Merle HuismanOverlayer

Activation & Brand building | Door Merle Huisman | Leestijd 3 minuten | 7-11-2013

De kracht van beeld met een beetje taal

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, maar soms is de kracht van beeld alleen niet genoeg. Met tekst kun je dan een hoop verduidelijken. Denk maar eens aan een grafiek, die is niet leesbaar zonder tekst of cijfers die het beeld verklaren. Datzelfde geldt voor een infographic, een poster, etc. Zelfs foto’s spreken niet altijd voor zich. Een bijschrift maakt dan vaak een hoop duidelijk.

Samen sterk

Bij visuele communicatie wordt bijna altijd gebruik gemaakt van de combinatie tekst en beeld. Een folder van bijvoorbeeld een dierenarts is heel informatief. Hierbij staat de tekst centraal. Beelden zijn ondersteunend, maar samen versterken ze elkaar. In strips staat juist het beeld centraal. Hierbij is de tekst ondersteunend. Maar ook hier versterken ze elkaar. Sterker nog, ze kunnen niet zonder elkaar!
Beeld Taal Einstein

Tekst met beeld

Op social media zie je dat tekst en beeld niet zonder elkaar kunnen. Bij veel vormen van social media wordt vooral gebruik gemaakt van tekst, zoals bijvoorbeeld LinkedIn. De trend is dat ook hier steeds meer gebruik wordt gemaakt van beeld ter ondersteuning van de tekst. Op Facebook en Twitter worden berichten met een afbeelding zelfs beter bekeken dan een bericht zonder afbeelding. Een goed voorbeeld van tekst met beeld zijn de zogenaamde ‘inspirational quotes’. Op Pinterest (een social media kanaal gericht op het delen van afbeeldingen) doen afbeeldingen met inspirational quotes het goed. Het gaat dan om afbeeldingen met grappig bedoelde teksten, wijze teksten of interessante quotes. Blijkbaar is daar behoefte aan, want deze teksten worden keer op keer gedeeld. Er zijn zelfs tools om tekstafbeeldingen te maken voor Pinterest: Pinstamatic, Pinwords en Share as Image. Bij inspirational quotes draait het om de boodschap en mooie typografie ter ondersteuning worden vaak foto’s of grafische afbeeldingen als achtergrond gebruikt.
Beeld Met Taal Quotes
Bron: www.pinterest.com/kvaenuku/quotes-quotes-quotes/
 Beeld met tekst Maar ook andersom – dus dat tekst beeld ondersteund – is steeds meer van toepassing. Online is veel informatie te verkrijgen in de vorm van tekst. Om onderscheid te maken met je merk of organisatie is het van belang waarde toe te voegen aan die hoeveelheid. Dit onderscheid kun je maken door gebruik te maken van originele en unieke beelden om je boodschap te delen. Zo maak je tevens je merk of organisatie persoonlijker. Heineken is een merk dat erg actief is op bijvoorbeeld twitter. Zij weten hun volgers met hun (vaak grappige) afbeeldingen te prikkelen. Onder het woord ‘beelden’ wordt overigens niet alleen foto’s of afbeeldingen verstaan. Het gaat hierbij ook om infographics, video’s, presentaties, animaties, etc. Dit heet ook wel ‘visual storytelling’. Hiermee wordt niet bedoeld dat je geen tekst mag gebruiken. Integendeel! Een combinatie van beeld met tekst maakt het juist krachtiger. Zorg er in dit geval wel voor dat de tekst ter ondersteuning dient. Het is niet effectief beelden te gebruiken die veel uitleg nodig hebben.

Merk versterken met de kracht van beeld, tekst of beeld én tekst?

Bij Frappant maken we merken sterker. Of dat nou is door gebruik te maken van beeld met tekst of andersom, dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat de boodschap overkomt, dat het doel van onze opdrachtgevers wordt bereikt en dat het merk sterker wordt gemaakt. Wil je meer informatie over de combinatie van tekst en beeld of wil je weten wanneer je tekst als ondersteuning moet gebruiken of juist beeld?  Neem dan contact met ons op.

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Beweging in je fotografie

Martin Hogeboom schrijft in ons blog over beweging in fotografie. Upgrade je eigen foto's met deze waardevolle en bruikbare tips!

Lees verder