Houd rekening met vergankelijkheid
Cora is nog niet ingeruild door Mora, maar AH liet z’n supermarktmanager wel gaan. Dat kostte AH tijdelijk een stukje merkherkenning. Maar zijn plaatsvervanger Ilse is inmiddels ook wel een brand code te noemen. Dat is overigens een nadeel van het koppelen van een real-life persoon aan je merk: revitaliseren kan niet. Ooit zal je er afscheid van moeten nemen. (Hoelang zal George nog koffie blijven drinken?)
Denk aan de toepasbaarheid. Ook – of juist – online!
Brand codes zijn meestal visuele uitingen. Maar geur en geluid zijn ook heel sterke brand codes. Dit zijn namelijk ‘primitieve’ zintuigen die nog meer inspelen op je onderbewustzijn. Helaas zijn ze niet altijd en overal toepasbaar. Geur zeker niet online, maar wel als je een leuke winkelketen hebt. Geluid is ook supereffectief, je zingt ongetwijfeld heel wat jingles mee. Kruidvat, Hema, Hornbach. Toch manifesteren de meeste brand assets zich visueel. Zeker in het online tijdperk. Online is het dus nog moeilijker om je te onderscheiden van je concurrenten.
Iedere doelgroep bevindt zich online. Denk aan mail, je website, social media, nieuwsbrief, digitale handtekening etc. Je online footprint wordt alsmaar groter. Houd daar rekening mee als het gaat om brand codes en hun combinaties offline en online. Online is de norm bij het beoordelen van de toepasbaarheid!
Schaal brand codes herkenbaar mee
Online veranderen de formaten, verspringen logo’s van plek of vorm. Schaal herkenbaar mee en leg die schaalbaarheid vast! Kijk eens hoe Coca-Cola dat doet. Die zijn met hun brand codes altijd en overal herkenbaar.
Responsive merkherkenning
Responsiviteit is cruciaal. Alles beweegt online, hoe gaan jouw brand codes hiermee om? Sterker nog, als jouw brand codes alleen maar stil staan voelt dat gek. Motion geeft ons de kans om bepaalde emoties te accentueren. Dit kan subtiel of juist ergens flink de nadruk op leggen.
Een sterk merk online
Wordt je merk al overweldigd door de vele afleidingen en prikkels in de fysieke wereld? Online is dat nóg erger. Plaats een digitale ad en als je geluk hebt krijgt deze van je doelgroep op die specifieke website een milliseconde de aandacht. En daaromheen staat allerlei andere aandachttrekkende content. In hoeverre komt jouw merk dan nog tot zijn recht? Hoeveel aandacht en herkenbaarheid hou je over? Dat valt te meten. Pas daar de toepassing van je brand codes op aan.
Hoe ga je nu aan de slag met jouw brand codes?
Na stap 1-4 ga je aan je merkherkenning bouwen met 4 á 5 brand codes. De toepassing van elk van hen hangt af van hun plek in het asset grid. Hoe je ze combineert, wat hun rol is bij brand building en bij activation, maar ook hoe je ze herijkt bij een revitalisatie, dat lees je in blog 3 over Merkherkenning.
Wil je blog 3 niet afwachten, maar direct met alle info over brand codes aan de slag gaan? Lekker bezig. Download direct de whitepaper Merkherkenning creëren met brand assets.