Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 8 minuten | 11-04-2022

Brand portal: onmisbare tool voor consistent brand management

Inconsistente marketing en brandmanagement doen afbreuk aan je merk. Dat weet iedere marketeer en communicatiespecialist. Maar gezien het toenemende aantal communicatiemomenten en -kanalen is het voor merkbeheerders een tijdrovende uitdaging geworden om die consistentie over de hele linie vast te houden. Een brand portal biedt uitkomst! Zo'n online huisstijlhandboek is 24/7 beschikbaar en maakt het gemakkelijk om intern én extern altijd met de juiste spullen te werken. Frappant ontwikkelde brand portals voor diverse (B2B en B2C) opdrachtgevers, die het dagelijks inzetten voor hun merkconsistentie.

Brand portal voor consistente branding

Een sterk merk is geloofwaardig, consistent en heeft daardoor een goede merkherkenning. Branding die afwijkt van je huisstijl, doet juist afbreuk aan de geloofwaardigheid van je merk. Het menselijk brein is namelijk ingesteld op het ontdekken van patronen, verschillen en overeenkomsten. Subtiele veranderingen in bijvoorbeeld kleur, vorm, plaatsing, font of taalgebruik maken dat ons onderbewustzijn anders reageert en ons gevoel bij een merk kan veranderen. Een dankbaar onderwerp in neuromarketing. Een sterk merk bouw je niet zonder consistente branding. Neem Apple, Nike of Coca-Cola; afwijkingen komen gewoon niet voor. (Wel goeddoordachte en jarenlang onderzochte logo-upgrades …)

Dit alles maakt een brand portal essentieel voor marketing- en brandmanagers met een groter team, die verantwoordelijk zijn voor de consistentie en merkherkenning. Een brand portal is de perfecte tool om altijd en overal de juiste en volledige toepassing van de brand codes te waarborgen; of het nu externen of collega’s zijn die zich bezighouden met de externe communicatie van je merk.

Adidas Logo Gespiegel
Pepsi logo gespiegeld
Heineken

Afwijkingen in logo’s van bekende merken geven direct een raar gevoel. Zie jij wat er mankeert?

Succesvolle brand building dankzij brand portal

Voorwaarden als duurzaamheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid maken dat steeds meer organisaties behoefte hebben aan een brand portal als ‘next step’ na het huisstijlhandboek. Door deze voorwaarden is een huisstijlhandboek niet meer toereikend. Deze ‘papieren’ versie is vaak praktisch onbruikbaar en verdwijnt in de kast. Daarna zijn één of twee personen veel te druk met het aanleveren van materialen en herstellen van onbewust gemaakte fouten in de branding. Herkenbaar toch?
Hoe fijn is het als je een 24/7 beschikbaar, online platform hebt, waar iedereen die met je merk werkt, gemakkelijk de juiste materialen kan vinden én de leidraad over correct gebruik. Dit verkleint aantoonbaar de kans op afwijkingen in je branding aanzienlijk, en vergroot daarmee de merkherkenning. 

Om een sterk merk te bouwen is namelijk merkherkenning en vertrouwen nodig, en een brand portal helpt je daarbij. Dat maakt een brand portal essentieel voor succesvolle brand building.

Inmiddels hebben we bij Frappant voor meerdere B2B en B2C opdrachtgevers brand portals ontwikkeld. Kijk maar naar het voorbeeld van Nedap. Deze brand portal ontwikkelden we in ons eigen systeem.

Nog een voorbeeld bekijken? Check de brand portal van de HAN (niet door ons ontwikkeld).

Nedap Brand Portal

 

Kerneigenschappen van een brand portal

 • Alle branding elementen en marketingmaterialen overzichtelijk weergegeven én 24/7 beschikbaar;
 • Heldere gebruikersinstructies van alle branding elementen en goed/fout-voorbeelden;
 • Verschillende toegankelijkheidniveaus, van publiek toegankelijk tot beschermd achter een persoonlijke of groep-specifieke inlog;
 • Uitbreidingsopties zoals een beeldbank, eigen opmaakmodule, directe bestelfunctie, video-instructies, gepersonaliseerde omgevingen, content-deling en bedrijfseducatie.
Online Brandbook Frappant

Een brand portal is maatwerk: wat zijn jouw vereisten?

Een brand portal kan je zo uitgebreid maken als je zelf nodig acht. In elk geval bevat het een overzichtelijke, clickable inhoudsopgave van de huisstijlmiddelen:

 • logo’s (bekijken en downloaden)
 • kleurgebruik en -codes
 • vormen
 • fonts
 • brandstory, pay-offs, merkbelofte
 • copyplatform (voor de juiste tone-of-voice)
 • Word-, Excel-, PowerPoint, briefpapier en andere Office templates
 • opmaakbestanden (bijvoorbeeld visitekaartjes)
 • emailhandtekening- en nieuwsbrieftemplates
 • bestaand commercieel materiaal (brochures, banners, pandaankleding, wagenbestickering etc.)
 • en alles wat je nog meer wilt.

Met een inlogcode geef je iemand de toegang tot de onderdelen die hij/zij nodig heeft en scherm je andere delen af. De weergave van een ‘huisstijlelement’ bevat de gebruikersinstructies en de downloadopties. De marketingafdeling hoeft enkel te zorgen dat veranderingen in de huisstijl ook worden geüpdatet in het systeem. Komt het nieuwe ontwerp van Frappant? Dan zorgen wij uiteraard dat de juiste versie op het platform staat.

