Rico VerstegeOverlayer

Activation & Brand building & Employer branding | Door Rico Verstege | Leestijd 5 minuten | 16-09-2021

Werken-bij websites: drie sterke voorbeelden

Kan jouw werken-bij website wel een update gebruiken? Of moet je nog beginnen? Waarom zou je het wiel helemaal zelf uitvinden als je kan leren van anderen? In deze blog legt online specialist Rico je haarfijn uit wat je kan leren van drie hele sterke werken-bij websites; die van KPMG, Coolblue en Defensie. Geef acht! 😊

KPMG; een gepersonaliseerde videobeleving

KPMG probeert haar werken-bij website zo menselijk mogelijk te maken en dat lukt ze aardig! Deze website biedt je een gepersonaliseerde videobeleving. Als je de website opent, krijg je direct een warm welkom van Fiona. Op dat welkom is niets aan te merken, afgezien van het ‘bijzondere’ jasje misschien.
Fiona KPMG Werken Bij
(Als je geen zin hebt in die videobeleving, kan je ook gewoon direct navigeren naar de vacatures. Dat is slim, want niet iedereen zit erop te wachten, zeker niet als je de website al eens eerder hebt bezocht.)

Gegevens verzamelen met videovragen

Bekijk je de welkomsvideo wel, dan heeft Fiona een paar vragen voor je. Dat begint bij je naam, die vervolgens ook wordt gebruikt op jouw persoonlijke dashboard met vacatures die voor jou interessant zijn. Om die vacatures te verzamelen heeft Fiona uiteraard nog meer informatie van je nodig. Eerst wil ze graag eerst weten hoeveel werkervaring je hebt. Als je het venster open laat staan, maar nog geen keuze hebt gemaakt, herinnert Fiona je er vriendelijk aan dat je ‘wel even moet klikken, natuurlijk.’
KPMG Personalisering
Na de eerste vragen, krijg je een filmpje te zien over het werken bij KPMG. Of beter gezegd: een kijkje in het leven van de medewerkers van KPMG. En dat leven lijkt niet verkeerd: elektrische BMW’s, VR brillen, een afspraak in de Johan Cruijff Arena en borrels in de stad. Leuk detail: Fiona komt ook even om de hoek kijken om te vragen of het goed met je gaat. 😊

Keuzebegeleiding

Om de juiste plek bij KPMG voor je te vinden, biedt Fiona je vervolgens verschillende disciplines aan. Geheel in stijl worden ook deze disciplines geïntroduceerd met een video. Video is namelijk dé manier om potentiële werknemers een kijkje te laten nemen in jouw organisatie en KPMG maakt daar goed gebruik van. Dit soort video’s zul je nog vaker terug zien komen in deze blog.

Gepersonaliseerde boodschappen

Door gegevens op te vragen, kan KPMG de gepersonaliseerde boodschappen die ze voor elke doelgroep hebben ontwikkeld, aan de juiste websitebezoeker tonen.  “Werken aan de ontwikkeling van jou, de organisatie, maar ook van de maatschappij. Werk doen dat ertoe doet.” Dit is natuurlijk een zin die met name young professionals zal aanspreken. Werken voor een hoger doel past namelijk uitermate goed bij de young professional van nu.
KPMG Dashboard

Gepersonaliseerd dashboard

Nadat je de video’s hebt bekeken kom je op een gepersonaliseerd dashboard. Hier kun je ook een account aanmaken, zodat je favoriete vacatures kan toevoegen. Keuzes die je eerder hebt gemaakt, worden opgeslagen. Handig voor jou, maar nog handiger voor KPMG. Zo kunnen ze de verzamelde data namelijk koppelen aan jouw contactgegevens, zodat ze jou gepersonaliseerde boodschappen kunnen sturen.

Employer branding

Een sterk werkgeversmerk is de basis voor een goede werken-bij website. Wij schreven er een whitepaper over.

Download whitepaper

Coolblue: ijzersterk in het uitdragen van de bedrijfscultuur.

De werken-bij website van Coolblue mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Deze website is geen technisch hoogstandje zoals de KPMG website, maar topklasse in het overdragen van de Coolblue-cultuur in de content. Om je bedrijfscultuur, de sfeer en de waarden en normen in je bedrijf, goed over te kunnen dragen, moet je wel eerst bepaalde basisstappen hebben gezet.

Wat kenmerkt jouw bedrijf?

Wat maakt ons uniek – wat daarvan is relevant voor de doelgroep – wat daarvan is onderscheidend? Als je de antwoorden op deze vragen niet weet, kan je niet goed aan de slag met je employer branding en het overdragen van je bedrijfscultuur. Deze vragen doorlopen onze merkstrategen met onze partners bij elk positioneringstraject.

We schreven er zelfs een whitepaper over. Je download hem onderaan deze blog.

Sterke antwoorden op deze vragen zijn van groot belang bij het succesvol in de markt zetten van je bedrijf; voor klanten, maar net zo goed voor potentiële medewerkers! Als het goed is, is je merk hetzelfde naar binnen en naar buiten. ‘Alles voor een glimlach’ is geen glanzend laagje voor de buitenwereld; het ís de cultuur binnen Coolblue. Dat maakt het merk zo sterk.

