Overlayer

Brand building | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 12-07-2021

Sterk werkgeversmerk bouwen? Begin bij je merkidentiteit

Stel; je gaat morgen failliet. Wat zouden je werknemers dan missen? (Behalve hun inkomen.) In het antwoord op die vraag schuilt datgene wat je  als werkgever uniek maakt en waarmee je je écht kunt onderscheiden van concurrenten op de arbeidsmarkt. In dit artikel vertellen we je alles over de eerste stap in het positioneren van jouw bedrijf als een sterk werkgeversmerk: het bepalen van jouw identiteit.

Wij kunnen uren praten over het positioneren van je werkgeversmerk en tig wegen leiden naar Rome. De kunst is juist om het behapbaar te maken. Daarom bij deze: een vierdelige blogserie over de positionering van een sterk werkgeversmerk.

Je leest hier:

  • Welke 4 stappen je bij een sterke positionering van je werkgeversmerk brengen;
  • Welke factoren je positionering op de arbeidsmarkt beïnvloeden;
  • 10 vragen waarmee wij de unieke waarden van een werkgeversmerk achterhalen;

In 4 stappen naar een sterk werkgeversmerk

We starten met een duik in je werkgeversidentiteit. Wat maakt jouw employer brand uniek, oftewel: wat is jouw werkgeversidentiteit en hoe kom je daarachter? In deel 2 , gaan we in op wat daarvan relevant is voor werknemers en op verschillende methoden om dat te bepalen. Deel 3 staat in het teken van je onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrentie op de arbeidsmarkt. Daarna heb je alle input binnen om je positie als employer brand te bepalen: in deel 4 nemen we je mee in hoe wij dan doen.

Wie ben je als werkgever?

Je werkgeversidentiteit is de verwoording van wat jou als werkgever uniek maakt. We twijfelen er niet aan dat jij kunt vertellen waar jullie organisatie in uitblinkt. Jullie zijn vast en zeker een betrouwbare werkgever, die haar werknemers een goede werksfeer, gunstig salaris en mooie uitdagingen biedt. Klopt, hè?

Precies daar gaat het mis. Een werkgeversidentiteit met containerbegrippen maakt geen sterke werkgeversmerk. Want wat voor de één een mooie uitdaging is, is voor de ander een vervelende klus. En wat de één een ruim salaris vindt, is voor de ander lang niet genoeg. Voor generieke termen heeft iedereen een eigen definitie.

Download de whitepaper

Direct alles over het bouwen van een sterk werkgeversmerk in één document? Download de whitepaper

Download whitepaper

Onderscheiden van concurrenten? Vermijd open deuren

Daarbij: containerbegrippen leiden tot een employer brand proposition (je belofte aan werknemers) die door niemand wordt onthouden, omdat ‘ie niet onderscheidend is. Containerbegrippen zijn meestal open deuren en minimale verwachtingen die mensen sowieso al hebben van een werkgever. Door die minimale verwachtingen als je belangrijkste USP’s aan te halen verzwak je je werkgeversmerk. Zo kom je nooit in die hoofden en harten van kandidaten en werknemers terecht.

Werknemers bepalen jouw werkgeversmerk

Een andere misvatting is dat bedrijven denken dat zij zelf hun werkgeversmerk kunnen bepalen.  Je werkgeversmerk wordt bepaald door hoe medewerkers en kandidaten jou zien. Daar hebben we meteen één van de lastigste aspecten aan ons vak te pakken, maar ook één van de leukste. Want natuurlijk kun je hier wel invloed op uitoefenen. Je raadt het al: dat doe je met een onderscheidende positionering van je werkgeversmerk, een bijpassende employer brand proposition en door waar te maken wat je belooft.

10 vragen om je identiteit als werkgever te bepalen

Een goede werkgeversidentiteit is glashelder en biedt geen ruimte voor interpretatie. Het begint altijd met het stellen van de juiste vragen om te achterhalen wat jouw organisatie uniek maakt. In onze merksessies staan vragen als deze centraal:

  • Welke kansen bied je en voor wie?
  • Aan welke voorwaarden moet een werkgever als jij minimaal voldoen?
  • Hoe wil je dat medewerkers over je denken?
  • Waarom schrijven journalisten over jouw organisatie en wat schrijven ze dan?
  • Op welke vraag vormt jouw bedrijf het meest logische antwoord?
  • Wat zijn je interne waarden?
  • Wat zijn je externe waarden?
  • Wat is je merkpersoonlijkheid?
  • Beschrijf je employer value proposition: wat beloof je medewerkers?
  • Waarin verschil je van andere werkgevers en wat is het bewijs daarvoor?

Vervelende vragen en confronterende spiegels

Om bovenstaande vragen te beantwoorden moet je uit je bubbel te stappen, inzichten op te halen uit de markt en de aannames die je doet te toetsen. Hulp van een specialist in merkontwikkeling en strategie, die de rol van ‘kritische buitenstaander’ kan vervullen, is in onze ervaring onmisbaar. In onze employer brandsessies houden we een dwarsdoorsnede van jouw organisatie een spiegel voor. We stellen scherpe, soms vervelende vragen en zijn nooit tevreden met het eerste antwoord. Zonder wrijving geen glans.

Maar áls je dan eenmaal glanst, dan staat de deur naar de hoofden en harten van medewerkers wagenwijd open.

Download whitepaper

Employer branding

Waarom zou ik mijn huidige baan opgeven om bij jou te komen werken? Waar komen kandidaten met jouw bedrijf in contact en wat vinden zij belangrijk aan een werkgever? Klopt het beeld dat de buitenwereld van je bedrijf heeft, wel met de cultuur die medewerkers dagelijks ervaren? Kan je op deze vragen geen duidelijk antwoord formuleren of twijfel je, dan is dit dé whitepaper voor jou.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

David de Vries | Brand & Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

Svedex ontdekt wat ze in huis heeft tijdens employer branding traject

Svedex is succesvol en groeit, maar voelt daarbij het huidige tekort aan goede arbeidskrachten. De vraag aan ons luidde: ‘Hoe krijgt Svedex een voorkeurspositie bij potentiële werknemers én kunnen we onze huidige werknemers nog meer motiveren om te blijven?’

Lees verder
Gerelateerd artikel

Werken-bij websites: drie sterke voorbeelden

Kan jouw werken-bij website wel een update gebruiken? Of moet je nog beginnen? Waarom zou je het wiel helemaal zelf uitvinden als je kan leren van anderen?

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.