Overlayer

| Door Geesje Rietveld | Leestijd 7 minuten | 5-01-2023

Dit (en nog veel meer) inspireerde ons in 2022

Onze hoofden en harten werden weer zo vaak geraakt in 2022, dat valt nauwelijks in één lijst te vatten. Maar aangezien we wel gek zijn op lijstjes, zeker in januari, doen we toch een poging. Frappant presenteert, in willekeurige volgorde: wat ons (onder andere) inspireerde in 2022. Veel duurzame initiatieven, samenwerkingen, creativiteit, originaliteit en strategieën gebaseerd op authenticiteit. Op een geïnspireerd 2023!

Throwback campagne

Eye Wish kwam met deze in het oog springende campagne waarin letterlijk elke generatie zich weet te herkennen. Volledig passend bij de visuele identiteit. Nice…

Eye Wish Collage

Data needs creativity. And vice versa

Google is allang niet meer enkel een zoekmachine en data mining company, ze delen ook bruikbare inzichten, inspirerende interviews en handige marketingtools via het platform Think with Google. Zeker het menu-item Creativity vinden wij de moeite waard!

Feature Google Thinkgoogle

Novela

Soms wordt onze studio gewoon heel blij van een font.

Novella

Ferreira raakte de juiste snaar

Matheus Ferreira maakte deze visuele identiteit voor Rhino, een online leverancier van muziekaccessoires en -apparatuur. Over het woordmerk waren de meningen verdeeld, maar de fotografie, kleuren en vormentaal werden hier meer dan goed ontvangen.

De wakkerliglijn

In 2022 (en waarschijnlijk in een groot deel van 2023) kunnen we niet om de inflatie heen. Het houdt Nederland dag én nacht bezig. Daarom opende SNS de Wakkerliglijn, voor iedereen die niet kan slapen van de financiële zorgen. Een passend initiatief voor een bank die zegt er eerst te zijn voor de mens, dan pas voor het geld.

Heerlijk cynisch

Veel activistische partijen kwamen dit jaar opvallend cynisch uit de hoek. Wij kunnen er wel van genieten:

Chevron. We don’t give a fuck about you.

The Union of Concerned Scientists maakten een remake van de commercial van oliemaatschappij Chevron, met een eigen voice-over. Resultaat is next-level cynisme, met een keiharde waarheid in de kern. Love it.

BrewDog: THE WORLD F*CUP

We’re proud to be launching BrewDog as an anti-sponsor of the World F*Cup. To be clear, we love football, we just don’t love corruption, abuse and death. So join us. Let’s raise a glass to the players. To the fans. To free speech. And two fingers to anyone who thinks a World Cup in Qatar makes sense.

An sich een briljante anti-sponsoring campagne, alleen de timing was wat ongelukkig. Want niet lang daarvoor had BrewDog zelf 9 miljoen uitgetrokken om de cultuur in haar eigen bedrijf te verbeteren. ‘Medewerkers waren burned out, bang en diep ongelukkig.’ Niet te vergelijken met de arbeidsomstandigheden van bouwvakkers in Qatar, maar toch. Niet handig.

Brewdog

Greenpeace

Poeh: Schiphol had ’t zwaar in 2022. Greenpeace maakte dankbaar gebruik van het negatieve sentiment rond de luchthaven om nog maar eens pijnlijk duidelijk te maken wat slecht leiderschap voor een gevolgen kan hebben.
Overigens is deze advertentie goed gejat van Herbert van Hoogdalem die de advertentie Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand zonder ervaring schreef voor InNoord.

Greenpeace

Bouwen aan je merk vs. het activeren van mensen

The Long & The Short: het bouwen aan je merk versus het activeren van mensen. Dat is waar wij als Frappant onze werkwijze op baseren. Deze video, – weliswaar al 4 jaar oud – inspireerde ons nog steeds in 2022. Les Binet en Peter Field geven inzicht in de balans tussen Brand Building (lange termijn groei stimulans) en (Sales) Activation (korte termijn groei stimulans). Gebaseerd op feiten en cijfers. Met name de eerste 20 minuten bevatten belangrijke inzichten voor iedereen die duurzame groei wil bereiken!

