Takkenkamp

Takkenkamp maakt isolatiebranche baas

Lichte paniek in de keet bij Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers. Hun isolatiebusiness is booming: de vraag naar isolatie stijgt en dit gaat alleen maar meer worden. Maar hoe halen ze die goede vakkrachten binnen om al dat werk uit te voeren? En: hoe zorgen we dat ze binnen blíjven? We kwamen met een creatief, humorvol en opvallend concept op de proppen: Isolatiebaas. Hiermee maken we niet alleen het (werkgevers)merk Takkenkamp aantrekkelijker, we poetsen hiermee het imago van de hele isolatiebranche op.

ContentCreatief conceptEmployer branding

Meer gezellige vakkrachten

Takkenkamp is een aantrekkelijk werkgeversmerk. De grote vraag: hoe krijg je dat ook aantrekkelijk over de bühne? ‘ECHT Takkenkamp’ is het lopende employer branding concept. Hierin vertellen échte ‘Takkenkampers’ trots over hoe mooi hun werk is.

De vraag vanuit het verduurzamingsbedrijf was om meer verdieping en persoonlijkheid in die huidige, herkenbare campagne te stoppen. Zodat ze beter zichtbaar zijn, de juiste (gezellige!) mensen trekken en keihard groeien om aan alle vraag te voldoen.

 

De branche de baas

Personeelstekort heerst in de hele isolatiesector. Een probleem, want hoe groei je als bedrijf als je te weinig mensen hebt om alles uit te voeren? De vraag naar isolatie stijgt enorm en naar verwachting gaat dit alleen maar meer worden. Business is booming, maar je hebt wel mensen nodig om het uit te kunnen voeren (het netto aantal werknemers daalde in 2021 nog). De isolatiesector is nog relatief onbekend bij de doelgroep. We adviseerden daarom om niet alleen een employer branding traject voor Takkenkamp in te zetten, maar de bekendheid en het imago van de hele isolatiesector te vergroten en versterken.

Sector-brede campagne

Mensen motiveren voor een baan in de isolatiesector is een stuk makkelijker als de sector zélf een goed imago heeft. Door de isolatiebranche in het zonnetje te zetten, motiveer je niet alleen de mensen die de branche kennen, maar maak je het aantrekkelijk voor mensen het isolatievak niet goed kennen. Hierdoor spreek je een veel groter deel van de doelgroep aan.

Niet alleen leuk, maar broodnodig als je je aantal werknemers wil verdubbelen. Een traject van de lange adem, waar Takkenkamp uiteindelijk van profiteert. Want die springt er met een sterke merkcultuur met kop en schouders bovenuit.


Brand building & activation

Dit employer branding traject draait om brand building en activation. Brand building (merkbouw) is een doorlopend traject waarin we de basis leggen voor een sterk merk: Takkenkamp als waardevolle werkgever. In dit traject zorgen we voor aantrekkingskracht die verder gaat dan ‘fijn om elke maand salaris te krijgen’. We maken een merk met waarden die voor de werknemer (potentieel én bestaand!) belangrijk zijn. Niet alleen de primaire, maar vooral de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan gezellige collega’s, in de buurt van je huis werken en lekker divers werk. Dit zijn de waarden die zorgen dat je nieuwe medewerkers aantrekt en helpt om de huidige collega’s nog lang bij je te houden.

De kracht van de combinatie

Het één versterkt het ander. Waar we bij brand building willen dat het publiek iets gaat onthouden (Takkenkamp is een mooie werkgever), gaan we er met activation voor zorgen dat mensen daadwerkelijk in actie komen. Zo kun je campagnematig vacatures aan de man (of vrouw) brengen en actief op zoek gaan naar toekomstige collega’s. Goed om te weten: employer branding is een project van de lange adem en alleen voor bazen. Isolatiebazen, in dit geval.

Het concept: isolatiebaas

Werken aan de verduurzaming van vastgoed is waardevol, belangrijk werk. Je draagt bij aan een betere wereld, geeft mensen comfort en kostenverlaging. Tegelijkertijd is het ook heel stoer werk. Dat verdient een sterke titel die direct voelbaar is en de jongere doelgroep motiveert om voor dit vak te kiezen.

Om de doelgroep echt te raken, spreken we ze aan in hun eigen taal: ‘wat ben jij een baas’. Zie daar: het concept Isolatiebaas. Met deze campagne geven we een oprecht en authentiek kijkje in de cultuur die heerst in de bouw- en isolatiebranche. En bij Takkenkamp natuurlijk.

Fluitend naar je werk met de broodtrommel op de bagagedrager

Voor een creatief concept zijn we op zoek gegaan naar de cultuur in de bouw/isolatiebranche. Door te praten met de mensen op de bouw, zijn we erachter waar ze écht harder van gaan fluiten. Uit dit werknemersonderzoek kwam duidelijk naar voren dat het in deze branche niet alleen gaat over goed salaris.

