Overlayer

Positionering | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 15-03-2025

B2B positionering: waarom onderscheidend zijn niet genoeg is

In B2B-markten, waar rationele argumenten vaak leidend lijken, wordt positionering al snel gezien als iets wat je vooral strategisch goed moet regelen. En dat klopt. Maar het gevaar is dat B2B-positionering gereduceerd wordt tot een oefening in onderscheidend vermogen, terwijl het juist moet gaan over relevantie en herkenning. Alleen opvallen is niet genoeg. Als jouw merkpositie geen betekenis heeft voor je doelgroep en niet klopt met wie je van binnen bent, blijft je boodschap leeg. Wat is er dan zo anders aan B2B positionering? En wat juist niet?

B2B vraagt om meer dan een scherpe belofte

Positioneren is keuzes maken. Dat geldt voor elk merk. Maar in B2B zijn die keuzes vaak complexer. De buyer journey is langer, de beslissing ligt bij meerdere stakeholders, en de behoefte aan vertrouwen en expertise is groter. Waar B2C vaak draait om emotie en impulsaankopen, vraagt B2B om helderheid, consistentie en bewijs.

Maar dat betekent niet dat emotie geen rol speelt in B2B. Ook zakelijke beslissers kiezen liever voor een merk dat aansluit bij hun overtuigingen en ambities. Een goed gepositioneerd B2B-merk laat niet alleen zien wat het doet, maar ook waarom dat ertoe doet.

Download de whitepaper

Positionering nog niet duidelijk? Download dan eerst onze whitepaper

Download whitepaper

Zo werkt B2B positionering in de praktijk

Kijk bijvoorbeeld naar Sanday, ontstaan uit de fusie van drie IT-bedrijven. Samen met ons ontwikkelden zij een nieuwe positionering die past bij hun ambitie: bedrijven helpen om grip te krijgen op hun digitale processen. Die merkbelofte is niet alleen strategisch scherp, maar ook intern gedragen. Sanday weet zich te onderscheiden in een concurrerende markt door te bouwen aan herkenning en relevantie, zonder hun eigen identiteit te verliezen.

Deze case laat zien dat een krachtige B2B positionering vraagt om keuzes die intern én extern kloppen. Het gaat om durven focussen, helder communiceren en een verhaal neerzetten dat resoneert bij zowel klanten als medewerkers. 

Positionering begint intern, maar is gericht op de markt

Een veelgemaakte fout is denken dat positionering een extern feestje is. Een nieuwe propositie, een frisse huisstijl, een slimme tagline. Maar zonder interne verankering mist het merk draagvlak en geloofwaardigheid. Bij Frappant zeggen we daarom vaak: je merk moet van binnen kloppen, voordat het buiten iets kan betekenen. Alleen dan kan een positionering ook echt werken in de praktijk.

Dat vraagt om consistentie. Wat je zegt als merk, moet je waarmaken in gedrag. Wat je belooft aan klanten, moet je intern kunnen laten zien. Positionering werkt dus pas echt als het merk leeft binnen je organisatie. Lees hier meer over in onze blog over communicatie bij organisatieverandering.

Wat blijft hetzelfde

Is B2B positionering dan fundamenteel anders dan in B2C? Ja en nee. De context is anders. De beslissingsstructuur is complexer. En de lat ligt vaak hoger op het gebied van bewijs en expertise. Maar in de kern blijft positioneren gewoon positioneren. Het draait altijd om kiezen, om betekenis geven en om zorgen dat jouw merk het juiste verhaal vertelt voor de juiste mensen.

Of je nu consumenten of bedrijven bedient: als jouw merk staat, herkenbaar is en klopt van binnenuit, dan bouw je aan waarde die blijft.

Download de whitepaper

Wil je dieper duiken in de strategie achter merkpositionering binnen B2B? In onze whitepaper lees je hoe je een sterke positie opbouwt, wat de valkuilen zijn en hoe je jouw merk vanuit de kern laat werken.

Download whitepaper

Positioneren

Dan zal ik je nu iets vertellen wat je nog niet weet: al onze kennis over positionering bundelen wij in een whitepaper. Die complete whitepaper, inclusief alle te doorlopen stappen, voorbeelden uit de praktijk en handige extra’s, download je hier. Gebruik ‘m als handleiding, naslagwerk, inspiratiedocument; wat je wilt, maar word een sterk merk. Want een sterk merk maakt verschil. Daarom houdt Frappant van sterke merken.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

David de Vries | Brand & Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

Versterk de merkbeleving met behoud van herkenning

MST is een begrip in Oost-Nederland en ver daarbuiten. Dat vraagt om een zorgvuldige benadering. MST combineert het beste van mens en medische technologie. Dit hebben we laten doorklinken in de geüpdatete visuele identiteit.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Meet Jessey: stuiterbal, praatjesmaker en witte haai-expert

Met ‘Happy People, Strong Brands’ als credo, trek je mensen aan die ook in de ketel met levensenergie zijn gevallen. Mooi toch, hoe dat werkt. Spiksplinternieuw bij Frappant op de werkvloer: stagiair en vrolijke stuiterbal Jessey.

Lees verder