AUTEUR:
David de Vries | Brand & Strategy
Brand building | Door David de Vries | Leestijd 10 minuten | 14-06-2024
Stel je voor: organisaties Alpha Fruits en Bèta Fruits fuseren 🤝. Dan zijn er grofweg drie opties als het gaat om de bedrijfsnaam:
Nu klinkt optie 3 voor de meesten van ons waarschijnlijk als de beste optie. 😋 Maar beslis niet te snel: lees deze blog van David. Daarin staat van alles over de merk- en cultuurfactoren die bepalend moeten zijn bij de bedrijfsnaamontwikkeling. Want soms is optie 1 of 2 toch echt de verstandigste.
Vaak heerst het gevoel dat een samenvoeging van de twee bedrijfsnamen de beste oplossing is. Daar is vaak ook veel voor te zeggen; klanten, medewerkers en andere stakeholders zullen zich erkend en comfortabel voelen als ‘hun’ vertrouwde naam blijft bestaan. De opgebouwde merkwaarde van beide bedrijven blijft bovendien intact en het is gemakkelijk uit te leggen aan iedereen. Toch kan vasthouden aan het oude ook negatieve effecten hebben. Aan de andere kant lijkt het bij een overname wellicht logisch om in elk geval de naam van de overnemende partij te behouden. Maar ook dat is niet altijd een gegeven.
Per geval weegt de ene factor zwaarder dan de ander. Van belang is om iedere factor in deze blog zorgvuldig af te wegen op basis van data, deskresearch, analyse en vooral gesprekken. Vaak wijst zo’n verdieping duidelijk in een bepaalde richting.
Welk doel heeft de fusie eigenlijk? Hoe onderscheidt de gefuseerde organisatie zich straks van andere merken en welke positie ga je innemen in het hart en hoofd van jullie doelgroepen? Belangrijke vragen om te beantwoorden, vóórdat je een keuze maakt voor een bedrijfsnaam.
Is het doel van de fusie of overname om samen een sterkere positie te claimen of de krachten te bundelen om vernieuwing te realiseren, dan is het meestal een logischer (en goedkopere) keuze om alle energie in één merk te steken.
Maar is er in jullie speelveld ruimte om met de twee merken verschillende markten of verschillende klantgroepen te bedienen? Dan kan je klantsoort A bedienen vanuit merk X en klantsoort B vanuit merk Y waardoor je beter in staat bent aan te sluiten bij de behoeften van de doelgroep, een beter passende waardepropositie en effectieve communicatiestrategie kan ontwikkelen, de concurrentie wind af te vangen, enzovoorts.
Welk doel of welke reden heeft de fusie of overname? Heeft het meerwaarde voor de klant en zo ja, welke?
Is er al bekend welke positie de nieuwe organisatie gaat innemen ten opzichte van andere organisaties/merken?
Waar staat de nieuwe organisatie voor?
Waar gaat de nieuwe organisatie voor?
Hoe wil de nieuwe organisatie gezien worden?
Neem Sanday ter illustratie. Promedico en Omnihis, twee bedrijven die software en online informatieplatforms voor huisartsen en apotheken ontwikkelen, besloten te fuseren. Reden: om de productontwikkeling naar een hoger niveau te tillen. In het positioneringstraject kozen ze er op ons advies voor om onder één nieuwe naam verder te gaan. Sanday. Een gedurfde, slimme zet. Waarom? Omdat een nieuwe naam staat voor vernieuwing. Houd je vast aan beide namen, dan houd je vast aan het verleden. Met een samengestelde naam creëer je niets nieuws, vertel je geen verhaal over de meerwaarde van de fusie. Het is een veilige en rationele oplossing die vaak niet verleidt.
Fusies en overnames zijn er in allerlei soorten en maten. Volledige integratie van de organisaties en volledig los van elkaar opererende bedrijven zijn de twee meest extreme varianten; daartussen zijn legio vormen van samenwerking te bedenken. De keuze voor het soort fusie heeft grote invloed op de te kiezen bedrijfsnaam. Voor twee los van elkaar opererende bedrijven is immers het logisch om twee merken naast elkaar te laten bestaan.
Bij een andere fusievorm is het logischer te kiezen voor;
Over wat voor soort fusie praten we in jouw geval? Dan bedoelen we niet of het een juridische, bedrijfs- of aandelenfusie is, maar in hoeverre ‘voor- en/of achterkant’ van beide organisaties worden geïntegreerd? Of beter gezegd;
Hoe staan de organisaties in de markt en samenleving bekend? Hoe zit het met de relevantie, waardering, onderscheidend vermogen en de betrouwbaarheid van de verschillende merken? Welke reputatie is het sterkst? Belangrijke vragen die van invloed zijn op de keuze voor de bedrijfsnaam of – namen.
Voor de antwoorden zijn onder andere data, markt- en reputatieonderzoek nodig. De relevantie van de merken, de waardering en onderscheidend vermogen kunnen we deels beoordelen door de positionering, merkbelofte en (online) aanwezigheid van beide merken onder de loep te nemen.
Om een beeld te krijgen van de herkenning, waardering, trots en het vertrouwen dat klanten en (potentiële) medewerkers hebben in ‘hun’ merk, zijn gesprekken/interviews/surveys waardevolle tools.