Een fijne werkcultuur is belangrijk in deze branche. Fluitend naar je werk met de broodtrommel op de bagagedrager. Mooie dingen maken op de bouw, samen met gezellige collega’s. Niet hoeven overnachten in hotels, maar ‘s avonds op tijd thuis zijn. Ook vinden de Takkenkampers het fijn dat geen dag hetzelfde is.

 

Isolatiebaas draait om ‘echt’ zijn

Het mooiste aan deze campagne is dat alles hierboven onderdeel is van het concept. Van tone-of-voice tot slogan tot beeldmateriaal: het klopt omdat het van binnenuit komt. Het is echt, authentiek en sluit aan op alles wat er op de bouwplaats speelt.

Echte beelden van echte Takkenkampers

De beelden zijn gemaakt met echte isolatiebazen van Takkenkamp. Hiermee pakken we de bestaande gezellige werksfeer en brengen die naar buiten. Dit laat concreet zien waar de (nieuwe) medewerkers blij van worden. Samen een bammetje eten op de steiger en schuine grappen maken.

 

Met de beelden spreken we de zij-instromers en mensen die minder bekend zijn met het isolatievak beter aan. Door niet Takkenkamp, maar het vak onderwerp van de campagne te maken, wordt het een awareness campagne waardoor je een veel groter deel van de doelgroep kunt aanspreken. Waarbij Takkenkamp natuurlijk hartstikke strak uit de verf komt.

Volop uitrol-mogelijkheden

De uitrol van strategie en concept is in volle gang. Met een ijzersterk concept rol je van het ene bazen-idee in het andere. Van bus tot broodtrommel tot LED-bord langs de snelweg of in de kleedkamer van Basic-Fit. Daar waar de (toekomstige) isolatiebazen zitten.

Brand codes 

Deze campagne is herkenbaar en moet dat blijven. De hele campagne is doorspekt met brand codes van Takkenkamp. Daardoor heeft het een toffe, eigen stijl gekregen. En tegelijkertijd zie je meteen: dit is gewoon een Takkenkamp.

Verdieping van concept ECHT Takkenkamp

We hebben Takkenkamp positief verrast met de naadloze aansluiting op de huidige campagne ECHT Takkenkamp. Isolatiebaas is een concept, met ECHT Takkenkamp als afsluiter. Hiermee benadrukken we dat een Isolatiebaas écht Takkenkamp is. Mooi toch?

Bij Takkenkamp houden ze van ouwehoeren, maar niet van geouwehoer

Een muurvast concept werkt door in alle lagen. Isolatiebazen zijn goed op de bouw, maar de meeste eten liever een stuk spouwmuur dan dat ze een sollicitatiebrief schrijven. Het sollicitatieproces moet dus zo makkelijk mogelijk. Solliciteren gaat (binnenkort) makkelijk via een button op de website naar WhatsApp.

De achterdeur dicht houden

De focus ligt niet alleen op nieuwe isolatiebazen aantrekken, maar ook op het houden van de bazen die er al (lang) werken. Daarom is het concept ook intern uitgerold: het personeelsmagazine ‘TROTS!’ is compleet in isolatiebaas-thema gegoten. Een magazine vol met artikelen die je weer even laten voelen waarom het zo fijn is om bij Takkenkamp te werken. De boodschap: wees trots op je vak. En op wat je hebt.

Maak van werknemers je ambassadeurs

Niets werkt zo goed voor je bedrijf als trotse medewerkers die blij over hun werk vertellen. Daarom is het belangrijk dat je werknemers niet alleen verleidt om te komen, maar ze ook alle reden geeft om te blijven. Je beloftes en merkwaarden nakomen is cruciaal. Doe je dat niet, dan sluipen ze via de achterdeur weer naar buiten.

Om een verschil te maken voor je medewerkers moet je als merk werken aan je cultuur. Want uiteindelijk is het de bedrijfscultuur die maakt dat mensen zich zó thuisvoelen dat ze het liefst nooit meer weggaan. 

Meer lezen over hoe je merkwaarden en beloftes nakomt als bedrijf? Lees hier het blog over brand alignment. Aanrader!

Liever een deep-dive in de wereld van employer branding?

Download hier de whitepaper

Wij werkten aan deze opdracht. Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.

Gerelateerde case

EVY: een product(lancering) van wereldklasse

Van een campagneconcept naar een lanceringsevent dat stof deed opwaaien! Meer weten over dit project? Lees de hele case!

Lees verder
Gerelateerd artikel

Positionering bepaald? Bij het creatief concept wordt het pas echt leuk

Je bent aan de slag gegaan met je positionering, je merkidentiteit is helder en je hebt een belofte opgesteld. Tijd om van al die ingrediënten een creatief concept te brouwen.

Lees verder