Overlayer

Activation | Door Guus Rolsma | Leestijd 7 minuten | 28-06-2022

De (meer)waarde van creativiteit

Vernieuwing doorvoeren in je organisatie? Langlopend vraagstuk oplossen? Onderscheidend positioneren? Een frisse blik op je businessmodel? Zonder creativiteit lukt dat niet. Dit is een blog over hoe creativiteit concrete waarde krijgt. Hoe het zelfs onmisbaar is om succesvol te kunnen groeien of je onderscheidend te positioneren. Maar hoe concretiseer je de waarde van creativiteit? Laat dat maar aan onze creative director Guus over. Hij besmet jou en je medewerkers maar al te graag met zijn ‘creatyfus’ en legt je haarfijn uit hoe je daarmee succesvoller wordt.

In dit blog lees je:

  • wat creativiteit eigenlijk is;
  • waarom creativiteit onmisbaar is voor succesvolle merken;
  • over de (on)zichtbaarheid van het creatieve proces;
  • hoe wij bij Frappant creativiteit concrete waarde geven;
  • 3 tips om de waardevolle creativiteit in je organisatie te stimuleren

Zonder creativiteit geen succes

Een redelijk alom geaccepteerde definitie van creativiteit luidt:

Een individu of groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept, idee of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.

Oftewel: creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen. Dat stipt meteen het belang ervan voor ondernemingen aan. Als ondernemer móet je creatief zijn om duurzaam successen te behalen. Óf mensen om je heen verzamelen die over dat vermogen beschikken. Zonder creativiteit geen slimme oplossingen voor de uitdagingen waar ondernemers en managers tegenaan lopen, geen nieuw licht op complexe vraagstukken en geen kansrijke nieuwe ideeën.

Het lastige van creativiteit

Enerzijds is creativiteit dus iets concreets: het vermogen om iets nieuws te scheppen en originele oplossingen te bedenken. Anderzijds zijn er weinig termen waar zoveel vaagheid omheen hangt. Dat maakt het lastig om de waarde ervan hard te maken. Ook lastig: mensen zien alleen het eindresultaat. Aan het eindproduct waarvan mensen veel beter de waarde en bruikbaarheid snappen – zoals een brandstory, een herkenbare positionering of een campagne – gaat een onzichtbaar ontstaansproces vooraf. Juist daarin gaat de creativiteit schuil, that’s where the real magic happens.

Nooit zomaar voor de leuk

Creatieve processen kom je in allerlei hoedanigheden tegen in uiteenlopende organisaties. En met verschillende doelstellingen. Denk aan brand en product development, business model innovation, design thinking, sprints, UX/UI design, trouble shooting, visual identities, etcetera. Het zijn allemaal processen. Als je het goed aanpakt zijn die processen gebaseerd op analyse, diagnose, doelstellingen en strategieën. Nooit zomaar voor de leuk. Dus we moeten af van dat soms ‘zweverige imago’; creativiteit heeft ongelofelijk veel (meer)waarde.

Diagnose – strategie – creativiteit

Het is absoluut mogelijk om creativiteit concreet te maken en te koppelen aan een bepaalde waarde; een eindproduct. Ik laat het je zien door te schetsen hoe we bij Frappant te werk gaan. Wij zetten als brand agency creativiteit namelijk altijd in met een vooraf gesteld doel. Dat doel komt vanuit een ‘diagnose’, een probleemstelling of behoefte van de klant. Je moet dus eerst de situatie en context goed kennen. Oftewel: wat er was, wat er is en wat er komt. Wat zijn de trends en ontwikkelingen, wie is je doelgroep, wat is de visie op de toekomst, etc. We bepalen dus eerst de startpositie.

Brainstormen in het zwembad

Creatief-strategisch en vice versa

Soms denken we creatief-strategisch en op andere momenten juist strategisch-creatief. Afhankelijk waar de uitdaging of het zwaartepunt ligt. Dat is het mooie aan creatieve professionals… dat kunnen we! Om het gestelde doel te behalen moeten eerst keuzes zijn gemaakt, oftewel er moet een strategie zijn. In essentie gaat strategie over het vinden van manieren om waarde te creëren en deze te claimen. Maar strategie vereist ook het analyseren van bijvoorbeeld de concurrentie, doelgroep en jouw competenties.

Effectieve creatieve strategie staat open voor nieuwe (soms zelfs controversiële en nog niet aantoonbaar effectieve) ideeën en tegelijkertijd vertrouwen we op data van analytische tools. Je strategie geeft op een heldere manier richting en zorgt er als het goed is voor dat jouw creatieve oplossing (die nog moet ontstaan) aansluit bij de behoeften van je doelgroep, je positionering, identiteit, brand codes (merkherkenning) en jouw gestelde doelen.

