Bekijk case

Sius

Naamontwikkeling werd waardevolle ontdekkingstocht

Expertise:

NaamontwikkelingPositioneringVisuele identiteit

Over de opdrachtgever

De Lichtenvoorde – oude naam – biedt al 40 jaar ondersteuning aan ongeveer 850 mensen in de hele Achterhoek. Van jong tot oud. Je kunt bij hen terecht voor bijvoorbeeld jeugdzorg, wonen met ondersteuning, begeleiding bij werk en vrije tijd en ondersteuning thuis. In en vanuit 45 locaties door heel de Achterhoek, zetten ongeveer 750 werknemers en 350 vrijwilligers zich elke dag in om samen met hun cliënten te ontdekken wat zij nodig hebben om te kunnen leven zoals zij dat willen. Een organisatie die gaat voor geluk; iedere dag een glimlach.

De vraag: ‘Onze naam past niet meer’

Na 4 decennia ontwikkeling was De Lichtenvoorde haar naam letterlijk ontgroeid, zowel qua werkgebied als qua betekenis voor medewerkers en mensen die ze ondersteunen. Een verhuizing van het hoofdkantoor van Lichtenvoorde naar Groenlo in 2021 markeerde de doorslag: de organisatie klopte aan bij Frappant met de vraag: help ons bij het vinden van onze nieuwe naam. De merknaam moest ontstaan vanuit een grondig besef van de plek die de organisatie inneemt in de hoofden en harten van cliënten, medewerkers en andere stakeholders die met De Lichtenvoorde te maken hebben.

De aanpak: vanuit een positioneringstraject

We trapten af met merksessies waarin we met medewerkers achterhaalden wat De Lichtenvoorde uniek maakt. Haar identiteit. We begeleidden een uitgebreid doelgroeponderzoek onder alle stakeholders om te achterhalen wat er echt toe doet voor de verschillende doelgroepen. Ook werd de concurrentie onder de loep genomen om het onderscheidend vermogen te bepalen.

Betrokkenheid over de hele breedte

Deze stappen doorliepen we samen met de organisatie en haar omgeving. Denk hierbij aan de medezeggenschapsraden, het zorgkantoor, de gemeentes, en - uiteraard – cliënten, hun familie en medewerkers: elke doelgroep was vertegenwoordigd in deze zoektocht. Ze namen deel aan sessies of werden uitgebreid geïnterviewd. Om betrokkenheid en draagvlak te creëren. De input is op deze manier van grotere waarde en de nieuwe naam en belofte genieten direct draagvlak en emotionele verbintenis.

De merkbelofte

‘Ieder mens is anders. Dat geldt voor jou, dat geldt voor onszelf. Daarom kijken we voortdurend naar wat de beste oplossing voor jou is. Voor vandaag. Voor morgen. Het is dus geen strikt plan van aanpak, maar een route die we samen belopen. Elke keer ontdekken we nieuwe mogelijkheden.’ Dat is de rode draad die identiteit, relevantie én onderscheidend vermogen van De Lichtenvoorde verbindt en de basis vormt voor de positionering. Zo kwamen we tot de nieuwe belofte van de Lichtenvoorde: Leven is ontdekken. Deze nieuwe merkbelofte werd getoetst en met herkenning onthaald door de deelnemers.

Sius

De naamontwikkeling borrelde tijdens het hele traject. Na de positionering maakten we een longlist die we toetsten en inkortten tot 4 namen. Door middel van associatiesessies met eerder genoemde groepen, kwamen we tot de uiteindelijke keuze voor de naam: Sius. Een fantasienaam met energieke klanken, kort, memorabel en doet denken aan ‘zie ‘s’, de uitroep als je iets ontdekt of wanneer je iets voor iemand hebt geregeld. Ook staat het voor het trotse ‘see us’: zie ons! We deden een beschikbaarheidsonderzoek, regelden de merk- en domeinregistratie en de nieuwe naam was beklonken. Maar dat wisten de deelnemers en de rest van de organisatie nog niet.

