Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 3 minuten | 26-05-2024

Nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Hier vijf do’s en don’ts!

Ga je een nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Dat is geweldig, want het betekent de start van iets nieuws of een positieve verandering. Het is ook een vak apart dat de nodige valkuilen kent. Houd goed deze vijf do’s en don’ts in je achterhoofd bij het ontwikkelen van een naam. En wil je nog meer weten? Scroll dan naar beneden voor de whitepaper!

Don’t: de prijsvraag

Meteen maar een van de belangrijkste, die we helaas toch nog best vaak tegenkomen. Het klinkt aanlokkelijk en voordelig: we laten medewerkers en/of klanten nadenken over de nieuwe naam. Iedereen wordt er zo bij betrokken en we stellen een leuke prijs beschikbaar voor de winnende naam. In de praktijk levert de aanpak vaak een lange lijst op met dubieuze en uiteenlopende opties. Het belangrijkste argument om het niet te doen? Er is maar één winnaar en de rest is verliezer. Daardoor is – ondanks de goede bedoelingen – het draagvlak voor je nieuwe naam meteen beperkt.

Bedrijfsnaam bedenken als een professional

Onze whitepaper over naamontwikkeling helpt je écht verder.

Download whitepaper

Don’t : de simpele samenvoeging

Bij fusies en samenwerkingen een veelgebruikte methode. Los van het feit dat het vrij fantasieloos is, staat er altijd eentje voorop. (Waarom ABN-Amro, en niet Amro-ABN?) Bovendien leidt de fusie of de overname als het goed is toch niet alleen tot een samenvoeging? Er ontstaat iets nieuws, dat beter en completer is. Dat verdient dan ook een eigen, nieuwe naam.

Bovendien hebben we de afgelopen jaren de grootste gedrochten van samenvoegingen voorbij zien komen. Om de trotse eigenaren te sparen noemen we ze hier maar niet…

Don’t: kiezen op mooi

Mooi is subjectief. Wat jij mooi vindt, vindt een groot deel van je doelgroep niet mooi. Er zijn dus betere en objectieve argumenten te vinden waarop je je keuze kunt baseren. In de do’s vertellen we, waar je die argumenten kunt vinden.

Don’t: lekker gek doen

Bij een bedrijfsnaam bedenken geldt: nooit ‘lekker gek doen’ omdat het zo creatief is. Natuurlijk houden wij van creatief. Maar als niemand je naam kan uitspreken of – belangrijker nog – kan onthouden,  heb je er alleen maar last van.

Don’t: bang zijn voor verlies van het oude

Merkherkenning is goud waard. Mits daar de juiste merkwaarden aan gekoppeld zijn natuurlijk. Verkeerde of negatieve merkwaarden kunnen een extra argument zijn om de naam te vernieuwen. Wanneer dat niet aan de orde is, hoeft een naamsverandering geen verlies van klanten of herkenning te betekenen. Met bestaande klanten heb je immers al een goed lijntje. Die kun je dus uitstekend informeren over je naamswijziging. Dikke tip daarbij: focus niet op de nieuwe naam maar op het WAAROM daarvan. Wat merkt jouw bestaande klant van de redenen achter de nieuwe naam?

Do: kijk naar je toegevoegde waarde

Een product- of bedrijfsnaam reflecteert, als het even kan, je toegevoegde waarde. Het is je merk. Je naam is je belangrijkste marketinginstrument. Bepaal dus wat de belangrijkste elementen van je merk zijn. Wat maakt het anders of beter? Welke eigenschappen heeft het? Wat lost het op voor de doelgroep? Die elementen zijn je beste vertrekpunt bij de zoektocht naar een goede naam.

Do: definieer je doelgroep

Het is goed om te weten wie je met je merk wilt gaan aanspreken. Lever je warme maaltijden aan lokale senioren dan vraagt dat een andere naam dan bijvoorbeeld trendy speelgoed dat schoolkinderen over de hele wereld aan moet spreken. Weet dus tot in detail wie je aan wilt spreken en wat zij belangrijk vinden. Verdiep je in hún wereld en behoeften.

 

Aan de slag met naamontwikkeling!

Meer dan 200 professionals gingen je al voor.

Download whitepaper

Do: kijk naar je concurrenten

Voor je begint is het goed om te bepalen wie je concurrenten zijn. Kijk niet alleen naar je directe concurrenten en de vergelijkbare bedrijven of producten, maar kijk naar de totale branche én het umfeld. Welke namen hebben zij? Welke vind je goed en welke niet? En waarom? Herken je een lijn in de namen? En is het van belang om daarin mee te gaan of wil je je bewust onderscheiden?

Do: kaderen & kiezen

Stel kaders op waarbinnen je je naam wilt gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld op basis van je product of dienst, je doelgroep, je marktgebied en je concurrenten. Kaders en keuzes zorgen ervoor dat je je energie en tijd effectief besteedt en eindigt met een longlist van kwalitatief goede opties.

Do: Controleer & bescherm

Zorg ervoor dat je goed controleert of je de naam van je keuze mag gebruiken. Controleer het merkregister, check in Google wat je allemaal vindt en kijk of de URL’s voor je naam nog vrij zijn. Registreer de domeinen meteen, VOORDAT je de wereld vertelt wat je nieuwe naam wordt. Laat je trouwens in je naamkeuze niet alleen leiden door beschikbare domeinnamen. Er zijn genoeg mogelijkheden om een passende domeinnaam bij je nieuwe bedrijfsnaam te regelen. En als je toch in de regelmodus zit: zet na je keuze ook het traject van merkregistratie in gang om je merk te beschermen.

Download whitepaper

Naamontwikkeling

Om met je product, dienst, samenwerking of bedrijf de markt op te kunnen heb je een goede naam nodig. En dat is geen onbelangrijke stap, want de keuze voor de naam kan je succes bepalen. Maar hoe ontwikkel je een goede naam? Een bedrijfsnaam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt en daarom schreven we daar bij Frappant een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam komt kijken. Download hem nu en lees hem voor je aan de slag gaat!

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Dennis Hoftijzer | Brand & Creation

Ook interessant

Gerelateerde case

Naamontwikkeling werd waardevolle ontdekkingstocht

De Lichtenvoorde, vanaf nu Sius, biedt al 40 jaar ondersteuning aan ongeveer 850 mensen in de hele Achterhoek. Lees de volledige case!

Lees verder
Gerelateerd artikel

Een sterke merknaam bedenken: 5 essentiële tips

Ga je een nieuwe merknaam bedenken? Dat is geweldig, want het betekent de start van iets nieuws of een positieve verandering.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.