Strategie + Creativiteit = goud

Een concept zonder strategische basis? Dat is slechts een creatief idee. En met alleen een diagnose en strategie héb je feitelijk ook niets. Een creatief idee gestoeld op een ijzersterke strategie? Dat betekent goud in handen. 😉  Dus: tijd voor actie! Na diagnose en strategie is het tijd om de gekozen route tot leven te brengen. En je raadt het al: dat gaat niet zonder creativiteit.

Hoe het creatief concept strategie tot leven wekt

We zetten onze creatieve breinen aan het werk om je merk een krachtig verhaal, onderscheidende positie, opvallende campagne, sterk communicatieconcept of welk (digitaal) middel dan ook te geven. Het creatieve concept dus. Wat erg belangrijk is: een sterk creatief concept is middelen-onafhankelijk en kan dus worden vertaald naar elk soort uiting en medium. En het mooie is; creativiteit is waar mensen op aanhaken, want hier krijgt je strategie vorm. Dat is waarmee je mensen aan doet haken, meeneemt en verbindt aan je merk. Hoe ongrijpbaar het creatief proces ook is.

Divergeren en convergeren

In deze creatieve fase gaan we eerst divergeren; zoveel mogelijk oplossingen en/of ideeën bedenken. We gaan helemaal los. Zowel visueel, als tekstueel en strategisch. Alles kan en mag in deze fase. Soms rol je van de ene ingeving op de andere. Of je wordt juist geïnspireerd door een collega. We gaan niet zomaar met het eerste idee aan de slag. We bedenken veel – en we doen het snel.
Daarna maken we keuzes. Convergeren dus. Welke ideeën zijn het meest passend bij de strategie, vernieuwend én realiseerbaar? Waar krijgen we energie van en waar willen we verder mee? Dit doen we niet alleen. We betrekken graag onze collega’s en verschillende disciplines hierbij. We checken alle boxes en toetsen de ideeën telkens aan de vastgestelde strategie. We kiezen de beste richting en werken het verder uit. Het creatief concept is geboren!

Succes hangt af van diagnose, strategie en creativiteit

Creativiteit kan zijn (meer)waarde alleen bewijzen wanneer er een heldere diagnose en richtinggevende strategie aan ten grondslag liggen. Om succes te behalen zijn alle drie deze elementen nodig. Door deze elementen altijd aan elkaar te koppelen maken we creativiteit concreet en ongelofelijk waardevol.

Wanneer eenmaal het ‘eindproduct’ het licht ziet en onze ideeën hun waarde bewijzen, krijg ik elke keer weer Guusbumps 😉. Dat maakt ons altijd trots. Ook al is de reis misschien wel interessanter dan de eindbestemming.

3 tips voor meer creativiteit in je organisatie

Nu we toch zo concreet bezig zijn, sluit ik dit blog graag af met 3 tips. Direct toe te passen in je organisatie, zodat ook in jouw onderneming creativiteit een concrete rol kan krijgen.

  1. De belangrijkste: verbind een creatief proces altijd aan een doelstelling. Check intussen regelmatig of je nog steeds werkt aan dat vooraf gestelde doel, of dat je creatieve brein je toch net iets te ver heeft laten afdwalen. Wijs bij voorkeur iemand aan die deze taak op zich neemt.
  2. Verdiep je in effectieve methodes voor creatief denken of spreek met je marketing manager hierover. Er zijn talloze mogelijkheden en tools om de creativiteit in je organisatie te stimuleren. Door vaker te oefenen met dit soort methodes kun je creatief denken en werken meer eigen maken, wat weer bijdraagt aan betere oplossingen voor problemen, onderscheidende ideeën of meer vernieuwing in je organisatie. Lees bijvoorbeeld eens ons blog over 6 creatieve manieren om effectief te brainstormen.
  1. Geef het de tijd. Creatief denken en werken ontstaat niet zomaar, daar is tijd, de juiste setting en de juiste benadering voor nodig. Creativiteit vereist ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, te mogen vertrouwen op je intuïtie, te dagdromen, wandelen of juist even alleen te zijn. Yep: dát voelt dan ineens toch veel minder concreet… Durf je je mensen die ruimte te bieden? Dan zal de creativiteit die daardoor ontstaat zijn (meer)waarde bewijzen. Concreet. Beloofd!

Wil je inhoudelijk meer weten over het creatieve proces en interessante tools, let me know! Ik vertel je er graag meer over. 

Ook interessant

Gerelateerde case

Positie verscherpt, visuele identiteit verfrist en nog steeds herkenbaar

MEPD helpt bedrijven en mensen in de technische sector. Met de aangescherpte positionering en bijpassende restyling, kan MEPD haar verhaal nu met meer overtuigingskracht uitdragen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

De kracht van humor in reclame

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.