Newsjacking en inhakers; de een vindt het geweldig, de ander vindt het vooral gemakkelijk. Maar als je het doet met vernuft, is het een goede manier om als merk zichtbaarder te worden en te laten zien aan de buitenwereld dat je midden in de maatschappij staat. Dat je weet wat er speelt en als merk mee kan praten bij het ‘virtuele koffieapparaat’. Belangrijker: je kan je merk verbinden aan thema’s die je doelgroep belangrijk vindt én je kan je merk menselijke eigenschappen meegeven, zoals humor of ethisch besef.
Voordeel van newsjacking
Voor de meeste merken die content delen, geldt helaas dat het gros van de uitingen niet heel ‘opwindend’ is voor de doelgroep. Vechtend om de aandacht verliest jouw uiting of post het al snel van de duizenden anderen. Pas wanneer je publiek open staat voor jouw nieuws, heeft het stopkracht. Door op de juiste manier mee te liften op de populariteit van een nieuwsitem en de media-aandacht die dat met zich meebrengt, verhoog je je bereik en brand awareness. In de B2B-branche kan goed uitgevoerde newsjacking er zelfs toe leiden dat je als specialist op een specifiek vlak wordt gezien.
Deelbaarheid en bereik
Het speelveld van newsjacking is de media en dan voornamelijk real time, social media. Hier kan je snel en zonder al te veel kosten slimme inhakers de wereld in sturen. Variërend van een eenvoudig bericht op Instagram of Twitter, tot een uitgekookt idee met een hoge deelbaarheid om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Toch blijft deze vorm van marketing niet beperkt tot real time media. Bij langlopender nieuws, zoals nu de Covid-crisis of nieuws over klimaatdoelstellingen, zien we dat merken ook andere, offline middelen gebruiken voor newsjacking.
Newsjacking of inhaken: wat is het verschil?
Newsjacking komt erop neer dat je je een relevante actualiteit ‘eigen maakt’ en openlijk uit hoe jouw bedrijf aankijkt tegen of omgaat met die ontwikkeling. Je gebruikt goede content om de aandacht van de media en jouw doelgroep voor een actueel en passend onderwerp, op jouw merk te vestigen. Grote merken halen soms met nieuwskaping zelf het nieuws en worden onderdeel van het mediadiscours rondom een bepaald onderwerp.
Criteria van newsjacking:
- Je haakt in op het gesprek van de dag, als vehicel om zijlings je eigen verhaal te vertellen
- Het gaat om een onderwerp dat nieuws is, niet een voorspelbare gebeurtenis
- Meestal vindt newsjacking plaats op ‘real time’ media, maar het medium is niet bepalend
- Newsjacking is een PR- en een reclametechniek
Een inhaker is vaak een visuele vertaling van een nieuwsitem of van een feest- of kalenderdag zoals Halloween, Sinterklaas, Valentijn enzovoort. Voor dat nieuws of die dag maak je een humoristische of ‘goed gevonden’ post.
Newsjacking gaat dus om het claimen van onverwacht nieuws, niet om het inhaken op een dag die op de kalender staat. Inhaken op Pasen is inhaken. Maar als de hoofdrolspeler van the Passion een bizarre outfit aanheeft waar iedereen over praat en je haakt daar op een slimme manier op in, dan is het newsjacking.
Timing is everything
Voor een effectieve inhaker/nieuwskaping houd je slim rekening met verschillende elementen. Zo heeft nieuws een curve. Het is daarom belangrijk dat je op het juiste moment inzet, zodat je uiting nog relevant is. Nieuws is al snel oud. Als je dan nog post, wordt je post – en in het verlengde daarvan je merk – niet meer gezien als ‘clever’, maar als spuit 11. Te vroeg pieken betekent daarentegen dat het gros van het publiek je boodschap niet begrijpt of er niet open voor staat. Verspilde moeite dus.
Tips voor effectieve newsjacking
Bij newsjacking zijn een aantal dingen cruciaal:
- Het juiste nieuws kiezen
- Goede content maken
- Weten wanneer en waar je iets moet plaatsen of pushen.
Dit lijkt makkelijker dan het is. Vanaf het moment dat nieuws voor het eerst wordt opgepikt, zijn journalisten én het publiek op zoek naar meer informatie. In die zoektocht wil je naar boven komen en op dat moment top of mind zijn bij jouw doelgroep. Hiervoor moet je constant het nieuws in de gaten houden en snel kunnen reageren met kwaliteitscontent die niet alleen refereert aan en past bij jouw merk, maar die relevant is voor jouw doelgroep én het publiek van de journalisten. Snel schakelen is dus cruciaal. In combinatie met verstandige keuzes maken die passen bij jouw merk en je doelgroep én kwaliteitscontent leveren, is juist die snelheid een flinke uitdaging.
Goede voorbeelden newsjacking
Een beeldschoon voorbeeld is de openlijke steun van Nike aan NFL-speler Colin Kaepernick, die als Black Lives Matter protest weigerde op te staan tijdens het volkslied. Een gedurfde zet omdat er rond deze actie veel controverse bestond (Kom niet aan het Amerikaanse volkslied). Maar uiteraard was dit een doordachte keuze omdat een boodschap tegen discriminatie perfect past bij het imago van Nike, een merk dat sport als verbindende factor verbeeldt en staat voor het beste halen uit jezelf, ongeacht leeftijd, sekse of ras.