij voornamelijk bezig gehouden tijdens mijn stage. Voor de klanten van Frappant heb ik gekeken naar de identiteit van het merk, wat het merk uniek maakt, wie de doelgroep is en wat voor hen relevant is. Ook keek ik naar het concurrentieveld en het domein dat een merk claimt. Aan de hand van deze punten kan je bepalen hoe jij je als merk kan positioneren in de markt. Daarbij moet je niet bang zijn om mensen uit te sluiten.

Wie voor iedereen relevant wil zijn, loopt een groot risico voor niemand relevant te zijn.

Het in kaart brengen bovenstaande merkeigenschappen, gebeurt bij Frappant aan de hand van Merksessies en Empathy Mapsessies. Interactief brainstormen met de klant. Een heel leuke en leerzame manier van werken. Hierbij worden het merk en de doelgroep ontleed om uiteindelijk te komen tot een werkende strategie. Want strategie moet niet iets zijn wat je op papier zet voor de komende vijf jaar en waar je vervolgens niet meer naar omkijkt. Een strategie is een aanpak die je idealiter met de gehele organisatie uitdraagt. Als dat nodig is, moet de strategie worden aangepast of aangescherpt omdat de organisatie verandert. Of omdat jouw klant en de wereld om je heen verandert.

Tijdelijk alles anders

Dat de strategie soms moet veranderen, beschreef mijn stagebegeleider Rik treffend in één van zijn blogs. Het coronavirus vraagt niet alleen om een aanpassing van je bedrijfsstrategie. Tijdelijk moet álles anders. Zo ook mijn stage. Het is een gekke tijd om stage te lopen. Opeens werk je niet meer op kantoor maar houd je weekstarts vanuit de keuken. Voor iedereen was dit aanpassen en wennen, maar het kan! Frappant is mij tijdens deze periode blijven betrekken bij allerlei lopende trajecten. We hielden succesvolle meetings met klanten via Teams en hebben gebrainstormd middels digitale tools die we allemaal nog niet kenden. Een bijzondere tijd, waarin je kan zien hoe flexibel je als organisatie, maar ook als persoon bent.

Gelukkig voor mij kwam mijn stage niet ten einde en werd deze gewoon doorgezet. Zodat ik volgend jaar, als alles goed blijft gaan 😉, af zal studeren. Ik heb Frappant leren kennen als een groep professionals die heel betrokken zijn bij zowel hun klanten als bij hun stagiairs.

En daar wil ik iedereen bij Frappant voor bedanken!

Ook interessant

Gerelateerde case

Zevenaar is duurzaam op weg naar morgen

Hoe brengen we duurzaamheid nóg meer onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers? En hoe vergroten we het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Hoe je merkarchitectuur kan leiden tot complexe en ineffectieve marketing

Maakt jouw merk weinig impact én zijn de kosten hoog en het rendement laag? Kijk dan eens naar je merkarchitectuur!

Lees verder