Creatieve vertaalslag; visuele identiteit

Next step: de visuele identiteit, waarin het merk Sius zowel in taal als beeld tot leven komt. Het logo werd een kompas, symbool voor de ontdekkingsreis naar een gelukkig en betekenisvol leven voor elke cliënt. Dat verloopt nooit volgens hetzelfde plan, maar is een route die we samen gaandeweg uitstippelen. Je ontdekt steeds weer een nieuwe horizon die voor iedereen anders is. Varend op het kompas van de cliënt. We kozen een duidelijk en goed leesbaar font en zachte, toegankelijke kleuren die matchen met de persoonlijke ondersteuning van Sius.

De bekendmaking

Hoe presenteer je zoiets belangrijks als een nieuwe naam en belofte aan de mensen die die belofte elke dag waar moeten gaan maken? Het liefst waren we met alle ongeveer 750 medewerkers en 350 vrijwilligers bij elkaar gekomen voor een groot feest, maar ja: Corona... Doordat veel aandacht uitging naar het creëren van betrokkenheid, zoemde de spanning al door de organisatie. We besloten alles in een live online uitzending te onthullen. Deze vond plaats op 1 oktober, geleid door bekende Achterhoeker Angelique Krüger. Zij stond met de bestuurder, manager marketing & communicatie, een begeleider en cliënt stil bij de historie van de organisatie, de nieuwe identiteit, de zoektocht en bij wat nog komen gaat. Hoogtepunt was de bekendmaking van de nieuwe naam en belofte. Medewerkers en vrijwilligers konden de uitzending live volgen en via de chat hun reactie geven en vragen stellen.

Teamprestatie van specialisten

Een nieuwe naam en uitstraling betekent natuurlijk ook dat alle middelen moesten worden omgezet. Van briefpapier tot pandaankleding, kortom; álles. Daarnaast ontwikkelde Frappant ontdeksius.nl, de plek waar medewerkers alles over Sius terug kunnen vinden. Hierbij werkten we nauw samen met een groep specialisten, te weten voor de logo-animatie (Jochem Neerhof), ontdekkingsverhalen en teksten (Erik Ros), fotografie (Martin Hoogeboom), live uitzending (Studio 544) en A&M Impact voor de nieuwe website. In totaal werkten er (intern en extern) meer dan 25 specialisten aan het project, die allemaal deden waar ze goed in zijn en blij van worden. En dan tellen we de mensen van Sius zelf nog niet eens mee.

Hoe maak jíj jouw belofte waar?

Brand alignment. Waarmaken wat je belooft. Dat vereist dat medewerkers zich die belofte eigen maken. Alleen dan verbind je binnen met buiten, met een sterk merk als verbindende factor. Hoe? Door betrokkenheid te stimuleren, eigenaarschap. De eerste twee weken van oktober heeft het hele managementteam van Sius workshops gehouden om samen met alle medewerkers en vrijwilligers te ontdekken wat de nieuwe belofte voor hen betekent en hoe zíj deze gaan waarmaken. Nog steeds ondersteunen we Sius bij dit ingrijpende veranderproces, om het op koers en in beweging te houden. Wij zijn trots dat we hier onderdeel van mogen zijn. Trots op ons werk, maar bovenal op dat van Sius. Wat een prachtklus, voor een dito klant.
Gerelateerde case

Fusie maakt één sterk merk

Het gebeurt niet vaak dat bedrijven bereid zijn de handen ineen te slaan met een concurrent om voor hun doelgroep echt het verschil te kunnen maken. En je moet maar afscheid durven nemen van je – in de markt bekende – merknaam om samen een krachtige, frisse start te maken. Promedico en Omnihis lieten hun ego’s en angsten geen rol spelen in hun fusie. Noch in het merktraject dat ze met ons aangingen. En dat werkte perfect.

Lees verder
Gerelateerd artikel

De toegevoegde waarde van een verpakking

In onze vorige blog over productverpakkingen kon je lezen hoe de productverpakking gegroeid is van sluitpost naar een onderdeel van de merkbeleving. In deze vervolgblog inspireren we je met voorbeelden hoe je van je verpakking een waardevol marketinginstrument kunt maken.

Lees verder