Merle HuismanOverlayer

Brand building | Door Merle Huisman | Leestijd 3 minuten | 5-10-2018

Daar zit een luchtje aan

Geur, dat is toch wel een dingetje voor mij. Ik kan namelijk intens blij worden en genieten van lekkere geuren. Zoals dat van vers gemaaid gras, de geur van brandend hout en regen,… mmm! Van Rituals geurstokjes, Lenor wasverzachter (jeweetwel, die gouden fles), de geur van een brandende haard, een geplukt veldboeket of de geur van een appeltaart die in de oven staat.

En ken je die geuren die je helpen herinneren aan je jeugd, een specifieke plek of persoon? Zo grappig vind ik dat. Uit onderzoek is gebleken dat inspirerende zintuiglijke herinneringen zich niet op commando laten opwekken. En dat maakt het zo leuk: het overkomt je gewoon. Zo snuffel ik regelmatig tussen oude spullen in kringloopwinkels en antiekzaakjes. En dan zit ik in gedachten ineens in de woonkamer bij mijn oma.

Dat ruikt naar meer

Geurmarketing is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Zo hebben veel grote bedrijven een eigen geur die in iedere vestiging ‘hangt’ en zorgen voor een completere merkbeleving. Klanten koppelen onbewust die geur aan een bepaald product, merk of dienst. Een soort geurlogo dus. Is het je wel eens opgevallen dat winkelstraten steeds lekkerder beginnen te ruiken? Test het zelf maar eens: neus in de lucht en gaan met die banaan! Dat ruikt naar meer.

Het oog De neus wil ook wat

Ondertussen heb ik meerdere artikelen gelezen over de effecten van geur op ons gedrag, puur omdat ik dus blij word van fijne geuren en er meer over wilde weten. Ik las onder andere dat veel mensen het zintuig ‘ruiken’ als één van de minst belangrijke zintuigen zien. En dat blijkt dus geheel onterecht. Geur is namelijk onbewust behoorlijk doorslaggevend in ons dagelijks leven. Zo hebben een aantal grote merken bewezen dat ze met de juiste geurbeleving de aankoopintentie met 80% kunnen laten stijgen. Dat is toch Frappant?

Laat ze een poepie ruiken!

Als je dus niet beïnvloed wilt worden door geur, kun je maar beter een wasknijper op je neus zetten. En dan heb ik het niet over een bezoek aan het toilet als je voorganger erg z’n best heeft gedaan (…). Ongeacht hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen, ik blijf in ieder geval lekker met mijn neus in de lucht lopen.

Ook interessant

Gerelateerde case

Brand portal maakt merkconsistentie mogelijk

Nedap is een wereldwijd opererend hightech bedrijf met meer dan achthonderd medewerkers. We ontwikkelden een een brand portal voor hen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Brand portal: onmisbare tool voor consistent brand management

Een sterk merk bouw je niet zonder consistente branding

Lees verder