AUTEUR:
Dennis Hoftijzer | Brand & Creation
Nieuws | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 6 minuten | 10-04-2024
In die periode is de concurrentie nog op één hand te tellen, dus de aanpak van het trio laat het bedrijf groeien. Na enkele jaren doet de eerste Macintosh z’n intrede. Peperduur is het kleine Apple-computertje, 9.500 gulden om precies te zijn. Maar het blijkt een goede zet. Een tekenende zet ook, voor hoe Bert Nijman met Frappant voorop wil lopen in ontwikkelingen. Hij is inmiddels de algemeen directeur en het creatieve brein van de club. Met deze technologische ontwikkeling werd het arbeidsintensieve letterzetten een stuk gemakkelijker – vanuit het toenmalige perspectief natuurlijk.
Bert is een creatief in het vak, maar ook creatief in het zien van kansen. Zo weet hij een klant te overtuigen om van een geplande beursdeelname af te zien. Niet om het geld in de zak te houden, maar om van dat budget een indrukwekkend koffietafelboek te laten maken. Door Frappant natuurlijk. En eerlijk is eerlijk: de impact van het boek was vele malen groter en langduriger, dan het kostbare beursbezoek. Het is een mooi voorbeeld van hoe Frappant door de jaren heen altijd heeft gekeken naar het doel van creativiteit. ‘Niet om het kunstje, maar om het rendement” zoals Bert dat treffend beschreef.
Frappant groeit door. Met een gemêleerd team is het bedrijf universeel inzetbaar voor het creëren en uitrollen van huisstijlen en campagnes. Frappant is inmiddels een ROTA-erkend bureau. In die tijd betekent dat Frappant voordelig ruimte kan inkopen bij uitgevers en andere media. Het is een voordeel voor adverteerder én bureau, omdat expertise, creativiteit en bereik hand in hand gaan. Het levert Frappant bovendien een gezonde verdienste op, waarmee het bureau uit meerdere Aaltense jasjes groeit. Na enkele voormalige winkelpandjes is het tijd voor een ‘serieus’ onderkomen. De villa aan de Bredevoortsestraatweg (het huidige Langenhof) wordt het nieuwe hoofdkwartier van Frappant. Het brengt Frappant in een nieuwe fase.
Ik zei het al: Frappant is altijd creatief gebleken in het zien van kansen. In die tijd is ATAG een opdrachtgever van Frappant. We maken catalogi en andere documentatie voor dit keukenapparatuurmerk en later ook voor de zustermerken Pelgrim en ETNA. Frappant neemt de complete afdeling gebruikshandleidingen over. Binnen de kortste keren is de creatieve studio ook een operatiekamer voor allerhande keukenapparaten. Kookplaten, ovens, ze worden tot het allerlaatste schroefje ontmanteld om ze te documenteren en er zogeheten ‘exploded views’ van te maken. Ook andere productmerken zoals Auping en Siemens weten deze specialistische afdeling van het bureau te vinden.
Wist je dat ons huidige onderkomen al langer een reclamebureau dan een zwembad is? In 1996 koopt Frappant het voormalige zwembad ‘Zonneheuvel’ van Gemeente Aalten. Pal naast de villa waar we tot dan toe zitten. Architect Herman van der Heijden tekent een ‘herbestemming before it was cool’: het zwembad blijft erin. Weliswaar zonder water, maar met een zee van ruimte voor de denkers en doeners van Frappant.
Hoewel Bert in die tijd nog volop in het klantcontact zit, merkt hij dat het tijd wordt om aan opvolging te denken. En er zijn gegadigden. Frappanters Martin en Paul bereiden een overname voor. Tot op D-day de deal afketst. Bert blijft aan het roer en de heren starten praktisch dezelfde week een nieuw bureau, samen met voormalig Frappanter Philip. De naam? Profilers Communicatie. Het begint als een concurrentiestrijd op gespannen voet, maar later blijkt de markt meer dan groot genoeg voor deze twee spelers met elk hun eigen positie.
De onvermijdelijke opvolging wordt enkele jaren later dan tóch gevonden. Frappanter Nadia en haar JCI-collega Marlies wagen de stap in 2006. Na 32 jaar geeft oprichter Bert het stokje door aan de vrouwelijke leiding. Het geeft een nieuwe impuls aan het bureau. Na 2 jaar voeg ook ik me als creatief bij de directie. Maar er volgen roerige tijden. De kredietcrisis is voelbaar voor alle opdrachtgevers, dus ook voor Frappant. Een driekoppige directie drukt te zwaar op het bedrijf, maar ook andere redenen doen Marlies en Nadia besluiten een stap terug doen. Vanaf dat moment wordt het bureau weer door een creatief bestuurd: als voormalig stagiair sta ik nu aan het roer.
Over stagiairs gesproken: Frappant is al decennia magneet voor jong talent. Communicatietalent, beginnend projectmanagers, vormgevers, online marketeers… Heel eerlijk: veelzijdiger en dynamischer dan bij een marketingbureau vind je het niet. Niet zelden is een eerste kennismaking genoeg om een stagezoeker met een hele brede glimlach onze deur uit te zien lopen. We hebben oprecht het leukste werk van de wereld. Dat vinden we oprecht – en we steken het ook niet onder stoelen of banken. Dus als we dan zo’n toptalent vinden die dat met ons eens is, dan is de kans groot dat er zomaar een vervolg aan de stage of de afstudeeropdracht zit. Sterker nog: je vindt meerdere ex-stagiairs op verschillende posities bij Frappant. Waaronder ik dus 😉
Mind you: Frappant bestond al vóór de computer. Dus vér voor het internettijdperk. En een schitterende historie is geen garantie voor een glimmende toekomst gebleken. Om het Kodak-effect te voorkomen, moeten we in deze roerige tijd grote stappen zetten. ‘Internetbureaus’ zoals we ze dan nog noemen, schieten als paddenstoelen uit de grond en nemen flinke happen uit het budget van onze opdrachtgevers. Bovendien zorgen de technologische ontwikkelingen ervoor dat steeds meer klanten zélf dingen kunnen. Een flinke wake-up call. Het roer moet om.
