Overlayer

Activation & Brand building & Employer branding | Door Noé Oosterhuis | Leestijd 4 minuten | 10-03-2024

10 tips voor een slechte vacaturetekst [plus een aantal GOEDE voorbeelden]

Een vacaturetekst vormt vaak het eerste moment dat een kandidaat met jouw werkgeversmerk in aanraking komt. Een dateprofiel zo je wilt, waarmee je een eerste indruk afgeeft van jouw employer brand. Je wilt de aandacht pakken en de kandidaat verleiden, zonder je anders voor te doen. Verleiden om verder te lezen, door te klikken, te solliciteren en uiteindelijk lang en gelukkig met en voor je te werken. Houd die vergelijking wat vaker in je hoofd terwijl je je vacaturetekst opstelt. Want onderstaande valkuilen leiden nog bizar vaak tot ontzettend slechte first dates.

1. Gebruik een saaie vacaturetitel (of eentje waar niemand naar zoekt)

We snappen dat je tussen al die andere vacatures op wilt vallen, maar laat creativiteit niet ten koste gaan van bereik. Pas je titel aan aan het zoekgedrag dat je ziet in Google Trends of met een keyword tool.

Toch wil je niet alleen bereik, je wilt de júiste kandidaten bereiken. Daarom is het wel slim om een term toe te voegen die bijvoorbeeld iets zegt over het karakter dat je zoekt. Die term moet ook passen bij je werkgeversmerk en hoeft dus niet tof of jolig te zijn! Denk aan een Flexibele logistiek medewerker, of een Leergierige installatietechnicus.

Tips: wees duidelijk, maak het niet te lang en niet mooier dan het is. Zodat je op de tweede of derde date niet door de mand valt.

2. Copy paste erop los

Het lijkt gemakkelijk om grote delen uit een totaal andere vacature te copy pasten. Het is alleen een beetje dom. Niet alleen schaadt gedupliceerde content op je website jouw Google ranking, een goede vacaturetekst is jouw ideale kandidaat op het lijf geschreven en doorspekt met jouw werkgeversmerk. Die mix is voor elke functie dus per definitie uniek. Met uitzondering misschien van de derde/vierde alinea waarin je wat uitgebreider beschrijft wie jij bent. (‘Dan pas?’ Ja, dan pas.) Wie jij als werkgever bent, verandert immers niet per kandidaat die je aan wilt spreken. Al kan je zelfs hier punten uitlichten die specifiek jouw ideale kandidaat aan zullen spreken.

3. Praat veel over jezelf

Eerst heel lang praten over jezelf, dan over de functie, gevolgd door een onvriendelijke checklist waaraan de kandidaat moet voldoen. Nee, dát dateprofiel nodigt uit om naar rechts te swipen … Open liever met een alinea waarin je een helder beeld schetst van de kandidaat die je zoekt, zodat de juiste man of vrouw zich daarin herkent en enthousiast wordt. Vertel dan meer over wat de functie inhoudt, wat je bedrijf kenmerkt, wat je de kandidaat te bieden hebt en van welke kwaliteiten je blij wordt. Wat je vertelt over het bedrijf heeft enkel als doel om de kandidaat te laten bepalen of het een match is en wat hij/zij van jou als werkgever mag verwachten.

Pssst, misschien vind je het niet leuk om te horen, maar met alleen een goede vacaturetekst kom je er niet! Wil je écht het verschil maken en de beste talenten aantrekken? Dan heb je een sterke employer branding nodig. Onze whitepaper over employer branding helpt je om je merkverhaal krachtiger neer te zetten en jezelf als werkgever te onderscheiden.

Aan de slag met je werkgeversmerk

Onze whitepaper over employer branding helpt je écht verder.

Download whitepaper

4. Eis meer dan je biedt

De lijst van ‘eisen’ of ‘criteria’ (woordkeuze komen we zo nog op terug) is in bizar veel vacatureteksten langer dan de lijst met wat je de kandidaat te bieden hebt. Hopelijk hoeven we niet uit te leggen hoe vreemd dat is, zeker als je je bedrijf aan de man probeert te brengen. Want dat ís wat je doet: je probeert de juiste kandidaat te verleiden om in te stappen in een (online) journey, met als einddoel een sollicitatie.

5. Bepaal zelf wat de kandidaat wil

Een van de allerbelangrijkste onderdelen van de vacaturetekst: wat bied je de kandidaat? Waar wordt die ideale werknemer nou blij van? Is het geld, opleidingsmogelijkheden, een leuke werksfeer, thuiswerkmogelijkheden, kort woon-werkverkeer, eigen verantwoordelijkheid? Niets is hierbij gevaarlijker dan niet-gestaafde aannames. Tip: maak een persona of vul een empathy map in voor de kandidaat en doe dat bij voorkeur met collega’s in dezelfde of een vergelijkbare functie.

6. Breng het dwingend

Functie-eisen in plaats van Wij worden blij van iemand die

Je rapporteert aan in plaats van Je wordt gecoacht door

Snap je ‘m? Het is maar net hoe je het brengt.

Aan de slag met je werkgeversmerk

Lees onze whitepaper Employer Branding

Ja, ik wil een sterker werkgeversmerk

7. Wees lekker langdradig

Een goede vacaturetekst is niet langer dan 1 kantje. A4, niet A3. Hoe helderder jij je eigen bedrijf en je kandidaat voor je ziet, hoe korter je kan zijn. Als je het je niet lukt om onder 500 woorden te blijven, is waarschijnlijk de positionering van je bedrijf óf van de vacature niet helder genoeg. Dan is het noodzaak om aan de slag te gaan met de positionering van je werkgeversmerk.