Voeren de organisaties meerdere merken, dan moeten ook die worden onderzocht. Want bij een fusie is het onwijs belangrijk dat de merkarchitectuur (welke merken voer je en hoe verhouden die zich tot elkaar) helder is voor iedereen. Dus voor medewerkers, klanten en andere stakeholders. Daarover meer weten? Check deze blog >>
Voor (terugkerende) klanten en partners van je organisatie geldt veelal dat ze een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd met je merk. Een fusie en naamsverandering kan dat vertrouwen onder druk zetten. Aan de andere kant kan een fusie voor de klant of partner ook een impuls betekenen; in kwaliteit, in aanbod en keuze, in mensen met wie ze contact hebben. Met de keuze voor het merk, de positionering en propositie, bepaal je welke kant jij wil belichten. Hoe dan ook telt de (te verwachten) impact op externe stakeholders mee bij de keuze voor het te voeren merk.
Wat geldt voor klanten en externe stakeholders geldt ook voor medewerkers en andere interne betrokkenen. Jouw medewerkers zijn (hopelijk) trots op het bedrijf (en het merk) waar ze voor werken. Als dat merk verdwijnt, kan een deel van de loyaliteit en trots ook verdwijnen. Maar het kan ook een kans zijn.
Kies je voor één van de twee bestaande merken, dan kan ook kan het ‘winner-loser’ effect de kop opsteken, waarbij je medewerkers twee kampen ervaren. Maar als je iedereen goed meeneemt in het traject, kan de keuze voor één naam ook een ‘join the winning team’ gevoel bewerkstelligen. De keuze voor een totaal nieuw merk neutraliseert dat hele ‘gevecht’, maar vergt wel nieuwe binding en heel veel aandacht voor je cultuur. Onderzoek moet uitwijzen welke optie voor jouw situatie het beste is.
Wij geloven in de uitspraak Mensen maken het Merk. Een simpele tip: ga het gesprek aan met je medewerkers. Zo snel mogelijk. Leg je oor te luister. Wat leeft er; hoe kijken zij aan tegen de fusie? Een praktische werkvorm zijn kringgesprekken met kleine groepen medewerkers. Zet de tafels aan de kant en ga open de dialoog aan. Geen goed, geen fout. Proef de sfeer, kijk hoe mensen reageren en stel vooral veel vragen.
Woningcorporatie Laris en Woningstichting Bergh fuseerden in 2015 tot Plavei. Reden: als één corporatie waren ze toekomstbestendig en van grotere meerwaarde. Omdat het geheel meer was dan de som der delen, besloten ze om de herkenning van de afzonderlijke organisatienamen los te laten en echt met een fris, nieuw merk naar buiten te treden. Het positioneringstraject en de naamontwikkeling pakten wij op met de medewerkers van beide organisaties. Zo creëer je direct draagvlak en energie om als 1 team aan de slag te gaan.
Om een stap verder te gaan: ga ook in gesprek met enkele klanten. Als dat mogelijk is uiteraard. Heeft de directie al bepaalde klanten in vertrouwen genomen? Praat met hen; luister naar hun reactie en zorgen. Zo hoor je dingen die je nooit in een email of in de boeken leest, maar die wél van wezenlijk belang zijn. Een paar goede gesprekken kunnen al een bak aan waardevolle inzichten opleveren. Die waarschijnlijk mede bepalen of de fusie een succes wordt of niet.
Welke optie je uiteindelijk ook kiest: neem altijd je doelgroepen mee in het verloop. Zorg dat ze weten wat de meerwaarde en gevolgen zijn van de fusie. Deel het verhaal herhaaldelijk in je communicatie, maak de overgang visueel zichtbaar. Kies je voor een naamverandering of voor één van de twee merknamen, geef klanten en medewerkers dan de tijd om te wennen. Laat bijvoorbeeld tijdelijk de oude namen bestaan, powered by het nieuwe merk.
Laatste advies: wees helder. Maak duidelijke keuzes in positionering, merknaam en – architectuur. Dat maakt deze keuzes namelijk begrijpelijk voor medewerkers en klanten.
De komende tijd schrijven we meer over merken en fusies. Onder meer over de interne component; cultuur na een fusie. Want wie twee organisaties samenvoegt, zet bovenal mensen bij elkaar die eerder niets met elkaar van doen hadden. Aandacht voor cultuur is dan belangrijker dan ooit voor je succes.
De opties en de keuzes ten aanzien van de merken kunnen in geval van een fusie dus best complex zijn. Als marketeer moet je in dit vraagstuk een mening vormen over de bestaande merken en kom je in aanraking met onderwerpen als positionering, merkarchitectuur en eventueel zelfs naamontwikkeling. Geen situatie is hetzelfde, maar de kans is groot dat een blik vanuit meerdere invalshoeken verstandig is. Het goede nieuws is dat wij over al deze onderwerpen whitepapers hebben geschreven waarmee je zelf aan de slag kunt. Kom je er toch niet uit of vind je een externe blik en advies belangrijk, neem dan even contact met ons op zodat we met je mee kunnen denken.
Besloten om een nieuwe naam te ontwikkelen? Een naam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt en daarom schreven we daar bij Frappant een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een naam komt kijken. Download hem nu en lees hem voor je aan de slag gaat!
Een bedrijf met persoonlijkheid: zo omschrijven medewerkers en klanten van aannemer Rots Bouw dit familiebedrijf. Ze zijn dan wel niet de grootste, de projecten die ze het liefst realiseren zijn flinke uitdagingen. Die ze aangaan vol lef en vertrouwen in hun vakmanschap.
Lees verderGa je een nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Dat is geweldig, want het betekent de start van iets nieuws of een positieve verandering.
Lees verder