3. Praktisch: Simpel, maar niet simplistisch
Een goede merknaam moet niet alleen creatief zijn, maar ook praktisch. Is het makkelijk te onthouden, uit te spreken en te spellen? Kun je het registreren als domeinnaam? En hoe klinkt het in andere talen?
Een voorbeeld van hoe het niet moet, is de introductie van de Mitsubishi Pajero in Spanje. “Pajero” bleek een nogal gênante Spaanse straatterm. Niet handig. Aan de andere kant hebben merken als Zalando en Google laten zien dat zelfs gekke, niet-bestaande woorden kunnen werken – zolang ze maar praktisch te gebruiken zijn.
De beste namen zijn simpel genoeg om te onthouden, maar krachtig genoeg om een blijvende indruk te maken. Denk aan Tesla of Nike. Kort, krachtig, wereldwijd herkenbaar en zonder culturele valkuilen.
Voorbeelden van sterke merknamen
Wil je meer inspiratie? Hier zijn een paar namen die opvallen door hun betekenis, uniekheid en praktische kracht:
Airbnb: Staat voor “Air Bed and Breakfast” – een naam die de kern van hun concept vangt.
Uber: Kort en krachtig, met een vleugje ambitie (“boven” in het Duits).
HEMA: Simpel, herkenbaar en tijdloos.
Praktijk voorbeeld: Sius
Tijdens een waardevolle ontdekkingstocht ontwikkelden we de naam Sius. Dit zorgmerk, dat ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, zocht een naam die hun missie van vertrouwen, nabijheid en professionaliteit belichaamt.
De naam Sius straalt rust en eenvoud uit, maar is tegelijkertijd uniek en betekenisvol. Een fantasienaam met energieke klanken, kort, memorabel en doet denken aan ‘zie ‘s’, de uitroep als je iets ontdekt of wanneer je iets voor iemand hebt geregeld. Ook staat het voor het trotse ‘see us’: zie ons!
Sius voldoet aan alle praktische eisen: het is eenvoudig uit te spreken, makkelijk te spellen en de domeinnaam was beschikbaar. Bovendien sluit het qua klank perfect aan bij de zachte, empathische uitstraling van het merk, zonder dat het kracht verliest.