Overlayer

Brand building | Door Ben Lammers | Leestijd 4 minuten | 17-12-2020

De invloed van kleur op je hersenen

Laat kleur je helpen in wat je bereiken wilt. Dat klinkt vrij plat en simpel, toch zit hier meer achter dan je denkt. Overal waar je kijkt zie je kleuren. Wist je dat kleuren (onbewust) een belangrijke rol spelen bij het maken van keuzes? Ze beïnvloeden je emoties, je humeur en zelfs je gedrag. De invloed van kleur is een krachtig onderdeel in contentmarketing en kan zeker voor toegevoegde waarde zorgen. Onbewust leg je associaties met bepaalde kleuren, en hier kun je als marketeer goed gebruik van maken!

Wat kunnen kleuren?

Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op; van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode en blauwe stip op een waterkraan, iedereen weet wat deze betekent. Ook kan kleur een waarschuwing zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is een verkeerslicht.
Kleuren kunnen je verleiden en je hersenen, je gemoedstoestand, je humeur, maar ook je gedrag beïnvloeden. Je krijgt energie van een gele kamer, waar het in een donkere kamer moeilijk is om opgewekt te blijven. In een blauwe kamer wordt de verwarming al gauw een paar graden hoger gezet, terwijl in de rode ruimte de gemoederen zelf al sneller verhit raken. De kunst is om ervoor te zorgen dat jouw gekozen kleur die associaties uitstraalt die jij graag wil dat jouw publiek bij je merk heeft.

Wat zegt welke kleur?

Elke kleur beschrijft een ander gevoel en roept andere emoties op. Kleuren worden niet zo maar gekozen voor een logo of een huisstijl. Daar wordt over nagedacht en er zijn verschillende redenen om bepaalde kleuren voor een bepaald merk of bedrijf te kiezen, of juist niet.

Geel

Een kleur die staat voor optimisme, logica en warmte. De kleur is goed voor je concentratie en je krijgt er inspiratie van. Heeft als kleur vaak wel ondersteuning nodig van een krachtige tegenpool.

De Invloed Van Kleur Geel

Oranje

Een vriendschappelijke en enthousiaste kleur. Daarnaast straalt het ook onafhankelijkheid en zelfvertrouwen uit wanneer je deze kleur gebruikt. De kleur wordt vaak gebruikt in logo´s van artistieke beroepen, pretparken en sporten. Maar ook bij bedrijven die graag hun Nederlandse roots willen tonen.

De Invloed Van Kleur Oranje

Rood

De kleur van passie en van wijn; klinkt het in een welbekende Nederlandse songtekst. En dat klopt, kleurenpsychologie geeft aan dat rood staat voor impulsiviteit, jeugdigheid, lef, kracht en passie. Het creëert een gevoel van urgentie en het straalt een gevoel van zelfvertrouwen, kracht, energie en sensualiteit uit. Het wordt door veel merken gebruikt in hun huisstijl omdat het een zeer veelzijdige kleur is die veel emoties oproept.

De Invloed Van Kleur Rood

Roze

De vrouwelijke kleur van de romantiek. De kleur wordt dan ook vaak gebruikt om vrouwen aan te spreken. Maar het staat niet alleen voor vrouwelijkheid, het staat ook voor innovaties, vernieuwend en verfrissend. Een andere kijk op iets dat al wat langer bestaat.

De Invloed Van Kleur Roze

Paars

Deze kleur staat voor creativiteit, verbeeldingskracht en zachtheid maar het straalt ook een zekere mate van mysterie uit. Het wordt vaak gebruikt in logo´s die klasse, souplesse en innovativiteit willen uitstralen.

De Invloed Van Kleur Rood

Blauw

Vertrouwen, zekerheid, stabiliteit en verantwoordelijkheid zijn de kernwoorden van de kleur blauw. Het wordt vaak gebruikt door banken, sociale netwerken, verzekeringsmaatschappijen en bijvoorbeeld accountantskantoren. Bedrijven die zekerheid en betrouwbaarheid uit willen stralen.

De Invloed Van Kleur Blauw

Groen

Een vreedzame kleur die associaties oproept van gezondheid, rust en natuur. Het wordt vaak gebruikt om een ontspannen sfeer te creëren. Logo´s waar de kleur groen vaak voorkomt, benadrukken vaak hun ecologische en biologische herkomst.

De Invloed Van Kleur Groen

Zwart

Krachtig, elegant, tijdloos stijlvol en een kleur dat autoriteit uitstraalt. Zwart is ook mysterieus en dramatisch en wordt vaak als contrasterende kleur gebruikt om de hoofdkleur beter tot haar recht te laten komen. Iets wat we vaak zien is dat luxe, exclusieve merken de kleur zwart incorporeren in hun logo/huisstijl. Dit vanwege de uitstraling van klasse en stijl dat zwart uitstraalt.

De Invloed Van Kleur Zwart

Bruin

Een aardse tint die associaties heeft met natuur en de aarde. Het staat voor geborgenheid, een authentiek kleur die ook een stoer effect kan geven. Een robuuste kleur en vaak geliefd bij mannen.

De Invloed Van Kleur Bruin

Wit 

Een kleur van onschuld, puurheid en een neutrale kleur. Het straalt kalmte en rust uit en is erg makkelijk te combineren met veel andere kleuren. Logo’s gebruiken het vaak als basiskleur en als contrast tegen de hoofdkleur. Het is een kleur die in eigenlijk de basis vormt voor alle logo’s.

De Invloed Van Kleur Zwart

Kleur moet waarde toevoegen aan je merk

Kleuren worden niet zomaar gekozen, ze zijn een wezenlijk onderdeel van goede content, staan ergens voor en geven je een bepaald gevoel. Ook kan alleen een kleur al een boodschap aan je overbrengen. De invloed van kleur zorgt voor de juiste associaties met het merk en voor herkenning. Onbewust beïnvloeden kleuren je hersenen, humeur en emoties. Kleur is dus een heel krachtig onderdeel binnen het creëren van content en iets waar je zeker goed over na moet denken. Zorg dat het in je voordeel werkt en dat je hiermee juist extra merkwaarde creëert!

Ook interessant

Gerelateerde case

Stijlvolle productlancering voor langdurig mooie deuren

Stijlvolle productlancering voor langdurig mooie deuren

Lees verder
Gerelateerd artikel

Treacy en Wiersema laten je kiezen. Heb jij al gekozen?

Om op te vallen in de markt en aandacht te trekken, is het volgens Treacy en Wiersema van belang om je op één van de volgende waarde strategieën te focussen: Product Leadership, Operational Excellence of Customer Intimacy. Van elke waarde propositie heb je een minimum nodig, maar er is er één waarin je uitblinkt.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.