Overlayer

Brand building & Positionering | Door David de Vries | Leestijd 7 minuten | 10-02-2023

Bouw aan een sterk merk met dit stappenplan voor een goede positionering

Merkpositionering is een essentieel onderdeel bij het bouwen aan een sterk merk. Het bepaalt hoe jouw merk wordt waargenomen en zorgt voor een onderscheidende plek in de hoofden en harten van je doelgroep. In dit stappenplan over positionering geven wij je alle informatie die je nodig hebt om een onweerstaanbaar merk te creëren.

Stap 1: identificeer de kern van je merk

Om een sterk merk in de markt te zetten, is een heldere merkidentiteit onmisbaar. Daarom is de eerste stap bij positionering het bepalen van je merkidenteit. Het nauwkeurig bepalen van je merkidentiteit is namelijk het fundament van je positionering. Het bepaalt niet alleen wat je bedrijf uniek maakt, maar ook hoe je je kunt onderscheiden van concurrenten. Een treffende vraag om mee te starten is: “Als jouw bedrijf morgen ophoudt te bestaan, wat zou de wereld dan missen?” Het antwoord op deze vraag leidt naar wat jouw bedrijf essentieel maakt.

Een veelgemaakte fout in het proces is het leunen op containerbegrippen—veelvoorkomende termen die te algemeen zijn om werkelijk onderscheidend te zijn, zoals ‘betrouwbaar’ en ‘kwaliteit’. Dergelijke termen zijn subjectief en kunnen door iedereen anders geïnterpreteerd worden, wat betekent dat je merkidentiteit glashelder en uniek moet zijn om echt impact te hebben. 

Stap 2: beschikbaarheid versus relevantie

In het huidige digitale tijdperk, waarin consumenten platgegooid worden met een nooit eindigende stroom van informatie, reclame en berichten, wordt de relevantie van een merk voor zijn doelgroep steeds belangrijker. Het is van cruciaal belang dat je merk niet alleen zichtbaar is, maar ook daadwerkelijk relevant en betekenisvol voor je doelgroep is. De volgende stappen helpen hierbij:

 1. Begrijp je doelgroep
 2. Communiceer op een authentieke manier
 3. Lever gepersonaliseerde ervaringen
 4. Wees adaptief en innovatief
 5. Zorg voor consistentie over alle kanalen

Relevant blijven voor je doelgroep is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces. Het vereist een diepgaand begrip van je doelgroep, authenticiteit in communicatie en consistentie over alle kanalen. Door deze principes toe te passen, kan je merk een betekenisvolle connectie opbouwen met de doelgroep.

Relevantie

Stap 3: ontdek wat jouw merk onderscheidend maakt

Veel merken beweren uniek te zijn, maar wie kunnen dat ook echt bewijzen met hun positionering? Bepaal wat jouw merk uniek maakt. Of het nu je dienstverlening is, je stijl, of die specifieke glimlach van je klantenservice – zorg ervoor dat wat jou speciaal maakt zichtbaar is. En dat doe je zo:

 1. Voer een grondige analyse uit om te bepalen wat jou onderscheidt van jouw concurrenten.
 2. Identificeer welke unieke voordelen en eigenschappen jouw product of dienst biedt.
 3. Maak je kenmerken concreet en meetbaar.
 4. Zorg ervoor dat jouw communicatie, zowel intern als extern, consistent en duidelijk is.
 5. Test, evalueer en verbeter je aanpak en strategie continu.

Het onderscheidend vermogen van jouw bedrijf is de sleutel tot het aantrekken en behouden van klanten. Het aanbieden van iets unieks zorgt ervoor dat klanten voor jouw product of dienst kiezen. Door een strategie te implementeren die jouw unieke kenmerken onderstreept, positioneer je jouw aanbod effectief in de markt en bouw je een sterke relatie op met jouw klanten.

Download de whitepaper

Direct alles over positionering in één document?

Download whitepaper

Stap 4: bepaal je positionering

Na het zorgvuldig uiteenzetten van je merkidentiteit, het verkennen van de relevantie ervan voor je doelgroep en het onderscheiden van concurrenten, is het zover: het bepalen van je positionering.

Je positionering is de plek die je inneemt in het hoofd – en idealiter het hart – van je doelgroep. Het is dat ene ‘haakje’ waarmee je de specifieke verlangens of problemen van je doelgroep aanspreekt en jezelf onderscheidt van je concurrenten. Het succes van je merk hangt af van hoe goed dit haakje resoneert met de harten van je doelgroep en hoe duidelijk het wordt gecommuniceerd.

Bepalen van het ‘haakje’

Het ‘haakje’ vinden is essentieel voor een sterke positionering. Denk na over de volgende punten om tot jouw ‘haakje’ te komen:

Merkidentiteit: Wat zijn de kernwaarden van je merk en hoe worden deze uitgevoerd?

Uniekheid: Waarin onderscheidt jouw merk zich van de rest?

Relevantie voor de doelgroep: Sluiten de unieke eigenschappen van je merk aan bij wat je doelgroep echt nodig heeft of verlangt?

Concurrentie: Zorg ervoor dat je onderscheidend genoeg bent ten opzichte van je concurrenten, zonder de aansluiting op de markt te verliezen.

Opstelling positionering

Merkbelofte formuleren

Om een krachtige merkbelofte te ontwikkelen, is het van belang te achterhalen wat jouw doelgroep motiveert voor jou te kiezen. Wat beloof je aan de doelgroep? Zorg ervoor dat de merkbelofte geen loze kreet is, maar daadwerkelijk wordt nageleefd. Een effectieve merkbelofte is concreet, geloofwaardig én onderscheidend. Het benadrukt de meerwaarde van jouw merk. Denk na over wat je merk de wereld te bieden heeft op een manier die niemand anders kan.

Veelvoorkomende valkuilen

Meteen aan de slag met de positionering van jouw merk? Lekker bezig! Om je goed op weg te helpen, hebben we de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje gezet. Vermijd tijdens het doorlopen van de benoemde stappen de volgende valkuilen:

 • Zelf doen met oogkleppen op.
 • Kiezen voor een positionering die niet haalbaar is of al geclaimd is.
 • Het niet maken van specifieke keuzes.
 • Te algemene claims gebruiken.
 • Onrealistisch ambitieus zijn.

Het is cruciaal om te herinneren dat je positie dynamisch is; het vereist voortdurend aandacht en aanpassing. Onze whitepaper positioneren kan je daarbij helpen. Het is precies de extra context die je nodig hebt om écht met je positionering aan de slag te gaan. Je download ‘m hieronder.

Download whitepaper

Positioneren

Al onze kennis over positionering bundelen wij in een whitepaper. Die complete whitepaper, inclusief alle te doorlopen stappen, voorbeelden uit de praktijk en handige extra’s, download je hier. Gebruik ‘m als handleiding, naslagwerk, inspiratiedocument; wat je wilt, maar word een sterk merk. Want een sterk merk maakt verschil. Daarom houdt Frappant van sterke merken.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

David de Vries | Brand & Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

APPO. Met recht dé apotheek van nu

‘We zijn live! APPO, de apotheek van nu, is een feit. Wij willen medicatie nog makkelijker voor je maken. Lees de hele case.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Zo claim je voor marketing de juiste interne positionering

Heb je het gevoel dat het bestuur en de salesafdeling de wereld van je verwachten, maar dat je met het budget en de kennis die je in huis hebt, die verwachtingen nooit kan waarmaken?

Lees verder