Overlayer

Activation & Brand building | Door David de Vries | Leestijd 5 minuten | 22-06-2015

De kracht van humor in reclame

In mijn vorige blog beschreef ik de kenmerken waar een succesvolle reclamecampagne aan zou moeten voldoen. Nu wil ik je graag wat vertellen over goed uitgevoerde campagnes die grappig zijn, maar daarnaast ook hun serieuze boodschap duidelijk naar voren brengen. De kracht die humor in reclame kan hebben.

De Kracht Van Humor In Reclame

Marketeers worden steeds creatiever en humor speelt bij de ontwikkeling van hun creatieve ideeën vaak een belangrijke rol. Een campagne moet haar publiek kunnen achterlaten met een positief gevoel richting de reclame, het merk, het doel of de boodschap. En het gebruik van humor helpt hierbij. In dit blog een aantal treffende voorbeelden.

NIX18

De nieuwe wet is nu al ruim een jaar geldig; géén alcohol of tabak onder de 18 jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voert campagne samen met een groot aantal partners om deze wet onder de aandacht te brengen en te houden. Partners als: Koninklijke Horeca Nederland, KWF kankerbestrijding, het Longfonds, Trimbos-instituut, NOC*NSF, de Hartstichting, de GGD, Thuiswinkel.org, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Veiligheid en Justitie slaan al hun handen in één met het initiatief NIX18.

Humor Reclame Nix18

Wi-Fi

Een voorbeeld van een reclame filmpje van de NIX18 campagne is de “Wi-Fi” commercial. Hierin speelt NIX18 in op een fenomeen dat voor sommige jongeren als primaire levensbehoefte wordt gezien: Wi-Fi. Een dochter loopt naar haar vader want ze heeft zojuist ontdekt dat Wi-Fi het niet meer doet. Haar vader denkt even na en bedenkt zich dan dat dat inderdaad goed zou kunnen kloppen aangezien hij de gebruikersnaam en het wachtwoord heeft aangepast. Als hij deze voor zijn dochter spelt – de gebruikersnaam N-I-X-1-8, en het wachtwoord N-i-e-t-r-o-k-e-n-n-i-e-t-d-r-i-n-k-e-n – begint z’n dochter te glimlachen en vraagt haar vader of dit serieus is. Dan volgt de voice-over: “Hoe je hem ook maakt, NIX is de afspraak”.
Hiermee speelt NIX18 in op alledaagse taferelen binnen een gezin op een manier wat zowel de ouder als de jongere aanspreekt. De humor zit hem in de herkenbaarheid van de situaties. En de slogan van de NIX18 campagne sluit hier naadloos op aan en wordt duidelijk gecommuniceerd.

Daar kun je mee thuis komen!

Een ander voorbeeld van een goed uitgevoerde reclamecampagne die humor toevoegt om haar boodschap duidelijk te communiceren is de campagne “Aandacht in het verkeer” van het initiatief “Daar kun je mee thuis komen!”. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met haar partners. Zij willen bewustwording creëren voor “Aandacht in het verkeer”. Dit doen ze door middel van tv- en radiocommercials en borden langs de weg.

Facebooken, tweeten en appen doe je op een P

Een welbekend voorbeeld is de tv-commercial waarin een vrouw over een donkere weg rijdt, totdat dit wordt onderbroken door een berichttoon. Als zij haar telefoon wil pakken die op de achterbank ligt, ziet zij iemand in een konijnenpak achterin zitten. Dan hoor je hard getoeter en ziet de vrouw schrikken! Ze kan nog net een naderende vrachtwagen ontwijken. Vervolgens gooit ze haar telefoon snel weer op de achterbank. Op de telefoon verschijnt een foto van iemand in een konijnenpak met de tekst: “Hoe vind je m’n outfit?”. Dan hoor je de voice-over zeggen: “Facebooken, tweeten en appen doe je op een P.

Aandacht in het verkeer

“Daar kun je mee thuiskomen!” laat hiermee een herkenbare situatie zien. Maar ze laten ook gelijk zien wat het gevaar van dit gedrag kan zijn. Aandacht in het verkeer is uitermate belangrijk voor de veiligheid van de bestuurder en de omgeving. Afleiding kan je daar niet bij gebruiken. Dit is de boodschap die “Daar kun je mee thuiskomen!” zowel visueel als tekstueel laat zien in deze commercial. Ze gebruiken hierbij een vleugje humor door iemand in een konijnenpak te tonen. Toch leggen ze de focus op het gevaar dat dit met zich meebrengt, hierdoor proberen ze bewustwording te creëren en dat is hun voornaamste doel.

Humor in reclame voor een krachtige boodschap

Een goed uitgevoerde campagne gebruikt humor om haar doel en haar boodschap meer kracht mee te geven. Niet om het grappig zijn, maar om de kern nog duidelijker naar voren te laten komen. Dat is waar deze beide campagnes in geslaagd zijn, hun boodschap is duidelijker doordat ze grappige herkenbare situaties laten zien die toch de ernst van de zaak tonen.

Ook interessant

Gerelateerde case

Brand portal maakt merkconsistentie mogelijk

Nedap is een wereldwijd opererend hightech bedrijf met meer dan achthonderd medewerkers. We ontwikkelden een een brand portal voor hen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Crisis vraagt om strategie en creativiteit

Een sterk merk herijkt haar strategie als de wereld om haar heen verandert. In deze blog beschrijf ik hoe je je aanpak kan herijken en geef ik inspirerende voorbeelden van sterke merken die het verschil blijven maken.

Lees verder