Overlayer

Brand building & Employer branding | Door Geesje Rietveld | Leestijd 5 minuten | 12-05-2021

Hoe een employee empathy map helpt bij je employer branding [+template]

Kandidaten en werknemers die bij jouw werkgeversmerk passen, ken jij wel zo’n beetje. Toch? Helaas. Wij mensen gaan onbewust te vaak uit van onze eigen drijfveren en angsten. Een sterke positionering van je employer brand, vereist dat je de pijnpunten en behoeftes van je doelgroepen in kaart brengt. In dit artikel lees je hoe een employee empathy map invullen daarbij kan helpen. Wat is het, hoe gaat een sessie in zijn werk en hoe helpt het invullen van een empathy map bij de positionering van je werkgeversmerk? Bovendien kan je meteen ons template downloaden.

In deze blog lees je:

 • Hoe waardevolle interactie plaats kan plaatsvinden
 • Wat een employee empathy map is en download je ons template
 • Hoe een empathy mapsessie in zijn werk gaat
 • Waardevolle tips voor het invullen van een empathy map
 • Waarom en hoe je de resultaten verifieert
 • Hoe een employee empathy map helpt bij je positionering van je werkgeversmerk

Alles verduidelijkt met sprekende praktijkvoorbeelden. Uiteraard.

Op zoek naar een relevante positionering op de arbeidsmarkt

Het positioneren van je werkgeversmerk draait om de vraag: welke plek kan je innemen in de hoofden en harten van (potentiële) werknemers? De meeste bedrijven – en mensen – denken echter vanuit zichzelf. Wat hebben wij te bieden? Wat vind ik belangrijk aan mijn werk? Ze vergeten te communiceren mét de doelgroep.

Waardevolle interactie vindt plaats, waar jouw verhaal raakt aan wat de doelgroep horen wil.

Relevantie

Wat is een employee empathy map?

Er zijn meerdere instrumenten om te bepalen waar die overlap ligt. Je kan (potentiële) werknemers interviewen (vragen is wat ons betreft nog altijd de sterkste marketingtool), markt- en doelgroeponderzoek laten doen, maar je kan ook een employee empathy map invullen. Dit is een soort kaart met zes ‘kaders’ waarmee je tracht te achterhalen hoe jouw beoogde werknemer zich voelt, wat hij (of zij) denkt en wat werken bij jouw bedrijf voor hem zou kunnen betekenen. Een mooie basis voor alle volgende stappen van de merkpositionering.

Download ons empathy map template hier

Voordeel en risico van employee empathy map

Het mooie is dat een empathy map vrij snel te maken is; meestal duurt een sessie bij ons zo’n 1-3 uur. Bovendien ben je als bedrijf heel intensief betrokken – in tegenstelling tot een extern doelgroeponderzoek – en zijn de resultaten direct toegespitst op jouw bedrijf. Mogelijk nadeel is dat je werkt met aannames, als je de actieve deelnemers beperkt tot bijvoorbeeld het MT. Wij betrekken altijd werknemers bij de sessies, zeker die in de profielen waarvoor veel vacatures zijn.

Download de whitepaper

Direct alles over employer branding in één document? Download de whitepaper

Download whitepaper

Hoe gaat een empathy mapsessie in zijn werk?

Vooraf aan de sessie stellen we de vraag: Waarom zou deze werknemer bij jullie willen werken?

Daarna vul je met collega’s gezamenlijk de empathy map in, in relatie tot wat jouw bedrijf voor de werknemer zou kunnen betekenen:

Wat denkt het voelt hij?

Wat doet er echt toe voor de werknemer? Wat zijn de zorgen en ambities van deze persoon?

Wat hoort hij?

Wat zeggen invloeden in zijn omgeving over het bedrijf; vrienden, collega’s, misschien zelfs (sociale) media?

Wat ziet hij?

Omschrijf wat de persoon in zijn dagelijks leven allemaal ziet.  Dit kan de omgeving zijn of kansen die hij aan wil grijpen.

Wat zegt en doet hij?

Hoe is zijn gedrag? Hoe communiceert hij over zijn werk met directe relaties en op zijn werk?

Waar liggen de pijnpunten?

Omschrijf angsten, frustraties en belemmeringen van de persoon als het gaat om werk en invulling van zijn ambities.

Waar valt er gewin te behalen

Behoeften en verlangens. Waar heeft hij een groot voordeel bij?

Pijnpunten en verlangens

Welk verlangen van de (potentiële) werknemer kunnen we vervullen? Of welk pijnpunt kunnen we wegnemen? In tegenstelling tot een sessie over klanten, kan je bij het invullen van een employee empathy map altijd de doelgroep betrekken. Je hoeft dus niet te gissen. Het komt vaak voor dat HR of leden van een MT verrast worden door eerlijke antwoorden van hun werknemers op deze kernvragen. Mits die vragen op de juiste, open manier worden gesteld.

