Bekijk case

De Lichtenvoorde (Sius)

AVG-campagne

Expertise:

Creatief concept

Bewustwordingscampagne De Lichtenvoorde: data zijn bananen

Overal waar een potentieel datalek kon ontstaan, verschenen opeens bananen. In een open archiefkast, bij een vergeten printje in de printer. In aanloop naar de invoering van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming in 2018, ontwikkelde Frappant voor zorgorganisatie De Lichtenvoorde (inmiddels Sius) een ludieke manier om medewerkers bewust te maken van potentiële uitglijders. Hoe scherp is jouw organisatie nog op de praktische kanten van de AVG?

De AVG: wie kan waarbij?

De lancering van de wetgeving rondom AVG in mei 2018, dwong alle Europese organisaties na te denken over hun informatiestromen die persoonsgegevens bevatten. Wie kan waarbij? Kan deze informatie in verkeerde handen iemand schaden? De Lichtenvoorde is - als organisatie in de zorgsector - dagelijks in de weer met gegevens van cliënten. Gevoelige informatie waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen. De komst van de AVG in 2018 was hét moment om de bewustwording hiervan binnen de organisatie op een hoger peil te krijgen.

Zoveel handen, zoveel potentiële datalekken

De Lichtenvoorde, inmiddels Sius, biedt ten tijde van deze opdracht zorg en ondersteuning in Oost-Gelderland, aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Cliënten kunnen er elke dag terecht voor bijvoorbeeld jeugdzorg, wonen met ondersteuning, begeleiding bij werk en voor zorgadvies en -behandeling. Daarbij staan de mogelijkheden en wensen van de cliënten centraal. [kader]

De Lichtenvoorde telt (ongeveer):

40 locaties 600 medewerkers 350 vrijwilligers 850 cliënten Met zoveel mensen die toegang hebben tot persoonlijke informatie, is het van heel groot belang om het bewustzijn rondom de gevoeligheid van die data continu te voeden en correct gedrag op te nemen in de dagelijkse processen.

Ludieke bewustwordingscampagne

We besloten samen met de opdrachtgever in te zetten op een gedragsverandering die je kan omschrijven als ‘bewust, maar niet krampachtig’. De komst van de wetgeving zorgde namelijk dat veel organisaties acuut in de stress schoten. Juist dán gaat er veel mis. We kozen voor een ludieke insteek die de bewustwording direct vergroot en die intern een ‘viraal’ effect heeft. Het leverde een doordachte interne activatiecampagne op, met het resultaat bewustwording bij medewerkers over de nieuwe wet én van hun omgang met cliëntgegevens. Een opvallende metafoor zou de boodschap beklijvend overbrengen…

Campagne ‘Persoonsgegevens? Laat ze niet slingeren’

Wie de Apenheul weleens heeft bezocht, herkent het: zorg ervoor dat je je tas en zakken goed afsluit. Want voor je ’t in de gaten hebt, pakken grijpgrage apenhandjes alles wat ze te pakken kunnen krijgen. En zie het dan maar eens terug te krijgen… Zo kwamen we erop: data zijn bananen. Wat? Ja. We kozen bananen als metafoor voor persoonsgegevens. We ontwikkelden het campagnethema ‘Persoonsgegevens? Laat ze niet slingeren’. Met een opvallende visuele stijl - knalgeel en bruin - gaven we deze campagne eigenzinnig vorm.

Guerrillamarketing pakt aandacht

Nog voordat de campagne intern werd gecommuniceerd, werd het thema als guerrillamarketing toegepast. Overal waar in potentie een datalek kon ontstaan, verschenen opeens bananen. In een archiefkast die openstond, een computer die mogelijk nog niet vergrendeld was, een vergeten printje in de printer. Wat moesten die bananen daar nou? Het antwoord volgde snel. Data zijn bananen. Laat persoonsgegevens niet slingeren, want voor je het weet worden ze gejat en maakt je organisatie een flinke uitglijder.

Uitrol bewustwordingscampagne persoonlijke data

We ontwikkelden een set bouwstenen waarmee de campagne intern verder uitgedragen werd. Denk aan interne schermen met meer informatie over de AVG en processen in de praktijk, het intranet, memo’s en Chiquita-achtige bananenstickertjes die met één oogopslag duidelijk maakten dat we ‘bewust met data’ willen omgaan.

Attentiewaarde en dan doorpakken in praktijkprocessen

De campagne zorgde voor veel reuring. De guerrilla-aanpak, gevolgd door heldere en consequente communicatie zorgde ervoor dat we ons doel behaalde: de medewerkers waren zich bewust van hun omgang met persoonsgegevens en hadden – ook heel bewust - de tools ontvangen waarmee ze in de praktijk persoonsgegevens correct en veilig kunnen verwerken. Benieuwd hoe het tegenwoordig gesteld is met het bewustzijn en gedrag rondom persoonsgegevens in jouw organisatie? Of weet je in je achterhoofd eigenlijk al dat het scherper moet? Laat Frappant eens meedenken over een pakkende activatiecampagne.
Gerelateerde case

Herpositionering verlegt communicatiefocus van misdaad naar melder

We mochten de bijzondere vakmensen van Meld Misdaad Anoniem helpen om met hun merk de volgende stap te zetten.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Positionering bepaald? Bij het creatief concept wordt het pas echt leuk

Je bent aan de slag gegaan met je positionering, je merkidentiteit is helder en je hebt een belofte opgesteld. Tijd om van al die ingrediënten een creatief concept te brouwen.

Lees verder