Saskia KevelhamOverlayer

Activation & Brand building | Door Saskia Kevelham | Leestijd 3 minuten | 1-06-2018

Hoe maak je een infographic?

Een infographic is een informatieve illustratie: een afbeelding die informatie uitbeeldt en verklaart. Het is een combinatie van tekst en beeld. Met behulp van infographics worden instructies en data veel makkelijker te begrijpen. Een goede infographic trekt daarnaast de aandacht en is overtuigend. Mensen geloven sneller wat ze lezen wanneer het onderbouwd wordt met afbeeldingen.

Houd hier rekening mee

Om een goede infographic te maken, dien je rekening te houden met een aantal zaken:

  • Wat is het doel van je infographic?
  • Wie is de doelgroep?
  • Wat is de inhoud die je over wil brengen?
  • Het moet voorzien zijn van een sterke vormgeving.

Wat is het doel?

Wat wil je bereiken met jouw boodschap? Wil je alleen informeren, overtuigen of de gebruiker aanzetten tot bepaald gedrag? Hoe duidelijker je deze antwoorden hebt, hoe effectiever de infographic. Is het belangrijk dat de infographic een groot bereik heeft? Zorg er dan voor dat de infographic een hoog deelgehalte heeft, interessant en origineel is.

Waarom heeft een infographic een hoog deelgehalte?

  • Mensen zijn visueel ingesteld. We geven sneller en meer aandacht aan afbeeldingen dan tekst.
  • Interessante informatie in de vorm van afbeelding wordt gemakkelijk gedeeld via verschillende platformen zoals Twitter, Facebook, Pinterest etc.
  • De content wordt sneller gescand.
Infographic Fiets

Wie is je doelgroep?

Hoe beter je de doelgroep kunt beschrijven, hoe beter je de infographic kunt afstemmen op wat ze al weten en wat ze willen weten. Een fijne hulp hierbij is het maken van persona’s. Trek je de aandacht van de juiste mensen? Welke, voor hen nuttige informatie, kun je ze bieden in één beeld met zo weinig mogelijk tekst?

Wat is de inhoud?

Wát wil je vertellen? En ook, wat niet? Het belangrijkste is dat jouw doelgroep de infographic direct begrijpt, zonder dat er een toelichting of aanvullende informatie nodig is. Gebruik daarom geen vakjargon als je infographic bedoeld is voor een brede doelgroep. En maak je infographic niet vanuit de gedachte ‘wat wil ik delen’, maar vanuit de gedachte ‘wat vindt mijn doelgroep interessant om te weten’.
Medische Infographic

Voorzien van een sterke vormgeving

Een sterk punt van een infographic is dat alle informatie die je wil communiceren, in één oogopslag wordt weergegeven. Hou het dus eenvoudig! De kern van de boodschap wordt duidelijk uitgelicht door kleuren, getallen, pijlen, woorden of korte zinnen. Het opstellen van een infographic kan prima in jouw huisstijl. Zo kun je gebruik maken van het logo, lettertype, kleuren en de typische stijl van jouw merk. Mensen gaan de infographics zo ook herkennen als onderdeel van je merk.

Waarom we infographics nodig hebben:

  • Infographics vallen op Mensen zijn visueel ingesteld, 80 tot 90% van de informatie komt de hersenen binnen via beeld.
  • Mensen zijn lui Mensen hebben vaak de neiging om stukken tekst snel te scannen in plaats van deze daadwerkelijk van begin tot eind te lezen. Een visuele weergave van de informatie blijft beter hangen in ons geheugen.
  • Infographics worden sneller gedeeld op social media Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de embed code te kopiëren en de infographic direct te delen. Daarnaast heeft een infographic een veel grotere kans om viraal te gaan dan een stuk tekst.
  • Je merk wordt sterker door infographics Mensen herkennen infographics als ze voorzien zijn van je eigen huisstijlkleuren, lettertypes, vormgeving etc. Steek hier dus wat tijd en energie in, want het draagt zeker bij aan de uitstraling en beleving van jouw merk.
Infographic Plaat

Bronnen: www.infographic-designer.nl, www.rikkers.net, www.frankwatching.com en www.marketingportaal.nl

Ook interessant

Gerelateerde case

Zorgeloze beleving gedurende heel de klantreis

The Bed Company wás het bedrijf achter 5 succesvolle webshops voor boxsprings, matrassen en waterbedden. Nu is The Bed Company een eigen merk met een onderscheidende propositie

Lees verder
Gerelateerd artikel

Werken-bij websites: drie sterke voorbeelden

Kan jouw werken-bij website wel een update gebruiken? Of moet je nog beginnen? Waarom zou je het wiel helemaal zelf uitvinden als je kan leren van anderen?

Lees verder