Creatief-strategisch en vice versa
Soms denken we creatief-strategisch en op andere momenten juist strategisch-creatief. Afhankelijk waar de uitdaging of het zwaartepunt ligt. Dat is het mooie aan creatieve professionals… dat kunnen we! Om het gestelde doel te behalen moeten eerst keuzes zijn gemaakt, oftewel er moet een strategie zijn. In essentie gaat strategie over het vinden van manieren om waarde te creëren en deze te claimen. Maar strategie vereist ook het analyseren van bijvoorbeeld de concurrentie, doelgroep en jouw competenties.
Effectieve creatieve strategie staat open voor nieuwe (soms zelfs controversiële en nog niet aantoonbaar effectieve) ideeën en tegelijkertijd vertrouwen we op data van analytische tools. Je strategie geeft op een heldere manier richting en zorgt er als het goed is voor dat jouw creatieve oplossing (die nog moet ontstaan) aansluit bij de behoeften van je doelgroep, je positionering, identiteit, brand codes (merkherkenning) en jouw gestelde doelen.
Strategie + Creativiteit = goud
Een concept zonder strategische basis? Dat is slechts een creatief idee. En met alleen een diagnose en strategie héb je feitelijk ook niets. Een creatief idee gestoeld op een ijzersterke strategie? Dat betekent goud in handen. 😉 Dus: tijd voor actie! Na diagnose en strategie is het tijd om de gekozen route tot leven te brengen. En je raadt het al: dat gaat niet zonder creativiteit.
Hoe het creatief concept strategie tot leven wekt
We zetten onze creatieve breinen aan het werk om je merk een krachtig verhaal, onderscheidende positie, opvallende campagne, sterk communicatieconcept of welk (digitaal) middel dan ook te geven. Het creatieve concept dus. Wat erg belangrijk is: een sterk creatief concept is middelen-onafhankelijk en kan dus worden vertaald naar elk soort uiting en medium. En het mooie is; creativiteit is waar mensen op aanhaken, want hier krijgt je strategie vorm. Dat is waarmee je mensen aan doet haken, meeneemt en verbindt aan je merk. Hoe ongrijpbaar het creatief proces ook is.
Divergeren en convergeren
In deze creatieve fase gaan we eerst divergeren; zoveel mogelijk oplossingen en/of ideeën bedenken. We gaan helemaal los. Zowel visueel, als tekstueel en strategisch. Alles kan en mag in deze fase. Soms rol je van de ene ingeving op de andere. Of je wordt juist geïnspireerd door een collega. We gaan niet zomaar met het eerste idee aan de slag. We bedenken veel – en we doen het snel.
Daarna maken we keuzes. Convergeren dus. Welke ideeën zijn het meest passend bij de strategie, vernieuwend én realiseerbaar? Waar krijgen we energie van en waar willen we verder mee? Dit doen we niet alleen. We betrekken graag onze collega’s en verschillende disciplines hierbij. We checken alle boxes en toetsen de ideeën telkens aan de vastgestelde strategie. We kiezen de beste richting en werken het verder uit. Het creatief concept is geboren!
Succes hangt af van diagnose, strategie en creativiteit
Creativiteit kan zijn (meer)waarde alleen bewijzen wanneer er een heldere diagnose en richtinggevende strategie aan ten grondslag liggen. Om succes te behalen zijn alle drie deze elementen nodig. Door deze elementen altijd aan elkaar te koppelen maken we creativiteit concreet en ongelofelijk waardevol.
Wanneer eenmaal het ‘eindproduct’ het licht ziet en onze ideeën hun waarde bewijzen, krijg ik elke keer weer Guusbumps 😉. Dat maakt ons altijd trots. Ook al is de reis misschien wel interessanter dan de eindbestemming.
3 tips voor meer creativiteit in je organisatie
Nu we toch zo concreet bezig zijn, sluit ik dit blog graag af met 3 tips. Direct toe te passen in je organisatie, zodat ook in jouw onderneming creativiteit een concrete rol kan krijgen.
- De belangrijkste: verbind een creatief proces altijd aan een doelstelling. Check intussen regelmatig of je nog steeds werkt aan dat vooraf gestelde doel, of dat je creatieve brein je toch net iets te ver heeft laten afdwalen. Wijs bij voorkeur iemand aan die deze taak op zich neemt.
- Verdiep je in effectieve methodes voor creatief denken of spreek met je marketing manager hierover. Er zijn talloze mogelijkheden en tools om de creativiteit in je organisatie te stimuleren. Door vaker te oefenen met dit soort methodes kun je creatief denken en werken meer eigen maken, wat weer bijdraagt aan betere oplossingen voor problemen, onderscheidende ideeën of meer vernieuwing in je organisatie. Lees bijvoorbeeld eens ons blog over 6 creatieve manieren om effectief te brainstormen.
- Geef het de tijd. Creatief denken en werken ontstaat niet zomaar, daar is tijd, de juiste setting en de juiste benadering voor nodig. Creativiteit vereist ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, te mogen vertrouwen op je intuïtie, te dagdromen, wandelen of juist even alleen te zijn. Yep: dát voelt dan ineens toch veel minder concreet… Durf je je mensen die ruimte te bieden? Dan zal de creativiteit die daardoor ontstaat zijn (meer)waarde bewijzen. Concreet. Beloofd!
Wil je inhoudelijk meer weten over het creatieve proces en interessante tools, let me know! Ik vertel je er graag meer over.