Saskia KevelhamOverlayer

Brand building | Door Saskia Kevelham | Leestijd 4 minuten | 9-12-2020

Trend: het aantrekkelijke jaarverslag

Het is alweer december en bedrijven zijn druk bezig hun jaarverslag op touw te zetten. Jouw communicatieafdeling verzamelt content en cijfers, plannen photoshoots en verbruiken daarbij budget. De grote vraag is, hoe zorg je ervoor dat je jaarverslag ook daadwerkelijk wordt gelezen?

Analisten en investeerders halen wel wát informatie uit de jaarverslagen, maar relevante gegevens zijn vaak al bekend voor de verschijning. Hetzelfde geldt voor de interessantste jaarcijfers. De trend is dat jaarverslagen steeds aantrekkelijker worden gemaakt, zodat ze daadwerkelijk worden gelezen – en niet enkel door investeerders.

Meer mogelijk met online

Behalve in print, worden jaarverslagen steeds vaker digitaal gepresenteerd. Dat is veel duurzamer en online kan je 24/7 gemakkelijk het jaarverslag erbij pakken, zowel op je telefoon en tablet als op de computer. Online kan een jaarverslag veel meer zijn dan alleen een tekstdocument waar je doorheen bladert. Geen gehannes meer met die PDF op je telefoon.

‘Hoe maak ik van ons jaarverslag een digitale ervaring?’

Hoe kun je nu zorgen dat jouw jaarverslag niet alleen gelezen wordt maar zelfs een inspiratiebron wordt voor anderen (altijd leuk toch)?

Interactie, inspiratie en beleving zijn de sleutelwoorden.

Bedenk wat interessant is voor wie

Het principe Core, More & Bore kan je helpen een jaarverslag goed op te bouwen, met oog op je publiek. Door het jaarverslag op te delen in onderstaande categorieën, spreek je duidelijk verschillende mensen aan die zo gemakkelijker door het jaarverslag kunnen scrollen en in één oogopslag kunnen welke info voor hen relevant is.

  • Core duidt op de meest relevantie informatie, interessant voor een breed publiek. Geef deze informatie visueel meer aandacht, met de tips hieronder.
  • More is informatie met veel gedetailleerder inhoud, zoals we een normaal jaarverslag kennen, inclusief de cijfers. Pak hieruit de belangrijkste of opvallende feiten en geef deze inzichtelijk en mooi vorm. De rest kan je bijvoorbeeld in overzichtelijke schema’s in digitale ‘bijlagen’ plaatsen.
  • Bore tenslotte, duidt op de wettelijk verplichte onderdelen van het jaarverslag, zoals de jaarrekening. Deze onderdelen zijn enkel interessant voor de investeerders. Ze moeten dus zichtbaar zijn, maar hoeven niet de aandacht te trekken.

Maak relevante inhoud visueel

Zorg dat de content visueel aantrekkelijk is. Haal interessante weetjes en feitjes uit het grote geheel en geef deze een eigen podium. Laat infographics, video’s, animaties en leuke interviews maken zodat de interessante informatie van het scherm afspat.

Deze kunnen gaan over de strategie van je bedrijf, personeelsbeleid, duurzaamheid en natuurlijk de cijfers. Brussel Airport bijvoorbeeld heeft dit op zo’n manier aangepakt dat de feiten, maar ook de funfacts goed tot hun recht komen.

Jaarverslag Brussel
Bron: https://brusselsairportinnumbers.brusselsairport.be/nl

Tip 1:

De infographics, animaties en video’s vormen ook nog eens lekkere contentsnacks om te delen op social media. Dankzij visuele storytelling tover je honderd pagina’s complexe informatie en data gemakkelijk om in een kort en interactief verhaal met scroll-effecten, infographics en video’s. Je verleidt de lezer om verder te scrollen en te lezen;  de inhoud krijgt meer aandacht dan ooit tevoren.

Tip 2:

Vergeet niet om de infographics, video’s en animaties ook intern te delen. Medewerkers kunnen dit gebruiken in bijvoorbeeld presentaties. Zo creëer je content voor intern én extern gebruik: 2 vliegen in 1 klap!

Design

Geen lange teksten meer, zoals vroeger, maar een goede combinatie tussen tekst, beeld, graphics en video maken jouw online jaarverslag tot een succes.

Interactieve PDF

Qua design zijn er verschillende manier om een jaarverslag aan te vliegen. Zo is er de standaard interactieve PDF; een misleidende naam want doorklikken is in het document het hoogst haalbare. Hier komt verder geen interactie en beleving kijken, behalve de downloadknop op de website. Voor mij persoonlijk is dit dan ook ‘geweest’: dit mag echt naar een volgend niveau. Tip 3: Waarvoor je ook kiest: vergeet goede fotografie niet! Dit bepaalt de totale sfeer van je jaarverslag.

Online magazine

Een volgende stap is een online magazine. Lezers bladeren digitaal door het jaarverslag, waarbij je ze basiseffecten kan toevoegen. Avans zet daar een mooie stap mee. Meer dan alleen een tekstdocument, minder uitvoerig dan een website.
Avans Jaarverslag

Bron: https://jaarrapportev.avans.nl/jaarverslag-ev-pr/ondermijning

Eigen platform/website

Het allermooiste is natuurlijk om je jaarverslag als compleet losstaand platform/website te ontwikkelen. Op die manier kan je maximale interactie en beleving leveren. Maak het zo gek als je zelf wilt! Bij Hioscar gaan ze ver in de interactie met de lezer, die daardoor onderdeel wordt van de content.
Jaarverslag Hioscar
Bron: https://www.hioscar.com/2018yearinreview

Habitat iets minder, maar ze werken wel met interessante effecten. Bij UNDP is het ‘gewoon’ een handzame website waar je doorheen kunt scrollen, zonder verdere effecten.

Bijzondere scroll-effecten

Door een scroll-functie te gebruiken, heeft de bezoeker direct al interactie met je jaarverslag. Maar hieraan kan je tevens effecten laten toevoegen, zoals beeld/infographics die reageren op de scroll, video’s, animaties etc. Om bij de lezer de aandacht op te eisen die jouw jaarverslag verdient, is deze laatste manier verreweg de beste.

Leesgedrag meetbaar

Het drukken van een jaarverslag zal voorlopig nog van toepassing zijn. Ook dit kan met een prachtig magazine met kwalitatieve content, veel meer zijn dan een saai verslag. Echter; digitaal kan je aanzienlijk veel kosten besparen. En het belangrijkste voordeel: je kunt inzichten en statistieken bijhouden van het leesgedrag van je bezoekers. Zo weet je eindelijk hoeveel lezers je echt hebt bereikt, hoelang ze op je platform waren, hoeveel ze klikten op welke links etc. Dat helpt je om volgend jaar een nóg beter jaarverslag neer te zetten. De voordelen van een online jaarverslag nog even op een rijtje; duurzaam, creëert meer engagement, laat zich gemakkelijk aanpassen, dient als promotietool, is meetbaar. Zo creëer je een jaarverslag dat uitnodigt om gelezen én gedeeld te worden. Benieuwd hoe wij jullie jaarverslag naar een hoger niveau tillen? Neem contact met me op!