Nadat je de employee empathy map samen hebt ingevuld, kan je het antwoord formuleren op de vraag:

Welke behoefte kan een werknemer vervullen door bij jouw bedrijf te komen werken en op basis van welke gevoelens of gedachten zou de persoon die beslissing nemen? 

Praktijkvoorbeeld employee empathy map

Tijdens een employer branding traject met een opdrachtgever in de zorg, vulden we een empathy map in met werknemers in twee functies waarvoor de opdrachtgever veel vacatures open had staan.

Wat bleek:
Verzorgenden vonden een functie dichtbij huis het belangrijkst. Topografische afkadering werd ineens een belangrijke factor bij wervingscampagnes.
Wijkverpleegkundige daarentegen vonden autonomie in hun functie het belangrijkste. Een prachtig haakje om mee te communiceren tijdens de wervingscampagne.

Tips voor invullen employee empathy map

 1. Kan je medewerkers – of zelfs kandidaten – in gezochte functies laten aansluiten? Doen. Waardevoller wordt het niet.
 2. Let op: sluit geen dingen uit op basis van de ervaringen van enkele personen. Diep liever de behoeftes en pijnpunten uit; die hebben mensen vaker gemeen dan ervaringen.
 3. Heb je al doelgroeponderzoek gedaan of is er data voorhanden? Gebruik die zeker tijdens de sessie. Veel data is nu eenmaal betrouwbaarder. Het voorkomt dat je de map teveel baseert op de mening van een beperkt aantal personen.

Verifieer de uitkomsten

Een empathy map vul je in om je empathisch vermogen ten aanzien van de doelgroep te verhogen, zodat je een waardevolle interactie aan kan gaan. Al vullen we employee empathy maps eigenlijk altijd in met leden van de doelgroep: het verifiëren van uitkomsten bij meer leden van de doelgroep is natuurlijk nooit verkeerd. Opties:

 • Voer gesprekken met kandidaten en andere medewerkers (stel open vragen: níet sturen!)
 • Bekijk of er inderdaad op de geïdentificeerde pijnpunten of wensen naar werk gezocht, of op synoniemen daarvan;
 • A-B testen van wervingscampagnes waarin de geïdentificeerde punten zijn opgenomen.

De exercitie op zich is vaak al een hele verbetering en een goed begin van meer begrip van je medewerkers en kandidaten.

Hoe helpt dit bij je employer branding?

Voor de positionering van jouw werkgeversmerk – de plek die je inneemt in de hoofden en harten van medewerkers – doorlopen we bij Frappant normaliter de volgende vragen:

1.    Wat maakt jou uniek als werkgever?

Dat bepalen we tijdens een werkgeversmerksessie.

2.    Wat is daarvan relevant voor de doelgroep?

3.    Hoe onderscheiden we ons daarmee van concurrenten?

Een employee empathy map sessie helpt je de relevantie bij vraag 2 te bepalen. Een ingevulde empathy map geeft in potentie richting aan:

 • Waar je tijd in stopt en waar niet;
 • De positionering van je werkgeversmerk en het bepalen van je belofte
 • Je pay-off, slogan en je employer branding
 • Je communicatieplan. Behoeftes en pijnpunten zijn de belangrijkste haakjes om je arbeidsmarktcommunicatie aan op te hangen. Een contentkalender maken en content realiseren worden er een stuk gemakkelijker en effectiever door!
 • Soms kan een employee empathy map zelfs duidelijk maken dat je je niet weet te onderscheiden of je in de huidige communicatie richt op de verkeerde elementen of doelgroep. Dan kan je dus – op tijd – terug naar de tekentafel!

Download whitepaper

Employer branding

De vacatures stapelen zich op en terwijl de ene kandidaat tekent, zoeken drie collega’s hun geluk bij een concurrent. Herkenbaar? Nú is het tijd voor doordachte employer branding. Waarom zou ik mijn huidige baan opgeven om bij jou te komen werken? Waar komen kandidaten met jouw bedrijf in contact en wat vinden zij belangrijk aan een werkgever? Klopt het beeld dat de buitenwereld van je bedrijf heeft, wel met de cultuur die medewerkers dagelijks ervaren? Kan je op deze vragen geen duidelijk antwoord formuleren of twijfel je, dan is dit dé whitepaper voor jou.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Geesje Rietveld | Content

Ook interessant

Gerelateerde case

Takkenkamp maakt isolatiebranche baas

We kwamen met een creatief, humorvol en opvallend concept op de proppen: Isolatiebaas. Hiermee maken we niet alleen het (werkgevers)merk Takkenkamp aantrekkelijker, we poetsen hiermee het imago van de hele isolatiebranche op.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Sterk werkgeversmerk bouwen? Begin bij je merkidentiteit

Stel; je gaat morgen failliet. Wat zouden je werknemers dan missen? (Behalve hun inkomen.) In het antwoord op die vraag schuilt datgene wat je  als werkgever uniek maakt en waarmee je je écht kunt onderscheiden van concurrenten op de arbeidsmarkt

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.