Lees hier alles over de stappen die nodig zijn voor een heldere positionering. Vervang eenvoudig ‘klant’ en ‘prospect’ voor ‘werknemer’ en ‘kandidaat’. Marketing is marketing …

8. Gebruik vooral geen beeld

Als er een mogelijkheid is om beeld te gebruiken in plaats van – of ter ondersteuning van – tekst, laat die kans vooral liggen. Duh. Altijd geldt: een beeld zegt meer en valt op tussen al die teksten.

Plaats bijvoorbeeld in plaats van ‘afwisselende werkdagen’, een afbeelding van een daadwerkelijke (misschien licht bewerkte en slim geselecteerde) agendaweek van een  teamlid in de vacature. Zie ook bij de ‘Inspirerende voorbeelden’ onderaan hoe belangrijk beeld kan zijn. Al is het maar om een sfeer te creëren.

9. Gebruik alle clichés in je vacaturetekst

Ben jij die spin-in-het-web?

Geen 9-17 mentaliteit.

Stressbestendig.

Voordeel van een cliché is de herkenbaarheid en daarmee de bondigheid. Nadeel is dat het een uitgekauwde tekst is. Als werkgeversmerk wil je kleur bekennen en opvallen. Alternatieven: (respectievelijk)

Ben jij onze kalme verkeersregelaar op zwarte zaterdag? / Sta jij graag in het middelpunt van alles? No shame; daar hebben wij jou ook graag!

De tijd kruipt hier niet, hij vliegt. Gelukkig hoef jij niet stipt om 17 uur naar huis.

Zie jij in een volle agenda geen berg maar een opblaasbare hindernisbaan? / Heb jij graag je vingers in tig bordjes pap, terwijl je ze hooghoudt?

10. Verhoog de sollicitatiedrempel

Een flinke waslijst met eisen, een motivatiebrief/opdracht én een uitgebreid CV dat uiterlijk dan-en-dan binnen moet zijn. Behoort jouw bedrijf tot de populairste werkgevers van Nederland en staan ze voor je in de rij? Dan zeggen wij niks. Maar sta je te springen om schaarse technici, logistiek- of zorgmedewerkers? Maak het ze dan gemakkelijk! Geef de kandidaat de regie en laat hem contact opnemen zoals hij dat wil, bijvoorbeeld via WhatsApp, mail of chat. En vraag niet direct om hele boekwerken. Eerst contact leggen, dat CV komt later wel.

PS.

Vergeet niet leuk af te sluiten! Uiteraard onmisbaar: de call-to-action en contactgegevens, maar de laatste zin hoeft niet puur zakelijk te zijn. Als de kandidaat de tijd heeft genomen om jouw hele vacature te bekijken, dan kan die laatste indruk zomaar de doorslag geven. De kandidaat wil meer over je te weten komen en gaat Google-en. Of hij neemt zelfs contact met je op om jullie eerste date af te spreken! Zorg ervoor dat wat hij bij die opvolging ziet of hoort, aansluit bij het beeld in de vacature. Anders eindigt de relatie al voordat deze überhaupt begonnen is.

Aan de slag met je werkgeversmerk

Meer dan 250 HR en marketing professionals gingen je voor!

Download whitepaper

Voorbeelden van creatieve vacatureteksten

De winkel van ons allemaal

Bol.com doet het goed. Dat geldt ook voor hun vacatures. Eenvoudige titel, met een kenmerkende subtitel. Wel jammer dat direct de eerste zinnen over bol.com gaan, maar gelukkig wordt de aandacht snel naar de kandidaat verlegd. Leuk ook hoe ze hun herkenbare review plussen en minnen gebruiken:

Bol Vacature

Solliciteren met een glimlach

Coolblue is een ijzersterk merk én werkgeversmerk. Deze werken-bij-site is een inspiratie, zeker voor bedrijven die jongeren willen aantrekken. Wat betreft de vacatureteksten: de titel en opening zijn safe maar helder en de rest van de tekst draait helemaal om de kandidaat. De teksten hebben trouw die kenmerkende tone-of-voice  (25 vakantiedagen. Als je belooft dat je terugkomt) en superbelangrijk: wat ze bieden sluit naadloos aan bij de wensen van het persona. Mooi ook hoe ze onderaan het sollicitatieproces gemakkelijk inzichtelijk hebben gemaakt. Alles voor een glimlach. Ook bij kandidaten.

Download whitepaper

Employer branding

De vacatures stapelen zich op en terwijl de ene kandidaat tekent, zoeken drie collega’s hun geluk bij een concurrent. Herkenbaar? Nú is het tijd voor doordachte employer branding. Waarom zou ik mijn huidige baan opgeven om bij jou te komen werken? Waar komen kandidaten met jouw bedrijf in contact en wat vinden zij belangrijk aan een werkgever? Klopt het beeld dat de buitenwereld van je bedrijf heeft, wel met de cultuur die medewerkers dagelijks ervaren? Kan je op deze vragen geen duidelijk antwoord formuleren of twijfel je, dan is dit dé whitepaper voor jou.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Noé Oosterhuis | Content

Ook interessant

Gerelateerde case

Takkenkamp maakt isolatiebranche baas

We kwamen met een creatief, humorvol en opvallend concept op de proppen: Isolatiebaas. Hiermee maken we niet alleen het (werkgevers)merk Takkenkamp aantrekkelijker, we poetsen hiermee het imago van de hele isolatiebranche op.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Employer branding? Focus op je huidige medewerkers en een sterke merkcultuur

Goede branding vertelt een oprecht verhaal. Hoe jouw organisatie binnen de muren reilt en zeilt, moet kloppen met wat je aan de buitenwereld laat zien. Alleen dan maak je waar wat je belooft. Aan klanten, prospects, kandidaten, maar vergeet vooral je huidige medewerkers niet! Zij zijn degenen die aan jouw merk bouwen.

Lees verder