Ontstaan van bedrijfscultuur

Hoe de cultuur binnen Coolblue is ontstaan? Wie kan dat beter uitleggen dan Eindbaas van Coolblue: Pieter Zwart.

De waarden van Coolblue in woord en beeld

Gewoon Verwonderen Coolblue

Hierboven zie je de waarden van Coolblue. Die cultuur komt overal in terug. Bijvoorbeeld in de headervideo, de bloopervideo’s en in de teksten die ze schrijven. Een paar toffe voorbeelden:

  • WERKEN BIJ COOLBLUE – Haal je zwarte band klanten blij maken
  • Word glimlachbezorger

Of op een vacature pagina:

  • Dit zoek jij verder in een baan
    •  
    • […]

Dit past allemaal supergoed binnen de cultuur en het merk van Coolblue: no-nonsense maar wel met humor.

De waarden worden natuurlijk nog beter uitgelegd in de filmpjes. Daarnaast maken ze ook vette aftermovies van events, zoals je hieronder kan zien. Bij het zien van deze video’s voel je gelijk of je past bij dit bedrijf.

Werken bij Defensie; video’s, drempelloze vacaturepagina’s én een unieke propositie

Voor mij is de ultieme winnaar de werken-bij website van Defensie. We kennen natuurlijk allemaal die gelikte tv-commercials. Die zullen er mede voor zorgen dat werken bij Defensie online zo ontzettend groot is: ‘Werken bij Defensie’ is met 33,100 maandelijkse zoekopdrachten het meest gezochte ‘werken bij’-zoekwoord van Nederland. Je hoeft je geen zorgen te maken dat al deze zoekers op een middelmatige website belanden. Werkenbijdefensie.nl is namelijk het complete plaatje. Heel veel vette video’s, gecombineerd met strakke vacaturepagina’s die alle drempels weghalen.

Unieke propositie

VERBETER JEZELF EN DE WERELD, daar start Defensie mee. Defensie heeft natuurlijk een unieke propositie op de arbeidsmarkt en daar maken ze ook gebruik van. ‘Je draagt bij aan vrede en veiligheid’. Dat is niet iets dat elke organisatie kan claimen…

Keuzekompas

Weet je nog niet precies wat je wil? Dan gebruik je het keuzekompas. Deze werkt ongeveer hetzelfde als de introductie bij KPMG, maar hier heb je wel wat meer keuzes te maken. Ook hier wordt elke discipline uitgelegd met een introductiefilmpje.

Video’s op vacatureniveau

Eigenlijk wordt alles op deze website uitgelegd met video, zelfs op vacatureniveau. Dit is echt iets waarin defensie zich onderscheidt van alle andere werken-bij websites die ik bezocht heb.

Virtuele tours, agenda’s en trainingsschema’s

De vacaturepagina’s zijn helemaal compleet. Je kunt een virtuele tour door je toekomstige werkplek nemen, je vindt video’s én artikelen over je toekomstige collega’s, je kunt alvast een trainingsschema downloaden zodat je helemaal fit bent voor de testen die je moet laten afnemen en je krijgt inzicht in je wekelijkse agenda en het carrière pad dat je kunt gaan bewandelen.
Weekagenda Defensie

Conclusie

Van KPMG hebben we geleerd dat video een superkrachtig middel is om haar boodschap over te dragen aan potentiële werknemers en informatie over hen te verzamelen. Ze laten de kracht van een persoonlijke en gepersonaliseerde ervaring zien. Coolblue is de koning van de bedrijfscultuur: na het bekijken van de website kan iedereen zich inbeelden hoe het is om voor Coolblue te werken en of je daarbij past. Defensie heeft het complete plaatje te pakken. Vooral hun oog voor detail in beleving is te prijzen. Kortom: als je benieuwd bent of je je werken-bij site nog beter kan maken? Of gaan jullie binnenkort starten met bouwen? Bezoek dan eens uitgebreid naar de werken-bij website van Defensie, je zult bij elke klik geïnspireerd zijn. Lees ook: 10 tips voor een slechte vacaturetekst.

Download whitepaper

Employer branding

De vacatures stapelen zich op en terwijl de ene kandidaat tekent, zoeken drie collega’s hun geluk bij een concurrent. Herkenbaar? Nú is het tijd voor doordachte employer branding. Waarom zou ik mijn huidige baan opgeven om bij jou te komen werken? Waar komen kandidaten met jouw bedrijf in contact en wat vinden zij belangrijk aan een werkgever? Klopt het beeld dat de buitenwereld van je bedrijf heeft, wel met de cultuur die medewerkers dagelijks ervaren? Kan je op deze vragen geen duidelijk antwoord formuleren of twijfel je, dan is dit dé whitepaper voor jou.

Vul onderstaand formulier in

Rico VerstegeOverlayer

AUTEUR:

Rico Verstege | Insights

Ook interessant

Gerelateerde case

Brand portal maakt merkconsistentie mogelijk

Nedap is een wereldwijd opererend hightech bedrijf met meer dan achthonderd medewerkers. We ontwikkelden een een brand portal voor hen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Stappenplan voor een sterke Employer Branding Strategie [Deel 2]

Employer branding betekent niets anders dan bouwen aan een sterk werkgeversmerk zodat je de werknemers aantrekt die bij je passen en met plezier bij je blijven werken.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.