Overlayer

Nieuws | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 6 minuten | 19-12-2023

Meet Joost: chef rode draad & Gen Z-merkenbouwer (23) vindt zijn zen in het tuincentrum

Joost is terug! Hij hobbelde 2 jaar geleden al door het pand als stagiair. Nu er een dikke strik om zijn studie Creative Business zit, is ‘ie terug om frisse energie over de werkvloer te blazen. Een nieuwe kijk op tools en middelen, de inzet van AI én die Gen Z-blik op het bouwen van een sterk merk. Maar ook: een werkwijze die hij ‘inspiratie-isolatie’ noemt. Dat belooft wat. 

Als Joost alleen maar moet nadenken, wordt ‘ie gek. “Ik heb dynamiek nodig in mijn werk. Alles wat ik bedenk, moet er ook uit. Mijn rol bij Frappant is het verrijken van merken op het snijvlak van strategie en creativiteit. Ik zoek en vind de balans tussen input en output. Denk na over de toekomst van een merk en trek de kar in de route daar naartoe. Denken én doen.”

Niet alleen anders zeggen, ook anders doen

“Het liefst bouw ik aan merken die hun branche op de kop durven zetten. Merken die -goed onderbouwd- af durven stappen van gebaande paden. Die niet alleen zeggen dat ze anders zijn, maar daadwerkelijk anders doen. Upfront is een goed voorbeeld. Zij zetten de branche op hun kop omdat ze ingrediënten op de voorkant zetten. Alles om hun missie na te leven.”

Het is de stijl van marketing waar Joost helemaal van in de fik gaat. Geniale én geloofwaardige marketing. Kleine details met grote betekenis. “Ik ben dol op merken die hun vak serieus nemen, maar het leven niet zo. Een merk mag van mij een hoge fun-factor hebben.”

Chef rode draad

Een liefdesbaby tussen creatieve vonken en strategische scherpzinnigheid: Joost is chef rode draad. “Ik wil vooral aangehaakt worden vanaf het begin en het hele project betrokken zijn, zodat ik die rode draad kan bewaken. En overal kan inhaken met een tof idee. David en Dennis zagen die rol voor me – en ik word daar zelf ook het gelukkigst van.”

Inspiratie-isolatie: de winnende werkwijze van Joost

Bij Frappant weten we: als je creatieve mensen hun eigen ding laat doen, leveren ze het beste werk. Joost heeft Gen Z-style helemaal uitgevogeld hoe hij werktechnisch gezien het beste tot z’n recht komt en noemt zijn werkwijze inspiratie-isolatie.

“Dat houdt in dat ik in 2 blokken werk. Blok 1 is inspiratie. Dan dompel ik mezelf onder in inhoudelijke inspiratie. Van Behance tot Medium en van Pinterest tot Instagram – alles wat me inspireert, absorbeer ik. Ook duik ik graag in de AI-tools: hoe kun je artificial intelligence inzetten om een merkidentiteit te ontwikkelen?” Mis je TikTok in dit rijtje? Klopt. We hebben het nog een keer gevraagd want ja hallo – Gen Z, toch? Maar nee. TikTok blieft ‘ie niet. “Dan is mijn schermtijd nóg hoger.”

Na de inspiratie-modus komt de isolatie-modus. “In blok 2 sluit ik mezelf op met pen en papier. Lekker analoog. Dan schrijf, teken en verbind ik de inspiratie van blok 1 aan mijn eigen ideeën.”

De ambitie klotst tegen de plinten 

Als je met Joost praat, kun je zomaar denken dat ‘ie 8 jaar ouder is, maar dit is ‘gewoon’ zijn eerste baan. “Bij Frappant ga ik veel ontdekken. Waar ik blij van word én wat ik minder tof vind. Het is fijn dat er bij Frappant genoeg mensen zijn die naast me staan en kritisch zijn op wat ik doe”. Een beetje kabbelen vindt ‘ie niks. “Stel dat ik over 4 jaar dezelfde kwaliteit lever: dat zou ik nou stom vinden. Als ik iets maak, hoort het erbij dat ik het een maand later helemaal niks meer vind. Zo ga ik vooruit.”

Te laat komen op het NK sprint – isn’t it ironic?

Over vooruitgaan gesproken. Voor de lol is meneer Lammers 5(!) dagen per week op de atletiekbaan te vinden, want deze creatieveling sprint op hoog niveau. “Ik deed mee aan het NK 200 meter sprint en kwam te laat bij de start. Niet expres. Veel gedoe met regen en een stilgelegde wedstrijd. Ik heb de scheidsrechter gesmeekt om nog mee te doen. Met succes.” Zou een mooi verhaal zijn als ‘ie hierna Nederlands kampioen is geworden hè? Helaas. De serie won ‘ie, maar de halve finale ging aan zijn neus voorbij.

Lekker burgerlijk naar de Intratuin

Kanonne, wat een druk bestaan Joost. Heb je nog wel tijd voor liefde, beetje uitgaan, dat soort dingen? “Ja hoor”, knikt ‘ie relaxed. “Ik ben al 7 jaar samen met mijn vriendin Silke. We kunnen samen heerlijk niksen. Beetje flauwe grappen maken, Netflixen, ergens een hapje eten. Of lekker burgerlijk samen naar de Intratuin.”

De comfortzone van een creatieveling: je vindt het in vreemde hoeken. En tussen de
kamerplanten, blijkbaar.

Welcome back Joost, we zijn blij dat je terug bent. Hopelijk heb jij d’r net zoveel zin in als wij.

Ook interessant

Gerelateerde case

De impact van samen aanpakken

Gemeente Doetinchem, de centrumgemeente van de Achterhoek, heeft veel in zich en is bijzonder breed georiënteerd. Dat is mooi, maar tegelijkertijd uitdagend, omdat het tot een veelkleurigheid kan leiden die ‘alles voor iedereen, dus niets voor niemand’ is.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Nudging: beïnvloeding van onbewust gedrag

Nudging. Het is een woord dat je misschien niet bekend voorkomt, maar in het dagelijks leven ben je deze vorm van beïnvloeding zeker tegengekomen. Het is een motivatietechniek om mensen te stimuleren in gewenst gedrag.

Lees verder