Duurzaamheid viert hoogtij

Duurzaam begint de nieuwe standaard te worden. Maar daardoor neemt ook greenwashing toe. (Waar consumenten overigens vrijwel altijd doorheen prikken.) Des te belangrijker om oprechte initiatieven een podium te geven.

Patagonia

Je moet het maar durven: je bedrijf weggeven. De oprichter van het Amerikaanse outdoor bedrijf Patagonia, dat omgerekend zo’n 3 miljard euro waard zou zijn, deed het. Yvon Chouinard gaf zijn bedrijf weg aan een aantal fondsen en non-profitorganisaties die de winst van het bedrijf gebruiken voor projecten om klimaatverandering tegen te gaan.

Patagonia

Dille en Kamille

Hoe een simpel tegengeluid, dat gedragen wordt door de medewerkers, heel veel positieve media-aandacht kan opleveren … “Geluk zit voor ons niet in korting, maar in iets goeds doen voor de natuur”, staat er te lezen op de ramen van Dille & Kamille op Black Friday. Ze zijn er fel tegen dat consumenten op deze dag wereldwijd worden aangespoord tot excessief consumeren. Daarom organiseren ze sinds 2018 op diezelfde vrijdag Green Friday, een initiatief dat ook dit jaar weer kon rekenen op veel media-aandacht en navolging. In plaats van in de winkel te staan, doen alle medewerkers vrijwilligerswerk bij een natuurorganisatie.

Coldplay x DHL

Coldplay goes yellow om hun tour zo duurzaam mogelijk te maken. Soms is een samenwerking gewoon heel slim.

Tegenlicht op de zon

De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. Op het moment dat zonnetechnologie gekoppeld wordt aan esthetiek en design, ontstaat een heel nieuw perspectief. Een aflevering van VPRO’s Tegenlicht die je gezien moet hebben. 

Solar Pavilion

De interne influencers van Eneco

Mooi voorbeeld hoe duurzaamheid, cultuur en brand alignment samenkomen. Kleine disclaimer: hoe goed Eneco dit daadwerkelijk waarmaakt in de praktijk, en het ook merkbaar is voor klanten, weten we niet uit eigen ervaring.

Eneco

Je kan nu ook ruiken waar Eliza is geweest

Dat geur en geluid een veel intenser effect hebben op het brein dan beeld en taal, dat weten we natuurlijk al langer. Maar hoe deze wetenschap in te zetten; dat is nog lastig voor veel merken. Laat je inspireren door Eliza. (de geur moet je er voorlopig nog zelf bij bedenken)

Eliza was here

De kracht van échte creativiteit

De Colors of Love van Pantone heeft geen intro nodig. Just press play.

AI als ghostwriter

Contentcreatie door artificial intelligence. Het gebeurt meer dan je denkt en gaat nog een veel grotere vlucht nemen. De auteur van dit artikel ‘schreef’ 2 minuten – dat wil zeggen: formuleerde zijn vragen aan ChatGPT – en redigeerde 5 minuten. Het resultaat? Oordeel zelf…. 

ChatGTP

Om 2023 grinnikend te beginnen

We doen het gewoon: we eindigen dit lijstje met flauwe humor. Advertising gone wrong; al jaren een dankbaar onderwerp om even lekker weg te lachen. De campagne van Multicopy is derhalve niet superorigineel maar wel entertaining.
Het merk suggereert dat dit soort fouten hen nooit zal overkomen. Of dat echt zo is, is niet aan ons om te bevestigen of te ontkrachten. Het laat in elk geval zien waarom onze creatieven altijd nadenken over het daadwerkelijke gebruik van zijn of haar designs – op allerlei on- en offline media.

PS: Kan je er niet genoeg van krijgen? Check eens ons werk uit eigen keuken. 

2023 wordt vast een prachtjaar!

 

 

 

Ook interessant

Gerelateerde case

Een merk om warm van te worden

Ardego is een nieuwkomer in de Nederlandse haardenbranche. Wij ontwikkelden de positionering, het creatieve concept en de visuele identiteit voor Ardego.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Campagnes met aandacht in de hoofdrol

Het is je vast niet ontgaan wanneer je onze blogs van het afgelopen jaar hebt gelezen. Het woord aandacht is vaak gevallen en dat is niet voor niets. Ik vertel je er alles over!

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.