Praktische marketing- en communicatietools

Een brand portal is dus altijd maatwerk. Benieuwd welke tools wij al hebben gerealiseerd voor onze klanten? Enkele voorbeelden:

1. Marketing- en salesinzichten door downloadhistorie

 Dit online branding platform biedt eigenaren inzicht in de download- en gebruikershistorie op het platform, in zijn geheel en per gebruiker. Dit geeft een extra controletool voor consistente branding en biedt waardevolle inzichten voor marketing en sales.

2. Online beeldbank

Voor veel opdrachtgevers is de toevoeging van een beeldbank van grote waarde. Hiermee kan allerhande beeldmateriaal (denk aan sfeerbeelden, brandimages, bedrijfsfoto’s, pers- en productfotografie, foto’s van medewerkers) veilig en overzichtelijk worden bewaard. Middels tagging en een handige zoekfunctie kunnen gebruikers – met de juiste rechten – gemakkelijk de juiste beelden selecteren en downloaden.

Werknemers, (HR) afdelingen, dealers, buitenlandse vestigingsmanagers, zelfs vertegenwoordigers van de pers kunnen nu zelfstandig én correct gebruik maken van communicatiemiddelen die je online beschikbaar stelt.

Drukkerij

3. Snelle bestelfunctie drukwerk

Heb je productiepartners zoals drukkerijen waarmee je prettig werkt of prijsafspraken hebt? Dan kunnen we een bestelmodule integreren in je platform, waardoor je met een paar klikken een huisstijlmiddel bestelt bij de leverancier van jouw keuze en laat bezorgen op het gewenste adres.

Gebruikersvoorbeeld: branding door buitenlandse vestiging

Buitenlandse vestigingen hebben nog weleens een eigen interpretatie op de huisstijl. Consistente branding kan daardoor een uitdaging zijn. Met een brand portal maak je heldere instructies en de juiste materialen – 24/7 dus onafhankelijk van tijdszones! – in de gewenste taal beschikbaar.

En dat werkt heel simpel: de marketeer van een buitenlandse vestiging gaat naar het brand portal. Hij of zij krijgt direct het juiste merkgevoel door de vormgeving. Na het inloggen wordt de gepersonaliseerde omgeving in begrijpelijke taal getoond. De marketeer krijgt heldere instructies, actuele bestanden en voorbeelden te zien, kijkt eventueel de toegevoegde instructievideo’s, downloadt vervolgens zelf de benodigde materialen en past deze toe. En dat om 02:00 u ‘s nachts, Nederlandse tijd, zonder dat jij ook maar een handeling hoeft te doen. 😉

Checklist: heb je een brand portal nodig?

Wij zijn ervan overtuigd dat een brand portal bijna altijd meerwaarde heeft. Ambitieuze merken die nog wat kleiner zijn, kunnen direct vanaf het begin al hun bouwstenen hierin kwijt. Sommige branding elementen zullen dan nog leeg zijn, zoals bepaalde templates en briefings, maar dat is natuurlijk niet erg. Dat wat er wél is, is altijd – online -binnen handbereik en wordt door iedereen op dezelfde manier gebruikt. Dan heb je dat al strakker voor elkaar dan veel grote merken… Het kost niet de wereld en levert veel op. 

In andere gevallen is een brand portal niet alleen superhandig, maar noodzakelijk om merkconsistentie te kunnen waarborgen. 

 • Werk je met meerdere mensen aan je merk?
 • Zijn er meerdere afdelingen of divisies, bijvoorbeeld in het buitenland, die zelf uitingen verzorgen?
 • Zijn de marketeers relatief veel tijd kwijt aan het opzoeken en aanleveren van logo’s en andere huisstijl-elementen?
 • Is er wel ergens een huisstijlhandboek, maar wordt deze niet actief gebruikt? 
 • Gaat het regelmatig mis in uitingen, bijvoorbeeld door gebruik van verkeerde typografie of kleurgebruik, onjuist logogebruik, ongewenste lay-outs etcetera? 
 • Ben je momenteel bezig je visuele identiteit te vernieuwen of aan te scherpen?
Dit zijn allemaal tekenen dat een brand portal voor jou niet alleen een uitkomst, maar zelfs een onmisbare tool is. 

Wil je een goed beeld krijgen van hoe jouw brand portal eruit zou kunnen zien? Stuur me hieronder gemakkelijk een mailtje en vraag een demo aan!

 
 
 

Ook interessant

Gerelateerde case

Metaflex. Meet reliability

De deursystemen van Metaflex Doors vind je in de gezondheidszorg, voedings- en farma-industrie in meer dan zestig landen. Het merk, de belofte en de content moesten de meerwaarde van het bedrijf als partner uitdragen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

De toegevoegde waarde van een verpakking

In onze vorige blog over productverpakkingen kon je lezen hoe de productverpakking gegroeid is van sluitpost naar een onderdeel van de merkbeleving. In deze vervolgblog inspireren we je met voorbeelden hoe je van je verpakking een waardevol marketinginstrument kunt maken.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.