We zouden de nieuwe ontwikkelingen als een bedreiging kunnen zien. Maar we zetten het om in een grote kans: We gaan onszelf opnieuw uitvinden. Moeten we een digital agency worden? Moeten we kiezen voor een ‘vertical’; een specifieke branche? Collega en merkstrateeg David en ik praten er avonden over. Schrijven onze whiteboardmarkers erop leeg. Brainstormen met collega’s. En dan staat het er. Frappant maakt merken sterker. We zijn geen digital agency. We zijn ook geen ‘print agency’. We bewegen omhoog. Naar waar het volgens ons om draait. Het verbinden van mens en merk. De belofte die je doet aan je publiek – en hoe je die merkbaar waarmaakt. Het past bij waar we ons dan de laatste jaren al meer en meer mee bezig houden. We ontwikkelen er een effectief stappenplan voor, waarmee we vanaf dat moment steeds meer organisaties mogen infecteren met het ‘merkdenken’. Hoewel de staart van de economische crisis dan nog voelbaar is, slaat het team zich er leergierig en veerkrachtig doorheen. We zijn er goed in en dragen het met trots uit.
Als er één vak in beweging blijft, dan is het ons vak wel. Je hoeft er niet eens middenin te zitten om dat te zien. Ondanks dat we met Frappant dan al flinke moves hebben gemaakt, willen en moeten we door. En hoewel David op dat moment niet meer bij ons werkzaam is, gaan onze gesprekken over de toekomst door. We blijken dezelfde visie te hebben op waar ons vak naartoe moet. Hoe we van grote waarde blijven voor organisaties met ambitie. Het zorgt ervoor dat we besluiten om het dan ook écht samen te gaan doen. Vanaf 2018 verwerft David de helft van mijn aandelen en jagen we samen de toekomst van ons mooie bureau aan.
Met de toepasselijke hashtag #neverdone kondigen we onze transformatie aan. We willen nooit meer stilstaan. De filosofie dat een merk gecreëerd wordt in het hoofd en hart van mensen is hierin leidend. Met een berg ervaring en bewijsvoering wéten we wat we kunnen betekenen op diverse vlakken. Denk aan herpositionering, merkarchitectuur, employer branding, maar ook revitalisatie van visuele identiteiten, herontwikkeling van websites, concepting en realisatie van slimme applicaties tot aan doorlopende contentcreatie. Álles om merken te versterken en mensen gelukkig te maken.
And here we are. ‘Ons’ Frappant staat als een baken. Al 50 jaar. Met een team van bijna 30 vakidioten zetten we ons dagelijks in, gedreven door onze missie Happy People, Strong Brands. Niet voor een specifieke branche. Bewust niet. Want de veelzijdigheid van ons vak willen we niet kwijt. Het inspireert en houdt ons scherp. Wat we hier leren, passen we daar toe. Profiteren ook onze opdrachtgevers van.
Deze dag, de dag dat we ‘de 50 aantikken’. Ik heb er vaak over nagedacht de afgelopen jaren. Hoe zou ons bedrijf er dan uitzien? Welke klanten zouden we dan bedienen? Hoe groot zouden we dan zijn? Daar lag nooit een blauwdruk voor. En die komt er ook niet. En dat is niet omdat we geen ambities hebben, integendeel. We geloven in ons aanstekelijk enthousiasme. Onze veerkracht. Maar zéker ook in ons vakmanschap, dat nooit stilstaat. Er zijn zóveel mooie, ambitieuze organisaties die we daarmee kunnen helpen, we zullen er nooit klaar mee zijn.
Tja, in een halve eeuw maak je wat mee. De komende tijd zullen we je op onze tijdlijn regelmatig een throwback geven naar 50 jaar Frappant. Gewoon omdat het leuk is. Maar we blijven vooral vooruitkijken. Naar zóveel interessante ontwikkelingen waar we mee aan de slag gaan, samen met onze klanten en andere relaties.
En die mogen niet ontbreken in dit toch al lange verhaal: We bestaan dankzij de vele trouwe relaties. Onze inspirerende klanten die hun ambities en uitdagingen met ons delen. Onze partners, die hun specialisme en kennis graag vermenigvuldigen met het onze. We bestaan dankzij ons fijne team, die ‘kakafonie van karakters’ of ‘vakidioten’ zoals we ze zo liefkozend noemen. En natuurlijk hun achterban voor hun morele steun. Dankjewel!
Deze week gaan we doen waar we óók heel goed in zijn: het leven vieren. Met elkaar als collega’s. Een heerlijke verjaardag en een vet weekend om nog lang over na te praten. Op naar nieuwe mijlpalen!
#nieuwsinds1974 #50jaarvakmanschap
Svedex is succesvol en groeit, maar voelt daarbij het huidige tekort aan goede arbeidskrachten. De vraag aan ons luidde: ‘Hoe krijgt Svedex een voorkeurspositie bij potentiële werknemers én kunnen we onze huidige werknemers nog meer motiveren om te blijven?’
Lees verderEr was eens… een wild idee om de geschiedenis van Frappant in een sprookje te gieten. Waarom? Omdat wij geloven in de kracht van storytelling. (Oké, en een klein beetje vanwege Vertel een Sprookje-dag op 26 februari).
Lees verder