Hoe gaat een empathy mapsessie in zijn werk?
Vooraf aan de sessie stellen we de vraag: Waarom zou deze werknemer bij jullie willen werken?
Daarna vul je met collega’s gezamenlijk de empathy map in, in relatie tot wat jouw bedrijf voor de werknemer zou kunnen betekenen:
Wat denkt het voelt hij?
Wat doet er echt toe voor de werknemer? Wat zijn de zorgen en ambities van deze persoon?
Wat hoort hij?
Wat zeggen invloeden in zijn omgeving over het bedrijf; vrienden, collega’s, misschien zelfs (sociale) media?
Wat ziet hij?
Omschrijf wat de persoon in zijn dagelijks leven allemaal ziet. Dit kan de omgeving zijn of kansen die hij aan wil grijpen.
Wat zegt en doet hij?
Hoe is zijn gedrag? Hoe communiceert hij over zijn werk met directe relaties en op zijn werk?
Waar liggen de pijnpunten?
Omschrijf angsten, frustraties en belemmeringen van de persoon als het gaat om werk en invulling van zijn ambities.
Waar valt er gewin te behalen
Behoeften en verlangens. Waar heeft hij een groot voordeel bij?
Pijnpunten en verlangens
Welk verlangen van de (potentiële) werknemer kunnen we vervullen? Of welk pijnpunt kunnen we wegnemen? In tegenstelling tot een sessie over klanten, kan je bij het invullen van een employee empathy map altijd de doelgroep betrekken. Je hoeft dus niet te gissen. Het komt vaak voor dat HR of leden van een MT verrast worden door eerlijke antwoorden van hun werknemers op deze kernvragen. Mits die vragen op de juiste, open manier worden gesteld.
Nadat je de employee empathy map samen hebt ingevuld, kan je het antwoord formuleren op de vraag:
Welke behoefte kan een werknemer vervullen door bij jouw bedrijf te komen werken en op basis van welke gevoelens of gedachten zou de persoon die beslissing nemen?
Praktijkvoorbeeld employee empathy map
Tijdens een employer branding traject met een opdrachtgever in de zorg, vulden we een empathy map in met werknemers in twee functies waarvoor de opdrachtgever veel vacatures open had staan.
Wat bleek:
Verzorgenden vonden een functie dichtbij huis het belangrijkst. Topografische afkadering werd ineens een belangrijke factor bij wervingscampagnes.
Wijkverpleegkundige daarentegen vonden autonomie in hun functie het belangrijkste. Een prachtig haakje om mee te communiceren tijdens de wervingscampagne.
Tips voor invullen employee empathy map
- Kan je medewerkers – of zelfs kandidaten – in gezochte functies laten aansluiten? Doen. Waardevoller wordt het niet.
- Let op: sluit geen dingen uit op basis van de ervaringen van enkele personen. Diep liever de behoeftes en pijnpunten uit; die hebben mensen vaker gemeen dan ervaringen.
- Heb je al doelgroeponderzoek gedaan of is er data voorhanden? Gebruik die zeker tijdens de sessie. Veel data is nu eenmaal betrouwbaarder. Het voorkomt dat je de map teveel baseert op de mening van een beperkt aantal personen.
Verifieer de uitkomsten
Een empathy map vul je in om je empathisch vermogen ten aanzien van de doelgroep te verhogen, zodat je een waardevolle interactie aan kan gaan. Al vullen we employee empathy maps eigenlijk altijd in met leden van de doelgroep: het verifiëren van uitkomsten bij meer leden van de doelgroep is natuurlijk nooit verkeerd. Opties:
- Voer gesprekken met kandidaten en andere medewerkers (stel open vragen: níet sturen!)
- Bekijk of er inderdaad op de geïdentificeerde pijnpunten of wensen naar werk gezocht, of op synoniemen daarvan;
- A-B testen van wervingscampagnes waarin de geïdentificeerde punten zijn opgenomen.
De exercitie op zich is vaak al een hele verbetering en een goed begin van meer begrip van je medewerkers en kandidaten.
Hoe helpt dit bij je employer branding?
Voor de positionering van jouw werkgeversmerk – de plek die je inneemt in de hoofden en harten van medewerkers – doorlopen we bij Frappant normaliter de volgende vragen:
1. Wat maakt jou uniek als werkgever?
Dat bepalen we tijdens een werkgeversmerksessie.
2. Wat is daarvan relevant voor de doelgroep?
3. Hoe onderscheiden we ons daarmee van concurrenten?
Een employee empathy map sessie helpt je de relevantie bij vraag 2 te bepalen. Een ingevulde empathy map geeft in potentie richting aan:
- Waar je tijd in stopt en waar niet;
- De positionering van je werkgeversmerk en het bepalen van je belofte
- Je pay-off, slogan en je employer branding
- Je communicatieplan. Behoeftes en pijnpunten zijn de belangrijkste haakjes om je arbeidsmarktcommunicatie aan op te hangen. Een contentkalender maken en content realiseren worden er een stuk gemakkelijker en effectiever door!
- Soms kan een employee empathy map zelfs duidelijk maken dat je je niet weet te onderscheiden of je in de huidige communicatie richt op de verkeerde elementen of doelgroep. Dan kan je dus – op tijd – terug naar de tekentafel!