7. Wees lekker langdradig
Een goede vacaturetekst is niet langer dan 1 kantje. A4, niet A3. Hoe helderder jij je eigen bedrijf en je kandidaat voor je ziet, hoe korter je kan zijn. Als je het je niet lukt om onder 500 woorden te blijven, is waarschijnlijk de positionering van je bedrijf óf van de vacature niet helder genoeg. Dan is het noodzaak om aan de slag te gaan met de positionering van je werkgeversmerk.
Lees hier alles over de stappen die nodig zijn voor een heldere positionering. Vervang eenvoudig ‘klant’ en ‘prospect’ voor ‘werknemer’ en ‘kandidaat’. Marketing is marketing …
8. Gebruik vooral geen beeld
Als er een mogelijkheid is om beeld te gebruiken in plaats van – of ter ondersteuning van – tekst, laat die kans vooral liggen. Duh. Altijd geldt: een beeld zegt meer en valt op tussen al die teksten.
Plaats bijvoorbeeld in plaats van ‘afwisselende werkdagen’, een afbeelding van een daadwerkelijke (misschien licht bewerkte en slim geselecteerde) agendaweek van een teamlid in de vacature. Zie ook bij de ‘Inspirerende voorbeelden’ onderaan hoe belangrijk beeld kan zijn. Al is het maar om een sfeer te creëren.
9. Gebruik alle clichés in je vacaturetekst
Ben jij die spin-in-het-web?
Geen 9-17 mentaliteit.
Stressbestendig.
Voordeel van een cliché is de herkenbaarheid en daarmee de bondigheid. Nadeel is dat het een uitgekauwde tekst is. Als werkgeversmerk wil je kleur bekennen en opvallen. Alternatieven: (respectievelijk)
Ben jij onze kalme verkeersregelaar op zwarte zaterdag? / Sta jij graag in het middelpunt van alles? No shame; daar hebben wij jou ook graag!
De tijd kruipt hier niet, hij vliegt. Gelukkig hoef jij niet stipt om 17 uur naar huis.
Zie jij in een volle agenda geen berg maar een opblaasbare hindernisbaan? / Heb jij graag je vingers in tig bordjes pap, terwijl je ze hooghoudt?
10. Verhoog de sollicitatiedrempel
Een flinke waslijst met eisen, een motivatiebrief/opdracht én een uitgebreid CV dat uiterlijk dan-en-dan binnen moet zijn. Behoort jouw bedrijf tot de populairste werkgevers van Nederland en staan ze voor je in de rij? Dan zeggen wij niks. Maar sta je te springen om schaarse technici, logistiek- of zorgmedewerkers? Maak het ze dan gemakkelijk! Geef de kandidaat de regie en laat hem contact opnemen zoals hij dat wil, bijvoorbeeld via WhatsApp, mail of chat. En vraag niet direct om hele boekwerken. Eerst contact leggen, dat CV komt later wel.
PS.
Vergeet niet leuk af te sluiten! Uiteraard onmisbaar: de call-to-action en contactgegevens, maar de laatste zin hoeft niet puur zakelijk te zijn. Als de kandidaat de tijd heeft genomen om jouw hele vacature te bekijken, dan kan die laatste indruk zomaar de doorslag geven. De kandidaat wil meer over je te weten komen en gaat Google-en. Of hij neemt zelfs contact met je op om jullie eerste date af te spreken! Zorg ervoor dat wat hij bij die opvolging ziet of hoort, aansluit bij het beeld in de vacature. Anders eindigt de relatie al voordat deze überhaupt begonnen is.